Thumbnail
Αντιδράσεις των Κυπριακών κομμάτων στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί και πάλι με τη λύση των δυο κρατών προκαλώντας τις αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων. Επαναλαμβάνουν τα ίδια στερεότυπα οι Αμερικανοί ζητώντας να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση .

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε 'οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ’, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα». Ο Nταβούτογλου κατηγορεί παράλληλα την ε/κ πλευρά ότι «εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο».«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως αν η ε/κ πλευρά λέει ότι οι Τ/κ δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τ/Κ και πρόσθεσε: «Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και η οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονάς μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας, τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε την μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι αυτά υπεύθυνη την Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αποδεχτή. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει το συντομότερο λύση, να μείνουν πίσω αυτού του είδους οι διαφωνίες και να πραγματοποιήσουμε μαζί μια ανατολική Μεσόγειο και ένα νησί της Κύπρου μέσα σε ειρήνη και ευημερία. Αλλά κανείς δεν αποδέχεται να μην πραγματοποιείται αυτό και μάλιστα να εμποδίζεται και να υπάρχουν αυτές οι αντιρρήσεις», κατέληξε.

Αντιδράσεις των Κυπριακών κομμάτων στις τουρκικές προκλήσεις

Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να απολαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι με τη λύση του Κυπριακού, τόνισε το ΑΚΕΛ. Ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, σχολιάζοντας τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, με βάση συμφωνία που συνήψε με τα κατεχόμενα, τόνισε ότι από άποψη διεθνούς δικαίου, η λεγόμενη συμφωνία με το ψευδοκράτος αξίζει τόσο όσο το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη.

«Δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο κ. Τσελεπής. Κάλεσε την Τουρκία, αντί να χύνει και άλλο λάδι στη φωτιά, να εργαστεί για εκτόνωση της κρίσης που η ίδια προκάλεσε, έτσι που να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να επιτευχθεί λύση το συντομότερο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις Νταβούτογλου καταδεικνύουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την επιδρομική συμπεριφορά της σε βάρος του θαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η Λευκωσία πρέπει να κλιμακώσει τα μέτρα αντίδρασης, ώστε η Τουρκία να έχει πολιτικό κόστος.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, που τον ενημέρωσε για την πορεία της ερευνητικής διάτρησης της ENI- KOGAS στο τεμάχιο 9 κα τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά υπέδειξε ότι δεν είναι αρκετά. Επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είπε ότι ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ποινική διερεύνηση για όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από τα παράνομα αεροδρόμια ή λιμάνια του ψευδοκράτους.

Ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η απόφαση ήταν ορθή και υπέδειξε ότι η Τουρκία, με τη στάση και τις ενέργειές της, δεν άφησε άλλη επιλογή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το κλίμα ήταν άριστο, αναφέροντας πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στοχεύουν στη δημιουργία πολιτικού κόστους στην Τουρκία.

Η στάση της Αμερικής

Επαναλαμβάνοντας τα στερεότυπα, Αμερικάνος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΑΟΖ, ζητώντας να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια ανάμεσα στις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», ανέφερε.

Τέλος, τόνισε πως, «είναι σημαντικό να αποφευχθούν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλήνιες 2024: Τι ρόλο παίζει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο;
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024: Πόσο μετράει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο; Μάϊου 
Πανελλήνιες 2024: Τι ρόλο παίζει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο;
foto_education_pencils_molivia.jpg
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
Το παρακάτω είναι εισήγηση στην εκδήλωση της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου με θέμα «Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ