Thumbnail
ΕΠΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
GREEK COMPUTER SOCIETY

Αθήνα, 20/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

         Θέμα : «Η άποψη της ΕΠΥ για το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Πληροφορικής και για τα μαθήματα Πληροφορικής Γενικής Παιδείας»

Αξιότιμε κ. Yπουργέ

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) επιθυμεί να εκφράσει τις απόψεις του, επικουρικά  με τις ανακοινώσεις των άλλων επιστημονικών ενώσεων του χώρου, σε σχέση με την διδασκαλία των μαθημάτων  της πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών μας για την εισαγωγή τους στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και τα αντίστοιχα τμήματα με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Είναι κοινή παραδοχή ότι, το υπάρχον σύστημα  χρίζει μελέτης και επανασχεδιασμού σε πολλά ίσως σημεία, δεν θα μπορούσε όμως κανένας να αγνοήσει την ανυπαρξία αξιολόγησης (και εκτίμησης) στο επίπεδο της επιλογής του ανάλογου επιστημονικού πεδίου για τους μαθητές μας, που θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον και επιθυμούν να σπουδάσουν την Πληροφορική στα Πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.

Είναι επίσης κοινά αποδεκτό ότι, το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, το οποίο φέτος εξετάζεται για τελευταία χρονιά σε Πανελλήνιο επίπεδο, για 15 συναπτά έτη, έχει αποδείξει την ωριμότητα του και την επιστημονική εγκυρότητά του, με την απήχηση που έχει στην μαθητική κοινότητα η πρακτική εφαρμογή της αλγοριθμικής, όπως επίσης και ο σχεδιασμός και η επίλυση προβλημάτων με την βοήθεια του υπολογιστή.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, την απαίτηση της επιστημονικής κοινότητας όπως και την θετική στάση των μαθητών μας και των γονέων τους στην επιστήμη της πληροφορικής:

  • Ζητούμε να αρθεί η αδικία, με την οποία  η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την μείωση των μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο και την απομάκρυνση του μαθήματός της ως 4ο εξεταζόμενο μάθημα στο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης με το νόμο 4186 (ΦΕΚ 193/17-9-2013). 
  • Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να στηρίξει την επιλογή που έχει προαναγγείλει, με την τοποθέτηση του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος της πληροφορικής σε ισότιμο ρόλο για όλους τους υποψηφίους του Επιστημονικού πεδίου - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, δηλαδή να προβλέπονται ανάλογες ώρες διδασκαλίας/εβδομάδα όπως και για τα άλλα μαθήματα προσανατολισμού (Νεολ. Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία) ανάλογες για την κάλυψη της εξεταστέας ύλης.

Το περίγραμμα του Προγράμματος Σπουδών για το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της πληροφορικής της Γ Λυκείου θα πρέπει να έχει λογική σχέση και να αποτελεί επέκταση της διδακτέας ύλης, όπως εκείνη περιγράφεται στα ΠΣ των μαθημάτων πληροφορικής Γενικής Παιδείας των προηγούμενων τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου και κυρίως Λυκείου).

  • Θεωρούμε ότι ένα πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα πληροφορικής πρέπει να έχει ως βασικό κορμό την Αλγοριθμική, τις Δομές Δεδομένων και τον Προγραμματισμό, όμως να είναι και εμπλουτισμένο με αναφορές και εργαστηριακές δραστηριότητες που να αφορούν και τους άλλους τομείς της Επιστήμης της Πληροφορικής.

Έτσι θα εξασφαλίζεται, όσο αυτό είναι δυνατό, διαδοχή στη γνώση και συνέχεια των σπουδών των μαθητών μας σε πλέον των 120 τμημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, (τμήματα πληροφορικής και τμήματα με  μαθήματα Πληροφορικής-Προγραμματισμού στο Βασικό Πρόγραμμα Σπουδών τους).  

  • Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία της πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με 2ωρο μάθημα πληροφορικής Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου.


Ο πρόεδρος

Δρ. Ιωάννης Βογιατζής
Ο Γ.Γραμματέας

Παναγιώτης Καραγεώργος


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή