Thumbnail
Υπουργείο Παιδείας

Ενηµέρωση µαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχολικού έτους 2014-15 σχετικά 

- µε τα εξεταζόµενα µαθήµατα σε πανελλαδικό επίπεδο, 
- την επιλογή του δεύτερου µαθήµατος γενικής παιδείας και των επιστηµονικών πεδίων
Σύµφωνα µε την αριθµ. Φ253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391Β΄/30-3-2006) Υπουργική Απόφαση µε θέµα «Πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου στην τριτοβάθµια εκπαίδευση», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, υπενθυµίζουµε τα ακόλουθα: 
1. α. Tα µαθήµατα της τελευταίας τάξης των ηµερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι µαθητές όλων των κατευθύνσεων έχουν οριστεί σε έξι (6). Στα ίδια µαθήµατα θα εξετασθούν και οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυµούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. 
Οι µαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο στα τέσσερα (4) µαθήµατα κατεύθυνσης και σε δύο (2) µαθήµατα γενικής παιδείας, από τα οποία το ένα (1) είναι υποχρεωτικά η Νεοελληνική Γλώσσα και το άλλο µπορούν να το επιλέξουν µεταξύ των µαθηµάτων: Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσµου, Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής, Βιολογία και Φυσική. 
β. Για την επιλογή του δεύτερου µαθήµατος γενικής παιδείας που ο υποψήφιος πρόκειται να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει να λάβει υπόψη του τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας κατά επιστηµονικό πεδίο καθώς και τα µαθήµατα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν µε τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 3 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης και συνοπτικά στον Πίνακα 1 που ακολουθεί. 
γ. Αν τα επιστηµονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως µαθήµατααυξηµένης βαρύτητας τα µαθήµατα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. µαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο επιστηµονικό πεδίο, όπου τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας είναι τα µαθήµατα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόµενα µαθήµατα γενικής παιδείας.  
Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. µαθητής θετικής κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο και 2ο επιστηµονικό πεδίο) ο µαθητής αυτός θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόµενα, το οποίο µαζί µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του 1ου
 επιστηµονικού πεδίου (που στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας), όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα και αναφέρεται στο ίδιο άρθρο της ως άνω Υπουργικής Απόφασης. 2
alfavita.gr
δ. Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστηµονικό πεδίο, το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόµενα µαθήµατα είναι επτά (7). 
 Κανένας υποψήφιος δεν µπορεί να δηλώσει το 5ο επιστηµονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού. 
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δεύτερο µάθηµα Γενικής Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά να είναι υποχρεωτικά το µάθηµα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής. 
Υπενθυµίζεται ότι όσοι µαθητές έχουν ήδη επιλέξει ως µάθηµα επιλογής στο σχολείο τους το µάθηµα Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, θα δηλώσουν το Φεβρουάριο µε την Αίτηση-∆ήλωση αν θα το εξεταστούν πανελλαδικά ή όχι. Αν µεν δηλώσουν ότι θα το εξεταστούν πανελλαδικά (άρα έχοντας υποχρεωτικά επιλέξει και το µάθηµα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής), τότε θα µπορούν να δηλώσουν και το 5ο επιστηµονικό πεδίο. Αντίθετα, αν δεν επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικά στο µάθηµα Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, τότε θα το εξεταστούν ενδοσχολικά και δεν θα µπορέσουν να δηλώσουν το 5ο επιστηµονικό πεδίο. 
2. Οι υποψήφιοι (είτε µε το 10% είτε µε το 90%), οι οποίοι απέκτησαν ή θα αποκτήσουν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του Ν2525/1997, όπως συµπληρώθηκε µε την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν2909/2001 και επιθυµούν την εισαγωγή τους σε Σχολές ή Τµήµατα της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν µέχρι δύο (2) επιστηµονικά πεδία ως εξής: 
α. Αν ενδιαφέρονται για σχολές ενός µόνο επιστηµονικού πεδίου, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε επιστηµονικά πεδία αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του συγκεκριµένου πεδίου ή στα µαθήµατα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως αυτά φαίνονται στον πίνακα µε τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας κατά επιστηµονικό πεδίο και αναφέρονται στο άρθρο 3 της ως άνω απόφασης, π.χ. ο υποψήφιος θεωρητικής κατεύθυνσης µπορεί να δηλώσει το 1ο επιστηµονικό πεδίο, αφού τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού είναι µαθήµατα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε σε εθνικό επίπεδο. 
Για να δηλώσει π.χ το 3ο επιστηµονικό πεδίο πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο µαθήµατα γενικής παιδείας που αντικαθιστούν τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού, τα οποία για το 3ο επιστηµονικό πεδίο είναι η Βιολογία γενικής παιδείας και η Νεοελληνική Γλώσσα. 
β. Αν επιλέξουν δύο επιστηµονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει ως µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα µαθήµατα της κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν την ανωτέρω Βεβαίωση. Για το δεύτερο επιστηµονικό πεδίο που θα επιλέξουν θα πρέπει να
έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του επιστηµονικού πεδίου,  είτε είναι µαθήµατα κατεύθυνσης είτε είναι µαθήµατα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1 και αναφέρεται στο άρθρο 3 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης. 
 Για παράδειγµα, αν υποψήφιος τεχνολογικής κατεύθυνσης δηλώσει δύο επιστηµονικά πεδία εκ των οποίων το ένα είναι το 4ο που έχει ως µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα Μαθηµατικά και τη Φυσική, τα οποία είναι µαθήµατα τεχνολογικής κατεύθυνσης και το δεύτερο είναι το 1ο πεδίο, τότε ο υποψήφιος αυτός πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα µαθήµατα γενικής παιδείας «Νεοελληνική Γλώσσα» και  «Ιστορία». 
Συνηµµένα σας στέλνουµε τον Πίνακα 2 στον οποίο αναγράφονται τα εξεταζόµενα µαθήµατα και τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας ανά κατεύθυνση και πεδίο µε τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας,  τον οποίο µαζί µε την εγκύκλιο αυτή παρακαλούµε να φροντίσετε να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε σχολείου. 
3. Η επιλογή από τους µαθητές του δεύτερου µαθήµατος γενικής παιδείας που επιθυµούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του µαθήµατος επιλογής «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας» που επιθυµούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται µε ΑΙΤΗΣΗ-∆ΗΛΩΣΗ που υποβάλλουν στο Λύκειο το Φεβρουάριο εντός της προθεσµίας που προβλέπεται από τις κείµενες διατάξεις.
Συγκεκριµένα, οι µαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους ΑΙΤΗΣΗ-∆ΗΛΩΣΗ στην προθεσµία αυτή θα δηλώσουν: 
i) το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά
ii) αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας 
iii) αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά µαθήµατα (ξένες γλώσσες, σχέδια, µουσική) 
iv) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωµα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ) 
v) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού
vi) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τα Τµήµατα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (ΤΕΦΑΑ). 
Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ–∆ΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστηµα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την Κατεύθυνση στα µαθήµατα της οποίας επιθυµούν να εξετασθούν. 
Η ΑΙΤΗΣΗ–∆ΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και θα µπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Για τον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής της θα ενηµερωθείτε µε νέα εγκύκλιό µας. Υπενθυµίζεται ότι η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσµευτική και δεν αλλάζει σε καµία περίπτωση. 
Αν υποψήφιος δεν πάρει µέρος στην εξέταση µαθήµατος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριµένο µάθηµα και πήρε γραπτό βαθµό µηδέν (0). 
4. Είναι γνωστό ότι δεν ισχύει το βαθµολογικό κριτήριο της βάσης για τη συµµετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής των Πανεπιστηµίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδηµιών, των Τ.Ε.Ι, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).  
Για τη συµµετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής για τα τµήµατα, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό µάθηµα παραµένει ως προϋπόθεση η επιτυχία βαθµού στο ειδικό µάθηµα ίσου µε το µισό τουλάχιστον του µέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά µαθήµατα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόµενα ειδικά µαθήµατα. 
Σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες επιλογής για τους υποψηφίους των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων, των Σχολών Υπαξιωµατικών των Ενόπλων ∆υνάµεων, της Πυροσβεστικής Ακαδηµίας και των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού, δεν ισχύει το βαθµολογικό κριτήριο της βάσης εξίσου,  προϋπόθεση όµως είναι ο υποψήφιος να έχει κριθεί ικανός για τις Σχολές αυτές κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται για το σκοπό αυτό από τις ίδιες τις Σχολές σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Οι σχετικές προκηρύξεις που περιγράφουν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τα αρµόδια Υπουργεία ώστε οι υποψήφιοι
να τις αναζητήσουν προς ενηµέρωσή τους. 
5. Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε την παράγραφο 12 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ.  Α’), οι µαθητές της τελευταίας τάξης των Ηµερήσιων Γενικών Λυκείων µπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους και να εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής µονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόµενα µαθήµατα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέµατα που ορίζονται από τον οικείο Σύλλογο ∆ιδασκόντων. Όσοι αποκτούν απολυτήριο Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου σύµφωνα µε τα παραπάνω, µπορούν να αποκτήσουν δικαίωµα πρόσβασης στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν µέρος στις γραπτές εξετάσεις των µαθηµάτων της τελευταίας τάξης των Ηµερήσιων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους και η Βεβαίωση Πρόσβασης στην περίπτωση αυτή εκδίδεται µε βάση µόνο τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές. Επισηµαίνεται ότι
την περίοδο που οι υπόλοιποι µαθητές υποβάλουν Αίτηση-∆ήλωση για συµµετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι µαθητές θα υποβάλουν την αντίστοιχη ∆ΗΛΩΣΗ για ενδοσχολικό απολυτήριο.  
Παρακαλούµε να φροντίσετε ώστε η εγκύκλιος αυτή µαζί µε τον συνηµµένο Πίνακα 2 (ο οποίος µπορεί να διανεµηθεί στους τελειόφοιτους) να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε σχολείου. 
Παρακαλούµε επίσης για την ενηµέρωση όλων των µαθητών της τελευταίας τάξης για το περιεχόµενο της εγκυκλίου σε ειδική ενηµερωτική συζήτηση. 
 
 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

alfavita.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Φοιτητές στο Χάρβαρντ
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)
Οι φοιτητές του Χάρβαρντ αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)