Thumbnail
Επισφράγιση της πτώσης των βάσεων 

Την επισφράγιση της πτώσης των βάσεων ιδίως στις σχολές της περιφέρειας και σε μικρότερο βαθμό, στις σχολές των αστικών κέντρων, θα  φέρει η ανακοίνωση των βάσεων σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμα και σε σχολές αιχμής η πτώση θα έιναι εμφανής. Ισχυροί μοχλοί πίεσης των βάσεων προς τα κάτω, κυρίως στις σχολές υψηλής και μεσαίας ζήτησης – καθώς οι χαμηλόβαθμες δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα, ενώ ορισμένες ενδέχεται να εμφανίσουν και μικρή άνοδο – αποτελούν κυρίως η δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις και μάλιστα σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική Κατεύθυνσης, και το νέο καθεστώς των μετεγγραφών που τις περιορίζει πάρα πολύ και θα δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, εξάλλου, η πλειονότητας των μαθητών απέφυγε να δηλώσει φέτος σχολές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Παρά την αναμενόμενη πτώση, πάντως, για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες αριστούχοι υποψήφιοι είναι βέβαιο ότι θα αποκλειστούν από τη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Για παράδειγμα, οι Σχολές Ιατρικής, Οδοντριατρικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Νομικής, οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές θα παραμείνουν απαιτητικές ακόμα και αν σημειωθεί πτώση στις βάσεις τους.

Στον αντίποδα, βέβαια, χιλιάδες χαμηλόβαθμοί μαθητές, με βαθμούς 4 και 5 με άριστα το 20, θα περάσουν σε ορισμένες σχολές κυρίως των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ", η εικόνα των βάσεων αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το νέο νομικό πλαίσιο βάζει όρια στους φοιτητές που μπορούν να μετεγγραφούν σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ως εκ τούτου, η φετινή διαφαινόμενη πτώση των βάσεων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχολές περιφερειακών ανώτατων ιδρυμάτων καθώς πολλοί υποψήφιοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή και έτσι δήλωσαν μόνο τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η πτώση των βάσεων θα αφορά τις περισσότερες σχολές του μηχανογραφικού και σίγουρα όλες τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες όπως Πολυτεχνικές, Νομικές, Ιατρικές κ.α. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα