Thumbnail
Σάββατο σήμερα, η δήλωση αυτή γυρνά σαν ερινύα στο μυαλό μου …ο καθένας ξέρει την τσέπη του …ο καθένας ξέρει την τσέπη του.

Η απεργία και η …τσέπη

Τετάρτη πρωί , τρίτη μέρα απεργίας, πλησιάζοντας προς το σχολείο, άκουσα μια συνάδελφο να λέει σε μια απεργό << ο καθένας ξέρει την τσέπη του>> εννοώντας ότι, η δική της τσέπη δεν της επιτρέπει απεργίες.

Σάββατο σήμερα, η δήλωση αυτή γυρνά σαν ερινύα στο μυαλό μου …ο καθένας ξέρει την τσέπη του …ο καθένας ξέρει την τσέπη του.

Η ζωή… πώς να χωρέσει σε μια τσέπη …και όμως η ζωή που ονειρεύομαι χωράει σε μια μόνο τσεπούλα.

Θυμάμαι τον τρελό του χωριού μου,  Ίλτσο τον φωνάζαμε, γελώντας με το άδειο του από δόντια στόμα –κόκκινο γέλιο- μας έδειχνε τη τσέπη του, επίμονα, κι εμείς τον κυκλώναμε περίεργοι  και έβγαζε απ την τσέπη του μεγάλο θησαυρό ( ένα πολύχρωμο κουμπί, ένα κομμάτι ξύλου ζωόμορφου,  μια χρωματιστή κλωστή, μια μπίλια… ) 

Θυμάμαι τη γιαγιά Χατζάβα, προκαλούσε το φόβο στα παιδιά, το σέβας στους μεγάλους, σοφή, σκληρή, μα με αγάπη ανώτερη προς τους συνανθρώπους .

Κάθε φορά που απ το βάθος του στενού φανερωνόταν, όλη η παρέα των παιδιών λούφαζε σεβαστικά, μα σαν πλησίαζε κοντά, μέσα από τη τσέπη της (καπέλο μάγου )έβγαζε και μοίραζε καραμέλες  σε όλα  τα παιδιά . Χαρτιά τριζοβολούσαν μες τα χέρια μας και ο φόβος και το σέβας έπαιρναν γεύση γλυκιά και μυρωδάτη.

Και η τσέπη του πατέρα μου, σαν γύριζε από τη δουλειά, γεμάτη πριονίδια.Έχωνα τη μύτη μου βαθιά και μύριζα τη μυρωδιά του ξύλου και της κόλας.

Και τον χειμώνα, καθώς γυρνούσα με τη φίλη μου στο σπίτι απ το σχολειό, φωλιάζαμε τα χέρια μας στη τσέπη του παλτού μου και από τα  πιασμένα χέρια μας μεταφερόταν ζεστασιά σε όλο το κορμί μας.

Πολλές φορές όταν η τσέπη μου είναι γεμάτη μεταλλικές υποδιαιρέσεις του ευρώ την νοιώθω μολυσμένη και η μεταλλική η μυρωδιά μου φέρνει δυσφορία. Τότε ξεσπώ στα χέρια μου πλένω - ξεπλένω, πλένω –ξεπλένω.

Θέλω την τσέπη μου φωλιά ζεστή και φροντισμένη.

Ακούτε ! που η τσέπη σας σάς έχει αφανίσει.

Ειρήνη Χριστοφορίδου

καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο 1ο γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης

21/09/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα