Thumbnail
Τι είπαν για την Ελλάδα οι δύο ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις συζητήσεις με τους Θεσμούς κάλεσαν την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην χώρα μας, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες για το ζήτημα της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας, υοπογραμμίζοντας ότι «έχουν έρθει πολύ κοντά τους τελευταίους τρεις μήνες».

Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υποδέχτηκε τον κ. Ολάντ στην Καγκελαρία, αναφέρθηκε, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς «πρέπει να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει με τους θεσμούς μετά τις αυριανές συνομιλίες. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται πρέπει να πάρουν την κατεύθυνση τις υποχρέωσης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή».

Παράλληλα, επισήμανε ακόμη ότι  περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θα ορίσω συγκεκριμένες ημερομηνίες, το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Όσο το συντομότερο η Ελλάδα απαντήσει, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά συνεχίζεται», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Μεταξύ άλλων, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην τραγωδία με το Airbus της Germanwings, στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού CharlieHebdo και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται πολύ στενά σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι υπουργοί των δύο χωρών έχουν ενημερώσει την ίδια και τον Γάλλο πρόεδρο σχετικά με θέματα ασφαλείας, την παράνομη μετανάστευση και τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

Ακόμη, μίλησε για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, τονίζοντας πως  ελπίζει να υπάρξει μια «αποδεκτή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο» και επομένως «όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη». 

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμη για την αεροπορική τραγωδία της Germanwings,, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες «η γερμανογαλλική φιλία έχει γίνει περισσότερο "αδελφική σχέση"».

«Σε τέτοιες τραγικές στιγμές, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει μία χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Πάντως, ο κ. Ολάντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, θριάμβευσε, αλλά σχολίασε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, λέγοντας πως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός «δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα».

«Έχουμε αμοιβαία ευρωπαϊκή ευθύνη να δείξουμε ότι είμαστε μία ήπειρος με μέλλον», πρόσθεσε, ενώ από την πλευρά της η  Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως πρέπει να αγωνιστούμε κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, ο οποίος είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε με καλά σχέδια, όπως η παιδεία, η εργασία, η ανάπτυξη». 

Σημειώνεται πως η κυρία  Μέρκελ υποδέχτηκε τον Γάλλο πρόεδρο στις 12:15 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών, παρουσία πολυάριθμων υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

Χθες, από το Ελσίνκι όπου είχε συνομιλίες με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που διαφαίνεται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων όσον αφορά την περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ουσιαστικά ότι η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αφήνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας.

Όσον αφορά τα εξειδικευμένα μέτρα που λαμβάνει μια κυβέρνηση, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν διάφορες παραλλαγές, στο τέλος όμως, θα πρέπει να έχει νόημα το συνολικό πλαίσιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στην περίπτωση της Ιρλανδίας υπήρξαν αλλαγές του προγράμματος μετά την κυβερνητική αλλαγή. Εντέλει όμως το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, ανέφερε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης».  

πηγή: protothema.gr

 

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα