Thumbnail
ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΤΟ 2015-'16

Θα συμπεριληφθούν τελικά και φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο οι Αστυνομικές Σχολές, παρά το γεγονός ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες για τις δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές, αναφερόταν ότι δεν θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό για τους ιδιώτες.

Επειτα από πιέσεις υποψηφίων αλλά και της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, με παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου εντάσσονται και οι Αστυνομικές Σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο. Οι φετινοί επιτυχόντες, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εισαχθούν στις σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015-'16.

Υπενθυμίζεται ότι για τα ακαδημαϊκά έτη 2013-'14 και 2014-'15 δεν προβλεπόταν η εισαγωγή ιδιωτών στις εν λόγω σχολές. Ωστόσο, πέρυσι ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι εξετάσεις εισαγωγής για το έτος 2012-'13 και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-'16. Το ίδιο έτος θα εισαχθούν και οι φετινοί επιτυχόντες.Κατά τα λοιπά στην αναβάθμιση των Αστυνομικών Ακαδημιών αλλά και των σχολών Ανθυποπυραγών προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι εισάγονται εφεξής σε αυτές τις σχολές, καθώς και παλαιοί απόφοιτοι, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που θα δημιουργηθούν και τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, να οργανώνονται και να υλοποιούνται, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με ΑΕΙ της χώρας ή ανάλογου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να απονέμονται αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών. Τα προγράμματα αυτά θα καταρτίζονται από ειδική τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται γι' αυτόν τον σκοπό με απόφαση του διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας και συντίθεται από τον διοικητή της Σχολής, ως πρόεδρο, και μέλη τον Διευθυντή Σπουδών της Σχολής αυτής και έναν καθηγητή ΑΕΙ του ιδίου ή συναφούς προς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου, ο οποίος, σε περίπτωση συνεργασίας, προέρχεται από το συνεργαζόμενο ΑΕΙ.

Το περιεχόμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών υποβάλλεται στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από αυτό.

Μέρος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορεί να υλοποιείται σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ της χώρας μας ή και στην αλλοδαπή. Διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι ο διευθυντής Σπουδών της Σχολής, ο οποίος μεριμνά για την ομαλή υλοποίησή του. Με τον οικείο κανονισμό ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα και λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία αφορούν ιδίως:

  • Tο αντικείμενο, τον σκοπό και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, καθώς και το είδος των μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται,
  • Tις κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτές, τη διαδικασία εισαγωγής τους, τα διδασκόμενα μαθήματα, τις πρακτικές ασκήσεις, τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών και τη διδακτική και ερευνητική απασχόλησή τους,
  • Tις ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος, το συνολικό κόστος υλοποίησής του, καθώς και τις πηγές και το ύψος χρηματοδότησής του, αναλυτικά,
  • Tην τυχόν αναθεώρηση επιμέρους παραμέτρων του σχετικού προγράμματος σπουδών και ε. κάθε άλλο θέμα που αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.

Εισαγωγή στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο. Από τον αριθμό των εισακτέων που καθορίζεται για τη Σχολή Ανθυποπυραγών ποσοστό 15% προέρχεται υποχρεωτικά από πυροσβέστες, υπαρχιπυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες και πυρονόμους, ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύσσονται για εισαγωγή στη Σχολή Ανθυποπυραγών, ποσοστό 20% καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εφόσον συγκεντρώνουν και τα λοιπά προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις προσόντα.

Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται και η διαδικασία των εξετάσεων καθορίζονται με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

Επισημαίνεται πως οι ανωτέρω υποψήφιοι απαλλάσσονται, ανάλογα με τη συνάφεια του πτυχίου τους, από τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά μαθήματα με απόφαση του Διευθυντή Σπουδών της οικείας Σχολής, κατόπιν αίτησής τους.

Ανθυποπυραγοί: Πως θα καθορίζονται οι θέσεις εισακτέων

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων στη Σχολή Ανθυποπυραγών καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές ανάγκες. Οι σπουδές στη Σχολή Ανθυποπυραγών διαρκούν τέσσερα (4) έτη και οργανώνονται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Οι απόφοιτοι της Σχολής Πυρο- σβεστών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και τον βαθμό του Πυρονόμου για κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων. Ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Πυροσβεστών καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Δημοσίας Τάξης έπειτα από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν. Επισημαίνεται ότι οι σπουδαστές που διαγράφονται από τις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας