Thumbnail
Μετά από πέντε χρόνια ο στόχος του 2%

Robert Owen analysis

Αδιάκοπα και σε καθημερινή βάση, εκπέμπονται πλέον τα αρνητικά μηνύματα από τις αναλύσεις των οικονομικών κέντρων της Ευρώπης, κάνοντας ακόμα πιο αινιγματικό το άμεσο νομισματικό μέλλον των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

 Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά  επίπεδα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα στην οποία πήραν μέρος οικονομικοί αναλυτές, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν αυτή τη χρονιά με ρυθμό 0.5%, πιο χαμηλά από τις προβλέψεις του Αυγούστου που μιλούσαν για ρυθμό 0.7%. Την επόμενη χρονιά ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1% και το 2016 στο 1.4%.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια ώστε οι χώρες της ευρωζώνης να κατακτήσουν ένα στόχο πλησίον του 2%. Συγκεκριμένα οι προβλέψεις τους συγκλίνουν στο 1.8% , μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν 1.9%.

Οι συμμετέχοντες, ανέφεραν ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και οι αναιμικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο μέλλον, αποτελούν τους βασικούς κινδύνους που συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς». Παρ’ όλα αυτά η πρόσφατη αποδυνάμωση του ευρώ και τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ θα μπορούσαν να ωθήσουν ανοδικά τις τιμές.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του γενικού επιπέδου των τιμών το περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 0,4% σημειώνοντας χαμηλό πενταετίας. Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Jen Weidmann, δήλωσε ότι η ύπαρξη του πληθωρισμού σε τόσο χαμηλά επίπεδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μια «τεράστια πρόκληση», αλλά οι πιθανότητες να μειωθούν οι τιμές καταναλωτών, δηλαδή το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, είναι περιορισμένο.

Οι οικονομολόγοι φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση.  Μόνο το 4% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι θα υπάρξει αποπληθωρισμός για το 2015, ενώ μόνο ένα 2,3% θεωρεί ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2016.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του χαμηλού πληθωρισμού με μείωση επιτοκίων και τα προγράμματα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% και ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα τόνωσης της αγοράς και πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσαν σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη των επόμενων δύο χρόνων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αναμένουν αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 0.8% αυτό το έτος, λιγότερο κατά 0.2% σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου.

Τα προβλήματα μεγαλώνουν για την ισχυρή οικογένεια της Ευρώπης, που δεν είναι άλλη από τη Γερμανία καθώς τα προβλήματα που θα προκληθούν από την όξυνση των οικονομικών αντιθέσεων θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των χωρών του πλεονασματικού βορά και του ελλειμματικού νότου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιάννης Καλλιάνος
Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους» – Τι απαντά ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής
«Τον πατέρα μου τον χειρούργησαν μέσα σε απλό δωμάτιο» - «Απορώ που δεν βγαίνει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο»
Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους» – Τι απαντά ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής
peripoliko.jpg
Καταδίωξη μέρα μεσημέρι στον Νέο Κόσμο - Επιχείρησε να διαφύγει ενώ είχε μαζί του τον 10χρονο γιο του
Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και λίγο παρακάτω στην οδό Στρόμερ το όχημα του 43χρονου ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση σε σταθμευμένο όχημα
Καταδίωξη μέρα μεσημέρι στον Νέο Κόσμο - Επιχείρησε να διαφύγει ενώ είχε μαζί του τον 10χρονο γιο του