Του Κυριάκου Σ. Αρετή

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΓΕ.Λ.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

       ‘Όχι ότι το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου δίνει  κάποιο ιδιαίτερο προσόν στους κατόχους του αλλά τουλάχιστον τους έδωσε το δικαίωμα της εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άλλος πέρασε στο Πανεπιστήμιο Φιλολογία ή Νομική ή Οικονομικά κ.λ.π. και άλλος στο Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός ή Μηχανολόγος Μηχανικός κ.λ.π.

      Πολλοί από αυτούς τους επιτυχόντες δεν θα μπορέσουν ποτέ να παρακολουθήσουν τη σχολή που πέτυχαν διότι η σχολή αυτή βρίσκεται μακριά από το σπίτι τους και τα οικονομικά της οικογενείας τους δεν τους επιτρέπουν την μετακίνηση στον τόπο της σχολής, κόντρα στο παραμύθι των ίσων ευκαιριών.

       Έτσι πολλά παιδιά που τα τελευταία χρόνια εισήχθησαν σε διάφορες σχολές μακριά από το σπίτι τους αντί να βρεθούν στις σχολές αυτές θα γυρίσουν και πάλι από την αρχή για να μαθητεύσουν ως ηλεκτρολόγοι, δομικοί, μηχανικοί ή υπάλληλοι γραφείου σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής που κατοικούν για να πάρουν έστω ένα πτυχίο τεχνικού ή βοηθού ως προσόν στην καταπολέμηση της ανεργίας που τους πλήττει.

       Ως κάτοχοι του απολυτηρίου ΓΕ.Λ. λογικά δεν μπορούν να λάβουν από το ΕΠΑ.Λ. άλλο απολυτήριο αλλά μόνο πτυχίο. Για τον βαθμό του πτυχίου αυτού σύμφωνα με το Π.Δ. 50/2008, άρθρο 23, εδάφιο 2α,προσμετρούν μόνο οι βαθμοί των μαθημάτων ειδικότητας του τομέα και για το λόγο αυτό στο ανωτέρω άρθρο 23 προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ.9 του Π.Δ. 112/2013 το εδάφιο 4 σύμφωνα με το οποίο <<οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. , Τ.Ε.Λ. , Ε.Π.Λ. , ΕΠΑ.Λ. ή άλλου ισοτίμου λυκείου παρακολουθούν μόνο μαθήματα τομέων για την απόκτηση αποκλειστικά και μόνο πτυχίου ΕΠΑ.Λ.>>

        Και μέχρι εδώ πάει στο ….. καλό. Μπορεί να μην είναι δίκαιο να επιστρέφουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά δεν είναι και παράλογο, πράγμα βέβαια σπάνιο για το Υπουργείο Παιδείας. Για να μην ανατραπεί λοιπόν ο εθισμός  στον παραλογισμό του Υπουργείου ο προ εικοσαημέρου νεοτοποθετηθείς αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες μόλις στις 19/6/2014, πιστός στην παράδοση έτσι για να υπογράψει και αυτός κάτι και να προλάβει να μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου, αντιγράφοντας τον προκάτοχο του Υπουργό που σε μια νύκτα καταργώντας πλήθος ειδικοτήτων από τα ΕΠΑ.Λ. έστειλε τη μισή επαγγελματική εκπαίδευση στους ιδιώτες, υπέγραψε και αυτός μία απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 101502/Γ2/1-7-2014 και την επομένη την έστειλε στα σχολεία προς εφαρμογή πριν ακόμα λάβει ΦΕΚ για να γίνει επίσημη Υ.Α. με την οποία προσδοκεί να καταργήσει τα εν ισχύ Προεδρικά Διατάγματα και να επιβάλλει στους κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ. που θα εγγραφούν σε ΕΠΑ.Λ. για απόκτηση πτυχίου, να παρακολουθήσουν εκ νέου τα μαθήματα γενικής παιδείας λες και τα αντίστοιχα μαθήματα τα οποία παρακολούθησαν στο ΓΕ.Λ. από το οποίο έλαβαν απολυτήριο ή αυτά στα οποία διαγωνίσθηκαν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν υποδεέστερα των διδασκομένων στα ‘‘μετατριτοβάθμιας’’εκπαίδευσης ΕΠΑ.Λ.

       Επιτέλους οι αρμόδιοι σε αυτόν τον τόπο και ειδικότερα σε αυτό το Υπουργείο ας ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αν θέλουν ντε και καλά να βρουν ώρες για τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών των μαθημάτων της φυσικής, των μαθηματικών και της φιλολογίας ας καταργήσουν τα Π.Δ. κανονικά  με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή και όχι με Υ.Α. του Υφυπουργού πάντα βέβαια αιτιολογώντας σοβαρά την κάθε τροποποίηση.   

       Αυτά από έναν εκπαιδευτικό της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ειδικότητα παραπλήσια αυτής του Υφυπουργού που με έκπληξη ενημερώθηκα από το βιογραφικό του ότι δηλώνει Πολιτικός Μηχανικός. Και δηλώνω έκπληκτος διότι, εξ ιδίων, θεωρώ ότι οι εμπειρίες ενός Πολιτικού Μηχανικού δεν θα του επέτρεπαν τέτοια απόφαση. Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι την ευθύνη για το ως άνω ατόπημα δεν την έχει τόσο ο Υφυπουργός, ο οποίος λογικά δεν έχει προλάβει ακόμα ούτε να ενημερωθεί για τα θέματα της παιδείας μέσα στις δεκατρείς ημέρες που έλαβε αρμοδιότητες,  αλλά οι ημιμαθείς σύμβουλοι που τον περιστοιχίζουν και με τις ελλιπείς γνώσεις τους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κάποιες συντεχνίες ακόμα και με πιθανό δόλο.

                                                                      Αιγάλεω 3/7/2014

                                                                                   ………………………………………

                                                                                                                                                                                                ΚΥΡΙΑΚΟΣ  Σ.  ΑΡΕΤΗΣ

                                                                                                                                      ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ  ΠΕ17.05

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα