Thumbnail
ΕΛΜΕ Ξάνθης

Οι καθηγητές της Ξάνθης μέσω της ΕΛΜΕ εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ που θα υλοποιηθεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το κείμενο που παραθέτουμε παρακάτω αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο της υποχρεωτικής εφαρμογής του προγράμματος.


Πρόγραμμα «Ευ ζην»

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Με την εγκύκλιο 193728 /Γ4/1712-2014 το υπουργείο παιδείας επιβάλει και επεκτείνει την υλοποίηση του προγράμματος «Ευ ζην» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο «επιχειρεί να αξιολογήσει και να προτρέψει τα παιδιά στην άθληση και τη σωστή διατροφή». Το πρόγραμμα θα διενεργηθεί εις βάρος της ομαλής ροής του μαθήματος της Γυμναστικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εισάγει παρόμοιο πρόγραμμα, ιδιωτικού ενδιαφέροντος, στα σχολεία ενώ παράλληλα το μάθημα της Γυμναστικής συνεχώς υποβαθμίζεται και οι ώρες της γυμναστικής στα δημόσια σχολεία μειώνονται.

Στην σχετική με το πρόγραμμα «Ευ ζην» υπουργική απόφαση δεν αναφέρονται ποιος είναι ο στόχος και ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας-προγράμματος, από ποιον γίνεται, ποιος γη χρηματοδοτεί, τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, ποιος θα τη χρησιμοποιήσει και για ποιο σκοπό. Ακόμη, δεν διευκρινίζεται ο τρόπος προστασίας των προσωπικών δεδομένων αφού τα στοιχεία που συλλέγονται δεν είναι ανώνυμα δεδομένου ότι καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών/τριών, και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Από πουθενά δεν διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται δεν θα «διαρρεύσουν» σε ιδιωτικές εταιρίες.

Από την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, το μόνο όνομα που έχει ανακοινωθεί είναι το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή ο οποίος είναι καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και, ταυτόχρονα, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους». Να θυμίσουμε ότι το Χαροκόπειο είχε και στο παρελθόν επιχειρήσει τη διεξαγωγή παρόμοιας έρευνας σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από Συλλόγους Εκπ/κών ΠΕ, λόγω της άμεσης σχέσης και συνεργασίας του ιδρύματος και της έρευνας με την Coca-Cola.

Επιπλέον, είναι δυνατόν να διενεργείται έρευνα, και μάλιστα υποχρεωτικά, αγνώστου ουσιαστικά ταυτότητας, από το Δημόσιο Σχολείο και χρησιμοποιώντας το κύρος του δημόσιου σχολείου και το επιστημονικό εκπαιδευτικό του προσωπικό; Με ποια λογική όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο, υπονομεύοντας τη βασική του λειτουργία και υποβιβάζοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό σε χειριστές/συλλέκτες στοιχείων αυξάνοντας παράλληλα το φόρτο εργασίας τους; Ακόμη, είναι δυνατόν να καλούνται τα σχολεία να καλύψουν το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις ενώ η χρηματοδότηση των σχολείων έχει μειωθεί κατά 45% και .πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν;

Ακόμη, γιατί, ενώ για τη συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες απαιτείται ιατρική βεβαίωση το κόστος της οποίας επιβαρύνει τους γονείς, για τη συμμετοχή σε αντίστοιχη καταπόνηση από το «παλίνδρομο τεστ» που απαιτείται από το πρόγραμμα, αρκεί μόνο η γονική συναίνεση; Μήπως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, το υπουργείο δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό σχετικά με την υγεία των μαθητών/τριών;

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα.

Καλούμε:

- Το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο της υποχρεωτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ευ ζην» στα σχολεία.

- Τους/τις συναδέλφους/ισσες Γυμναστές/τριες να μην εφαρμόσουν το πρόγραμμα και να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών/τριών των σχολείων τους προκειμένου να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά τους για να εξυπηρετηθούν άγνωστα ιδιωτικά συμφέροντα.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

H Πρόεδρος

Λουκοπούλου Μαρία

 

Ο Γραμματέας

Βασιλειάδης Γεώργιος


Ε.Λ.Μ.Ε. Ν.ΞΑΝΘΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΝΟΜΟΥ  ΞΑΝΘΗΣ
Γραφείο 105, 1οςόροφος 
Μπρωκούμη 30, 67100 Ξάνθη
Τηλ& Φαξ: 2541028230
Κιν. 6972121615 
Κιν. 6972870680
elmexanthis.blogspot.com
Προς: Σχολεία Ξάνθης
Κοινοποίηση: Σύνδεσμοι Σχολείων
Αρ. Πρ. 631
Ξάνθη, 11/3/2014
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά