Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Επίταξη για να ανοίξουν τα ΑΕΙ


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Νοέμβριος, 2013 - 09:57 | Στην Κατηγορία:

ΤΥΠΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την αποφασιστικότητά του διαμηνύει ο πρωθυπουργός για να μη χαθεί το εξάμηνο. Αν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα την επόμενη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.

Του Απόστολου Λακασά

Αποφασισμένος παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει έως και στην επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα στα δύο ιδρύματα. Η παρατεταμένη απεργία -ήδη στη δέκατη εβδομάδα- θέτει σε κίνδυνο το εξάμηνο στα δύο ιδρύματα, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια αναπλήρωσης των μαθημάτων. «Δεν θα ανεχθώ να χαθεί το εξάμηνο», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. Το μήνυμα αυτό μετέφερε το Μέγαρο Μαξίμου και στον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς προκρίνει ακόμη και τη λύση της επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων, αφού, εάν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα από την επόμενη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Το εξάμηνο στο Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ θα χαθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα δύο εμβληματικά ιδρύματα της χώρας. Η υποβάθμισή τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και ως προς τη διεθνή τους εικόνα θα είναι δραματική και εκτιμάται ότι τα δύο ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντικό χρόνο για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Η απόφαση για επίταξη των διοικητικών ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ΑΕΙ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. «Η απόφαση της Συγκλήτου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο και να γίνουν τα μαθήματα, αρκεί οι διοικητικοί να επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες. Και για να μην παρεξηγηθώ, είναι απολύτως δικαιολογημένοι», ανέφερε χθες (ΒΗΜΑ FM) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, χωρίς να λέει τι θα πράξει εάν οι διοικητικοί δεν συναινέσουν. Παράλληλα, η ΔΑΠ έκανε έκκληση στις πρυτανικές αρχές «έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν άμεσα για να ανοίξουν τα ΑΕΙ», ενώ δεν αποκλείεται φοιτητές να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 25.000 οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στο www.anoixtessxoles.gr). Από την πλευρά του, ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις. «Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής. Μετά τις παροτρύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς να τινάξουν στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα ιδρύματα, έφτασε στο σημείο να “ανακαλύψει” απόφαση του ΑΣΕΠ που δεν υπάρχει!», είπε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι το ΑΣΕΠ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων που υπέβαλαν σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Παιδείας 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ, με στόχο να μοριοδοτηθούν.
 

 

kathimerini.gr


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Γαβρόγλου: Τα ΤΕΙ δε γίνεται να θεωρούνται παραπαίδι της Ανώτατης Εκπαίδευσης

"Θα ληφθούν υπόψιν τα σχόλια που έχουν γίνει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης τόσο από τις συγκλήτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου όσο και από επιστημονικούς φορείς και πολίτες"

Οι παθήσεις για την εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ

Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης