Thumbnail
Οπως συμπλήρωσε «θα είναι τέτοια τα κριτήρια που θα αντιμετωπίζεται πραγματικά η ανάγκη

Μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στη διευκόλυνση της μετεγγραφής φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες οικονομικά ασθενείς προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει μεθαύριο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι είπε πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μετρημένες παρεμβάσεις, διορθωτικές και βοηθητικές. «Ενα πολύ σοβαρό, το κορυφαίο θέμα σε ό,τι αφορά τις δικές μου αρμοδιότητες και παρεμβάσεις, είναι το πώς θα οργανωθεί το σύστημα των μετεγγραφών έτσι ώστε να εξυπηρετείται η άπορη οικογένεια, το παιδί που δεν μπορεί να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα από τους γονείς του και, δεύτερον, να τελειώνει αυτή η διαδικασία νωρίς. Διότι από την εμπειρία μου, όχι ως υπουργός Παιδείας, αλλά ως βουλευτής, γνωρίζω ότι γίνονται παρεμβάσεις, όμως όχι πολύ γρήγορα» ανέφερε.

Οπως συμπλήρωσε «θα είναι τέτοια τα κριτήρια που θα αντιμετωπίζεται πραγματικά η ανάγκη. Αν έχεις 5.000 ευρώ εισόδημα και ζεις στην Αθήνα δεν μπορείς να σπουδάσεις ένα παιδί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Για όλα αυτά χρειάζεται απλή συναίνεση των πανεπιστημίων. Αφού δεν χρειάζονται χρήματα, είναι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να στηρίξουν την οικογένεια. Παρεμβάσεις χωρίς λαϊκισμό, χωρίς να δίνεις χρήματα που δεν έχεις». Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα είναι «μέτρο διευκόλυνσης που δεν προϋποθέτει χρήματα και δαπάνες του κράτους και ψεύτικες υποσχέσεις».

Τι ίσχυσε το 2013. Το περασμένο φθινόπωρο αυξήθηκε το όριο εισοδήματος για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Το εισοδηματικό όριο αναπροσαρμόστηκε από τις 7.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας στις 9.000. Για τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ. 1 του Ν. 4186/2013 (μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας εντός του 2013) ισχύει το ανώτατο όριο των 18.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερη ρύθμιση επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών είχαν καταργηθεί και είχαν αντικατασταθεί με το μέτρο θέσπισης ειδικών θέσεων για υποψηφίους που πληρούσαν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια: παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών. Εντούτοις, η επαναφορά των μετεγγραφών με πλαφόν στο κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κρίθηκε επιβεβλημένη. Λόγω της κρίσης πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να καλύψουν το κόστος συντήρησης ενός φοιτητή σε άλλη πόλη.
Επίσης με τροπολογία του περασμένου Απριλίου το υπουργείο Παιδείας επανέφερε τις «ελεύθερες» μετεγγραφές φοιτητών για τρίτεκνους, πολύτεκνους αλλά και για  νέους φοιτητές με αδέλφια που ήδη φοιτούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε ΑΕΙ χωρίς όρους.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα