Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Κίνηση γονέων Πάτρας για την υπεράσπιση του δημοσίου σχολείου: Ηρθε η κρίσιμη ώρα να επιλέξουμε


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Μάρτιος, 2014 - 08:56 | Στην Κατηγορία:

Κίνηση γονέων Πάτρας για την υπεράσπιση του δημοσίου σχολείου

ΚΙΝΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΗΡΘΕ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΫΠΝΙΑ;

Φίλε γονέα,

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας απολύονται  οι πρώτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι μετά από 103 χρόνια συνταγματικά θεσμοθετημένης μονιμότητας.

Οι τελευταίοι οκτώ μήνες σταδιακής εργασιακής εξόντωσης και συκοφάντησης χιλιάδων καθηγητών  της Τεχνικής Εκπαίδευσης και Σχολικών  Φυλάκων, που κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε  «διαθεσιμότητα»,  σηματοδοτούν  τον αργό θάνατο της Δημόσιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα προβλήματα του Δημόσιου Σχολείου μπορούν να λυθούν με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές των απολύσεων, της υποχρηματοδότησης, της αυστηρής επιτήρησης και του ασφυκτικού ελέγχου, της ποινικοποίησης των αντιδράσεων ,του κατακερματισμού και της εμπορευματοποίησης των λειτουργιών, της διάσπασης  και του απάνθρωπου ανταγωνισμού μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής των 4 τελευταίων μνημονιακών  ετών είναι ήδη ορατά. Το «Νέο Σχολείο» δείχνει μέρα με τη μέρα το αποκρουστικό του πρόσωπο : καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων ,20.000 μαθητές εκτός Τεχνικής Εκπαίδευσης, αυστηρότατο εξεταστικό σύστημα μέσω τετραπλών πανελλαδικού τύπου εξετάσεων, αύξηση της ύλης ,μείωση προσωπικού και χρηματοδότησης, διόγκωση της παραπαιδείας, απουσία υποστηρικτικών δομών, συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου και των δημιουργικών δραστηριοτήτων των μαθητών, ασφυκτικός έλεγχος και παραβίαση της αρχής προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων (myschool), διείσδυση πάσης φύσεως «χορηγών» και ιδιωτικών εταιριών που με τη μορφή “κοινωφελών” προγραμμάτων  αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε υποψήφιους πελάτες.

Είναι φανερό ότι οι πρώτες  απολύσεις μόνιμων  εκπαιδευτικών είναι  ένα κομβικό σημείο στην αλυσίδα της οικοδόμησης του “Nέου” Σχολείου που υπαγορεύουν οι ακριβοπληρωμένες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Το “Νέο” Σχολείο απαιτεί ανθρωποθυσίες δασκάλων, μαθητών και γονιών. Έχει ανάγκη από την παραγωγή υπηκόων χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αναλώσιμων και πρόθυμων να υπηρετήσουν το σύστημα  και τις κυρίαρχες αξίες του. Έχει ανάγκη από σχολεία χωρίς χαρά, από αγχωμένα και τρομοκρατημένα  νευρόσπαστα που διαρκώς «αξιολογούνται», κρίνονται, αυτολογοκρίνονται, κατηγοριοποιούνται, πιστοποιούνται, συσκευάζονται, αγοράζονται και πωλούνται ,όπως ακριβώς και τα εμπορεύματα. Κάθε τι που στέκεται εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία περιθωριοποιείται και εξοβελίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.

 Αν επιτρέψουμε την ανθρωποφαγία των πρώτων αυτών απολύσεων, θα είναι σαν να ανοίγουμε το δρόμο για την αργή εξόντωση και των δικών μας παιδιών. Σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως δεν μπόρεσε να επιτευχθεί στοιχειώδης βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα σε ένα κλίμα εργασιακής ανασφάλειας, τρομοκράτησης και διαρκούς συκοφάντησης και απαξίωσης του ρόλου των εκπαιδευτικών. Η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στην παιδαγωγική ελευθερία και στην οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών. «Η διδασκαλία είναι αϋπνία …δημιουργική αϋπνία» μας υπενθυμίζει ο George Steiner.

Θα επιτρέψουμε η δημιουργική λογιστική να αντικαταστήσει τη δημιουργική αϋπνία; 

Θα επιτρέψουμε στην Ιερή Συμμαχία των δυνάμεων της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων δανειστών να κυριαρχήσει σε βάρος των ζωντανών αγωνιζόμενων δυνάμεων της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Τα βασικά αυτά ερωτήματα ζητούν πλέον επιτακτική και υπεύθυνη απάντηση και στάση από τον καθένα μας! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ!

ΚΙΝΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα