Thumbnail
ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή μας εξαιτίας της εκπεφρασμένης βούλησης από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να μην ανανεώνονται στο εξής οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό, πέραν της πενταετίας.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης είχε δοθεί στους εκπαιδευτικούς που το επιθυμούν η δυνατότητα να παραμείνουν στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο. Αυτή η  πρακτική αναμφισβήτητα εξοικονομούσε πόρους τόσο από τα επιμίσθια όσο και από τα έξοδα πρώτης μετάβασης και επιστροφής, τα οποία η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει σε κάθε νεοαποσπασμένο εκπαιδευτικό. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί προσέφεραν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μεταπολεμικά.  Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη πρακτική εξυπηρετούσε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς, που για ποικίλους προσωπικούς λόγους, επιθυμούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες -για έναν ανεξήγητο λόγο- η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διακηρύττει την απόφασή της να μην επιτρέψει την περαιτέρω παράταση των αποσπάσεων μετά το πέρας της πενταετίας.                                         Με τις υπ’ αριθμ. Φ.821 /62590/Η2/22.04.2015 και Φ.821 /62723/Η2/22.04.2015 εγκυκλίους της ΔΙΠΟΔΕΞΜ που αφορούν στις παρατάσεις απόσπασης και στις νέες αποσπάσεις για το σχολικό έτος 2015/16 αντίστοιχα, για πρώτη φορά, εμφανίζεται στην εγκύκλιο των αποσπάσεων με έντονη γραφή και υπογραμμισμένο το εδάφιο γ2 της πρώτης παραγράφου, στο οποίο αναφέρεται ότι οι αιτήσεις για παράταση απόσπασης άνευ επιμισθίου «…θα εξεταστούν ύστερα από την εξάντληση των κυρωμένων πινάκων απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό…».

 Δεκάδες, λοιπόν, εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους στην Ελλάδα προκειμένου οι θέσεις τους να πληρωθούν με νέους αποσπασμένους (οι οποίοι στην πλειονότητά τους αιτούνται να αποσπαστούν με τις τακτικές τους αποδοχές και το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού). Τίθεται επομένως ένα εξόχως ηθικό ζήτημα:  πώς είναι δηλαδή δυνατόν, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία να μην εξαντλούνται οι δυνατότητες εξοικονόμησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που τα σχολεία στενάζουν από την έλλειψη χρηματοδότησης η οποία εμποδίζει την εξυπηρέτηση ακόμα και των πιο βασικών λειτουργικών αναγκών τους.

Στο  δελτίο τύπου της 30-7-2015 αναφέρεται αυτολεξεί το ακόλουθο: « η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. έχει αρχίσει εκτενή μελέτη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωσή της, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και αποτελεσματικότητα και να εξοικονομηθούν πόροι αναγκαίοι για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της χώρας στην παρούσα συγκυρία.». Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί με την πρακτική που εφαρμόστηκε τις τελευταίες ημέρες όπου γίνονται μεμονωμένες παρατάσεις και εκδίδονται κατά περίπτωση διαπιστωτικές πράξεις λήξης παρατάσεων.

Σας καλούμε, λοιπόν, να  ακυρώσετε όλες τις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες λήγουν οι αποσπάσεις των συναδέλφων που αιτούνται παράτασης πέραν της πενταετίας, μέχρις ότου εφαρμοστεί πλήρως   η σειρά προτεραιότητας που αναφέρεται στο προαναφερθέν δελτίο τύπου.

Τα σχολεία στην περιοχή μας ανοίγουν στις 12-8 και επιθυμούμε όλοι οι καθηγητές να είναι παρόντες στις θέσεις τους.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                        Η Γ.Γραμματέας

Σπ. Μπουνιάς                  Ι. Κληροπούλου


ΕΛΜΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ                           Ντίσελντορφ,     2/8/2015
Ταχ.Δ/νση:Heerdter Sandberg 12,                                               
40549 Dϋsseldorf
Τηλ: 0049211-554523
Τelefax: 0049211-55027487                                  
                                                 Προς: Υπουργό ΥΠΟΠΑΙΘ κ. Αρ. Μπαλτά
                                      Κοιν   :  Γ.Γ Υπουργείου κ. Δημ. Χασάπη
                                                  κ. Κιάου (ειδ. Συμβ. Υπ.παιδείας)
                                                               ΟΛΜΕ  (κ. Ζωγραφάκη, κ. Κωνσταντίνου)

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταιγίδα, κεραυνος, βροχή
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»
«Καμπανάκι» από μετεωρολόγο Τσατραφύλλια για Λάρισα και Μαγνησία - Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό 3 μηνών
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»