Thumbnail
Η κατανομή των σχολών

Σε διπλό συνδυασμό θα στοχεύσει το υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, καθώς θα ζητήσει προϋπηρεσία αλλά και  να έχουν επιλεχθεί μέσω διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις θα είναι λιγότερες από 3.000, ενώ σε αυτές υπολογίζεται μόνιμο προσωπικό και για τα ειδικά σχολεία, γεγονός που προκαλεί, ερωτήματα για το πώς θα καλυφθούν τα τεράστια κενά στις σχολικές τάξεις που θα ξεπεράσουν τα 20.000.

Η κατανομή των σχολών

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης σε συνέντευξής του (στην «Εφ. ΣΥΝ») ανέφερε ότι οι αναπληρωτές (σ.σ. γι’ ακόμη μια χρονιά) θα στηρίξουν την προσπάθεια της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Μεταξύ άλλων, έδωσε τέλος στην αγωνία των μαθητών της Β’ Λυκείου, καθώς 15 με 20 Μαΐου ανακοίνωσε ότι θα βγει η υπουργική απόφαση με την κατανομή των σχολών στο νέο εξεταστικό σύστημα.  «Αυτό που μας απασχολεί είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα, το οποίο δεν θα καταπέσει. Κατά τ’ άλλα, δυστυχώς είναι τόσο περιορισμένος ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων που καθιστά τα περιθώρια στενά για όλες τις κατηγορίες διοριστέων, είτε πρόκειται για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008, τους οποίους πρέπει φυσικά να λάβουμε υπόψη, είτε για τους έχοντες προϋπηρεσία, αλλά σε συνδυασμό πάντα με την επιτυχία στο ΑΣΕΠ», επισήμανε ο κ. Κουράκης στη συνέντευξή του, ενώ τόνισε ότι στο νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών θα ξεκλειδώσει ο πίνακας προϋπηρεσίας με την προσμέτρηση και της περιόδου 2010-2012. Η ανακοίνωση για τους διορισμούς θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ενώ έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή από Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, στελέχη του υπουργείου και από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. «Θα πρέπει, πάντως να σημειώσω ότι οι αναπληρωτές θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν της προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο γίνεται πιο εύρυθμα τα σχολεία από τον Σεπτέμβρη. Καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για όσο το δυνατόν περισσότερες προσλήψεις, είτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είτε από τα ΕΣΠΑ».

Σχετικά με τις αλλαγές στο εξεταστικό που θα ισχύσουν για τα Πανελλαδικές του 2016, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «στόχος είναι» να ανακοινωθεί μέχρι τις 20 Μαΐου η κατανομή των σχολών «χωρίς αιφνιδιασμούς και με μικρές διαφορές». Υπενθυμίζεται ότι η προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος θα ανοίξει και δεύτερο πεδίο για τους υποψήφιους, ενώ στην υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνεται  ο βαθμός συντελεστή που θα καθορίσει τα μαθήματα βαρύτητας.

Το νομοσχέδιο

Όλα βέβαια θα προχωρήσουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή που θα γίνει αύριο, με τις ρυθμίσεις να φορούν και τις τρείς βαθμίδες της Εκπαίδευσής. Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ο κ. Κουράκης αποφάσισε να αντικαταστήσει μία ώρα από το μάθημα της Λογοτεχνίας με το μάθημα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών.

Στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου έμεινε άθικτο, εισακούστηκαν όμως από την ηγεσία οι «φωνές» για αλλαγές στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης με αύξηση των μορίων σε διδακτορικά και μεταπτυχιακά, ενώ οι διευθυντές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να θέτουν υποψηφιότητα σε τρία αντί για δύο σχολεία.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς πρόσθεσε τροπολογία που δίνει παράταση στη θητεία των πρυτάνεων σε πέντε Ιδρύματα (ΟΠΑ, Χαροκόπειο, Ιονίου Πανεπιστημίου, Κρήτης και Παντείου), προκειμένου οι επόμενες πρυτανικές εκλογές να πραγματοποιηθούν εφόσον έχει ψηφιστεί ο «νόμος Μπαλτά», χωρίς τη συμβολή των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Παράλληλα, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάργησης (σ.σ. φέτος λειτούργησαν τέσσερις πιλοτικά) θα καταργηθούν «γιατί βάζουν τα παιδιά τελείως έξω από το Λύκειο».

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα