Thumbnail
Της Κορίνας Βασιλοπούλου

ΜΠΟΥΡΓΟΣ – Μια συντηρητική και συνήθως μακριά από την καυτή επικαιρότητα πόλη έχει γίνει πυρήνας αντίστασης. Η έντονη αντίδραση των κατοίκων στην κατασκευή ενός νέου δαπανηρού δρόμου σε έναν καταχρεωμένο δήμο μετέτρεψε τμήμα της πόλης σε πραγματικό πεδίο μάχης Ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να ξεκινήσει μια «επανάσταση».

Σε μια Ισπανία που βράζει από φτώχεια, ανεργία και κραυγαλέα πολιτικά σκάνδαλα, το Μπούργος, μια συντηρητική και συνήθως μακριά από την καυτή επικαιρότητα πόλη, έχει γίνει εδώ και μία εβδομάδα πυρήνας αντίστασης. Η έντονη αντίδραση των κατοίκων στην κατασκευή ενός νέου δαπανηρού δρόμου σε έναν καταχρεωμένο δήμο μετέτρεψε τμήμα της πόλης σε πραγματικό πεδίο μάχης. Η ένταση μεταφέρθηκε μέχρι την πρωτεύουσα, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και συλλήψεις, στο πλαίσιο διαδηλώσεων συμπαράστασης στους κατοίκους του Μπούργος. Οι κάτοικοι, παρά την προσωρινή αναστολή της κατασκευής του έργου που εξήγγειλε ο δήμαρχος, εξακολουθούν να διαδηλώνουν και να λένε «όχι» στον νέο δρόμο. Οριστικά και όχι προσωρινά.

 
Είναι σαν να απέκτησε η Ισπανία τη δική της «Κερατέα». Ενα φαινομενικά απρόσμενο ξέσπασμα, το οποίο όμως κρύβει πίσω του μια μακρά ιστορία διαφθοράς και διαπλοκής που έχει εξαπολύσει «πόλεμο κατά των φτωχών», όπως σχολίαζε η εφημερίδα «Publico». Mε λίγα λόγια, μια «ταξική ιστορία».
 
Φαραωνικό έργο
 
Το Μπούργος, μια πόλη 180.000 κατοίκων στη Βόρεια Ισπανία, είναι ένα από τα προπύργια της ισπανικής αριστοκρατίας, βαθιά συντηρητικό και καθολικό. Στη συλλογική μνήμη των Ισπανών πάντως έχει συνδεθεί με την περίφημη «δίκη του Μπούργος», όταν το 1970, επί Φράνκο, έξι μέλη της ΕΤΑ, της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η ποινή τους δεν εφαρμόστηκε ύστερα από μεγάλη εγχώρια και παγκόσμια κινητοποίηση.
 
Το «αντάρτικο» έχει ξεσπάσει μακριά από το ιστορικό κέντρο, στην εργατούπολη του Γαμονάλ, ένα χωριό που στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ενώθηκε με την πόλη στο πλαίσιο της βιομηχανικής της ανάπτυξης. Το Γαμονάλ ήταν, και παραμένει, ο φτωχός συγγενής του Μπούργος, με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας στην πόλη.
 
Σε έναν από τους πιο χρεωμένους δήμους της Ισπανίας, το «φέσι» του οποίου ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, οι Αρχές δεν διαθέτουν 187.000 ευρώ για τη συντήρηση δύο παιδικών σταθμών που κινδυνεύουν με κλείσιμο.
 
Ωστόσο, ο δεξιός δήμαρχος Χαβιέρ Λακάγε είναι διατεθειμένος να ξοδέψει 8 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μιας νέας λεωφόρου και άλλα πέντε για την κατασκευή ενός υπόγειου ιδιωτικού πάρκινγκ. Πέρα από τα αναίτια και προκλητικά έξοδα, η κατασκευή του έργου στην κεντρική λεωφόρο που συνδέει το Γαμονάλ με το κέντρο της πόλης θα δυσχεράνει πολλαπλώς τη ζωή των κατοίκων. Αφ’ ενός, θα δημιουργήσει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς θα μειώσει τις υπάρχουσες λωρίδες κυκλοφορίας. Αφ’ ετέρου, θα στερήσει από τον κόσμο τις δωρεάν θέσεις πάρκινγκ που καταφέρνει και βρίσκει σήμερα.
 
Πίσω από αυτό το φαραωνικό έργο βρίσκεται το όνομα του επιχειρηματία Αντόνιο Μιγκέλ Μέντεθ Πόθο, ιδιοκτήτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, προέδρου του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου και μιντιάρχη. Ο Μέντεθ Πόθο, «το αφεντικό του Μπούργος» όπως τον αποκαλούν, διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Μέντεθ Πόθο, όπως καταγγέλλει η αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα «El Diario», «κέρδισε» έναν καθ’ όλα διαβλητό διαγωνισμό για την κατασκευή του δρόμου. Το 1992, o μεγαλοκατασκευαστής είχε καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για άλλο κατασκευαστικό σκάνδαλο στην πόλη.
 
Σκάνδαλο με παρελθόν
 
Πρόκειται για το ίδιο σκάνδαλο που είχε στοιχίσει και την καριέρα τού τότε (επίσης δεξιού) δημάρχου Χοσέ Μαρία Πένια, ο οποίος στη συνέχεια καθάρισε από τις εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη χάρη στον πρώην πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σήμερα, ο Λουίς Μπάρθενας, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, καταθέτει ότι ο Πένια, ο πρώην δήμαρχος του Μπούργος, είχε χρηματιστεί με 31.300.000 πεσέτες (188.000 ευρώ) από τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος μετά την καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη.
 
Ο νυν δήμαρχος Λακάγε ανέστειλε τα έργα για δύο εβδομάδες. Αλλά, το έργο δεν τελειώνει εδώ. Η κυβέρνηση Ραχόι, μέσα στα τόσα της προβλήματα, απέκτησε κι έναν νέο πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Μπούργος, όπου όλα της τα σκάνδαλα «μπερδεύονται γλυκά». «Ο φόβος της είναι δικαιολογημένος», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ιγνάθιο Εσκολάρ από την εφημερίδα «El Diario», γέννημα-θρέμμα του Μπούργος. «Αυτό που βλέπουμε στο Μπούργος δεν είναι πολύ διαφορετικό από τις ταραχές που έχουν συμβεί σε πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι. Ή από αυτές που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε άλλες ισπανικές πόλεις για μια φαινομενικά ασήμαντη αφορμή, όπως η ανακατασκευή ενός δρόμου».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα