Thumbnail
Μικροεπεισόδια στην Αθήνα - Καταλήψεις στην Πάτρα

Παπαματθαίου Μάρνυ 

Κλιμακούμενες κινητοποιήσεις με προσπάθεια καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών και πορείες, έχουν ξεκινήσει από φοιτητικούς συλλόγους σε διάφορες πόλεις, όπου γίνεται προσπάθεια δημιουργίας έντασης.

Μικροεπεισόδια έγιναν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν ομάδα φοιτητών έφτασε στο χώρο των Προπυλαίων μετά από πορεία και προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο της πρυτανείας, με προφανή σκοπό να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου.

Άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην πλαϊνή οδό της Ρήγα Φεραίου και έκλειναν την πόρτα τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν και να εισέλθουν στον χώρο.  

Οι φοιτητές αφού φώναξαν συνθήματα, άρχισαν να χτυπούν τις σημαίες που κρατούσαν στο έδαφος και μετά προσπάθησαν να σπάσουν την παράταξη των αστυνομικών που απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Οι φοιτητές τελικά πέρασαν στο απέναντι πεζοδρόμιο από την είσοδο του Ιδρύματος και λίγο αργότερα μπήκαν στο κτίριο της Νομικής Σχολής που ήταν ανοικτό, αλλά δεν το κατέλαβαν και λειτουργεί κανονικά.

Ανακοίνωση υπέρ των φοιτητών που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση εξέδωσε ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος.

«Από το πρωί της Δευτέρας, 13 Οκτωβρίου 2014, το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) παραμένει κλειστό με απόφαση της διοίκησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Πρύτανη κ. Α. Καλοκαιρινού, ο αποκλεισμός του κτηρίου αποφασίστηκε λόγω εξαγγελθείσας κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων στους χώρους του για τη 13η Οκτωβρίου. Από τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, και μέχρι σήμερα Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, όλες οι πύλες του συγκροτήματος παραμένουν κλειδωμένες.

»Η είσοδος επιτρέπεται από τους φύλακες - εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκείνους της ιδιωτικής εταιρείας security μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (ώρες προσέλευσης και αποχώρησης). Κατά τις υπόλοιπες ώρες, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να παραμένουν κλειδωμένοι στο κτήριο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση από το γραφείο του πρύτανη κ. Θ. Φορτσάκη, αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου» τονίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι που καταγγέλλουν περιορισμό της ελευθερίας τους.

Μιλούν δε για παράνομη απόφαση και αναφέρουν ότι θα ασκήσουν «τα νόμιμα δικαιώματα τους».

Καταλήψεις στην Πάτρα

Στην Πάτρα επί μια εβδομάδα βρίσκεται σε κατάληψη το τμήμα Ηλεκτρολόγων του Ιδρύματος και σήμερα έγινε κατάληψη και στο τμήμα Χημικών Μηχανικών. Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι κινδυνεύει η εξεταστική περίοδος αλλά και το εξάμηνο, αν οι καταλήψεις συνεχιστούν.

«Καλώ τους φοιτητές να προασπιστούν τα δικαιώματα τους, να είναι εδώ, στα αμφιθέατρα και τα μαθήματα τους και να μην αφήνουν μικρές ομάδες να προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» η πρύτανης του Ιδρύματος κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;