Thumbnail
Σχετικά με τον τρόπο εκλογής Πρυτάνεων

Η κ. Διαμαντοπούλου ψεύδεται;

Η πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου έχει αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα μία ομιλία της σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας, με θέμα: Εκσυγχρονισμένη Παιδεία. Μεταξύ πολλών άλλων, η κ. Διαμαντοπούλου κάνει εκτενή αναφορά και στον τρόπο ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ και αναφέρει ότι «η δική μου άποψη και πρόταση ήταν ότι δεν πρέπει να ψηφίζονται οι Πρυτάνεις», ενώ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η εκλογή του Πρύτανη και των Κοσμητόρων από το σύνολο των Καθηγητών του Ιδρύματος ήταν απλώς ένας συμβιβασμός ως «μια μεταβατική περίοδος για να φτάσουμε σ’ αυτά που γίνονται στην πλειοψηφία των Πανεπιστημίων άλλων χωρών, όπου οι εκλογές αυτές είναι αξιοκρατικές και γίνονται με απολογισμό έργου. Δεν έχουν την έννοια της δημοκρατικής διαδικασίας»!!! Είναι μάλλον λογικό να θεωρείς ενοχλητικές τις δημοκρατικές διαδικασίες αν έχεις καλομάθει να σε διορίζουν Νομάρχη στα 25 σου. Όμως, η κ. Διαμαντοπούλου δεν αρκείται στη διατύπωση της άποψής της αλλά διατυπώνει και ένα ψεύδος. Συγκεκριμένα, σε μιαν αποστροφή της ομιλίας της αναφέρει, και μάλιστα με έμφαση, ότι: «Προσέξτε: δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που οι φοιτητές να εκλέγουν τους Πρυτάνεις»1. Ας δούμε όμως γιατί ο ισχυρισμός της κ. Διαμαντοπούλου είναι ψευδής.

Πριν από περίπου δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 18/2/2014, η είδηση ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν εξελέγη Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έκανε το γύρο του κόσμου. Η είδηση αυτή, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια ευφάνταστη διαδικτυακή φάρσα αν δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου2 και δεν αναμεταδιδόταν από ΜΜΕ όπως το BBC3.

Πέρα από τον προφανή συμβολισμό του γεγονότος σχετικά με τα ζητήματα δημοκρατίας και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και της εφαρμογής στην πράξη του ακαδημαϊκού ασύλου, θα είχε ενδιαφέρον να σταθούμε σε μερικά εντυπωσιακά στοιχεία που αφορούν το ίδιο το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και τον τρόπο εκλογής του Πρύτανή του.

Κατ’ αρχήν, εντυπωσιάζουν οι ιδιότητες των συνυποψηφίων του Σνόουντεν (ένας συγγραφέας, ένας κληρικός και ένας πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας), του απερχόμενου Πρύτανη (ένας πολιτικός που το 2006, δηλαδή δύο χρόνια πριν εκλεγεί για πρώτη φορά Πρύτανης, παραδέχθηκε δημόσια ότι έχει πρόβλημα αλκοολισμού)4 αλλά και του δικού του προκατόχου (ο πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάϊ Βανούνου ο οποίος απήχθη από τη Μοσάντ και φυλακίστηκε για 18 χρόνια επειδή αποκάλυψε το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ισραήλ)5.

Όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πηγάζει από τον τίτλο της είδησης όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: «Οι φοιτητές ψηφίζουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου»2. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης, αν και ο Πρύτανης δεν συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της στρατηγικής και της πολιτικής του Ιδρύματος, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου αναφέρεται σαφώς ότι: «…εκλέγεται από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και όχι μόνο αντιπροσωπεύει τους φοιτητές, αλλά είναι επίσης, ex officio, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου (University Court), του οργάνου που διαχειρίζεται τους πόρους του Πανεπιστημίου»2. ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ! Είναι δυνατόν τον Πρύτανη να τον εκλέγουν οι φοιτητές; Είναι δυνατόν, σε ολόκληρη Σκωτία να μην έχει βρεθεί μία Διαμαντοπούλου ή έστω ένας Αρβανιτόπουλος ή μία Γιαννάκου για να εξηγήσει σε αυτούς τους άσχετους πόσο αναχρονιστικό είναι να εκλέγουν οι φοιτητές τον Πρύτανη; Να τους εξηγήσει πώς τέτοιες «ιδεολογικές αγκυλώσεις και συντεχνιακές λογικές» φρενάρουν την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. Άτυχοι Σκωτσέζοι...

Με βάση με τα παραπάνω και σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη λογική της πρώην Υπουργού αλλά και συνολικά των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, η περίπτωση του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης θα ήταν αυτονόητα μία περίπτωση φαιδρού Ιδρύματος.

Ο γράφων διατηρεί πολλές επιφυλάξεις για όλες αυτές τις λίστες αξιολόγησης και κατάταξης των ΑΕΙ, τόσο για τα κριτήρια που χρησιμοποιούν όσο και για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν. Ας κάνουμε όμως την παραχώρηση να δούμε τι λένε για το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δύο από τις πιο γνωστές λίστες.

Σύμφωνα λοιπόν με την περίφημη λίστα της Σαγκάης ή αλλιώς τη λίστα των «500 καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο» όπως μας τη διαφημίζουν, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στην 151η και στη 200η.6 Σύμφωνα δε με την κατάταξη Webometrics7, ανάμεσα σε χιλιάδες Ιδρύματα, καταλαμβάνει την 137η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Δημοκρατία και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου ταυτόχρονα; Αποκλείεται! Κυρία Διαμαντοπούλου, σίγουρα κάτι κάνουν λάθος οι Σκωτσέζοι. Εσείς όμως λέτε την αλήθεια;

Γιώργος Ζερβουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

1.              http://www.diamantopoulou.gr/portal/index.php/blog/item/872-omilia-se-ekdilosi-tou-institoutou-diplomatias

2.              http://www.gla.ac.uk/news/headline_308232_en.html

3.              http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-26243567

4.              http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Kennedy

5.              http://www.universitystory.gla.ac.uk/biography/?id=WH1072&type=P

6.              http://www.shanghairanking.com/ARWU2013.html

7.             http://www.webometrics.info/en/europe/united%20kingdom

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές