Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την αποφασιστικότητά του διαμηνύει ο πρωθυπουργός για να μη χαθεί το εξάμηνο. Αν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα την επόμενη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.

Του Απόστολου Λακασά

Αποφασισμένος παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει έως και στην επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα στα δύο ιδρύματα. Η παρατεταμένη απεργία -ήδη στη δέκατη εβδομάδα- θέτει σε κίνδυνο το εξάμηνο στα δύο ιδρύματα, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια αναπλήρωσης των μαθημάτων. «Δεν θα ανεχθώ να χαθεί το εξάμηνο», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. Το μήνυμα αυτό μετέφερε το Μέγαρο Μαξίμου και στον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς προκρίνει ακόμη και τη λύση της επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων, αφού, εάν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα από την επόμενη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Το εξάμηνο στο Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ θα χαθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα δύο εμβληματικά ιδρύματα της χώρας. Η υποβάθμισή τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και ως προς τη διεθνή τους εικόνα θα είναι δραματική και εκτιμάται ότι τα δύο ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντικό χρόνο για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Η απόφαση για επίταξη των διοικητικών ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ΑΕΙ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. «Η απόφαση της Συγκλήτου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο και να γίνουν τα μαθήματα, αρκεί οι διοικητικοί να επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες. Και για να μην παρεξηγηθώ, είναι απολύτως δικαιολογημένοι», ανέφερε χθες (ΒΗΜΑ FM) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, χωρίς να λέει τι θα πράξει εάν οι διοικητικοί δεν συναινέσουν. Παράλληλα, η ΔΑΠ έκανε έκκληση στις πρυτανικές αρχές «έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν άμεσα για να ανοίξουν τα ΑΕΙ», ενώ δεν αποκλείεται φοιτητές να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 25.000 οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στο www.anoixtessxoles.gr). Από την πλευρά του, ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις. «Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής. Μετά τις παροτρύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς να τινάξουν στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα ιδρύματα, έφτασε στο σημείο να “ανακαλύψει” απόφαση του ΑΣΕΠ που δεν υπάρχει!», είπε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι το ΑΣΕΠ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων που υπέβαλαν σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Παιδείας 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ, με στόχο να μοριοδοτηθούν.
 

 

kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας