Thumbnail
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για μια ακόμη φορά οι Σκανδιναβοί κυριαρχούν σε μια παγκόσμια κατάταξη. 

Πού συμφέρει κανείς να γερνάει και πού όχι; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα για τις συνθήκες γήρανσης διεθνώς, σίγουρα δεν είναι ίδιες όλες οι χώρες του πλανήτη για έναν ηλικιωμένο και συνταξιούχο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτη Global AgeWatch, χαμηλότερα από την Αλβανία (39η), την Κύπρο (57η) και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλην της Πολωνίας (62η). Ο Δείκτης δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων του ΟΗΕ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για μια ακόμη φορά οι Σκανδιναβοί κυριαρχούν σε μια παγκόσμια κατάταξη. Καλύτερη χώρα για τους ηλικιωμένους ανακηρύχθηκε η Σουηδία, ενώ την πρώτη πεντάδα κατά σειρά συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην 8η θέση. 

Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση του καταλόγου της Global AgeWatch βρίσκεται το Αφγανιστάν (91η θέση), ενώ η γειτονική Τουρκία είναι 70ή. Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα εμφανίζονται χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Σρι Λάνκα, η Γεωργία, οι Φλιππίνες, το Τατζικιστάν και η Κολομβία.

Ο Δείκτης, που συντάσσεται από τη διεθνή οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων HelpAge International με τη βοήθεια του ΟΗΕ, λαμβάνει υπόψη του τέσσερις επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου άνω των 60 ετών: την εισοδηματική ασφάλεια-σύνταξη, το επίπεδο υγείας, το επίπεδο απασχόλησης- εκπαίδευσης και το κατά πόσον το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Η έκθεση τονίζει ότι, όπως και οι άλλες χώρες στη νοτιανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πολλούς ηλικιωμένους. Ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών στη χώρα μας υπολογίζεται σε περίπου 2,8 εκατ. ή 24,7% του ελληνικού πληθυσμού (ένας στους τέσσερις κατοίκους).

Η θέση της Ελλάδας σε αυτούς τους τέσσερις επί μέρους δείκτες έχει ως εξής: 25η (εισοδηματική ασφάλεια) με βαθμό 81,2 στα 100, 47η (υγεία) με βαθμό 54,1 στα 100, 61η (απασχόληση- εκπαίδευση) με βαθμό 33,4 στα 100 και 82η (γενικότερο περιβάλλον) με βαθμό 51,6 στα 100. Γενικότερα, με «άριστα» το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 47,4 όσον αφορά την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων (22,7%) είναι φτωχοί, καθώς έχουν εισόδημα κάτω του μισού του εθνικού μέσου όρου, παρόλα αυτά η Ελλάδα κατέχει σχετικά υψηλή θέση (25η) από άποψη εισοδηματικής ασφάλειας.

Από την άλλη όμως, η έκθεση επισημαίνει πως η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά (82η) όσον αφορά το γενικότερο περιβάλλον για τους ηλικιωμένους, αναφέροντας ενδεικτικά πως μόνο το 43% των ατόμων άνω των 50 ετών νιώθουν ασφαλείς να κοιμηθούν μόνοι τους τη νύχτα και μόνο το 40% δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη γενικότερη ελευθερία των επιλογών στη ζωή τους.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση, το 98,1% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών στην Ελλάδα παίρνουν σύνταξη, το μέσο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων στα 60 τους είναι (άλλα) 24 χρόνια και το μέσο προσδόκιμο υγιούς ζωής (άλλα) 17,4 χρόνια. Ο δείκτης συγκριτικής ψυχικής ευημερίας διαμορφώνεται στο 68,5 (δείχνει το ποσοστό των ατόμων άνω των 50 ετών που δηλώνουν ότι η ζωή τους έχει νόημα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων κάτω των 50 ετών). Στο 42,2% διαμορφώνεται το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας 55 έως 64 ετών που απασχολούνται και στο 41% των ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα Νέα 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΔΑΜΟ
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος , όταν αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη φράση «αυτός καρδάμωσε» - Ενα...
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
naksos.jpg
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι "μάρτυρες" της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού»
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
33-your-childs-teacher-happy-kids-classroom.jpg
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο
Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο