Thumbnail
ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Θέμα : « Όχι στις διώξεις των μαθητών μας »

Στις 23 Οκτωβρίου 2014 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας δικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο, ως μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας βλέπει αυτή την κλήτευση ως μορφή «τιμωρίας» για τους μαθητές , οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2012 προέβησαν σε κατάληψη του Σχολείου τους. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους μαθητές που δικάζονται δεν είναι μαθητές πια του Γυμνασίου.

Η κλήτευση αυτή είναι αποτέλεσμα όσων διαδραματίστηκαν πριν δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Σχολείου, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών.

Δε θα υπεισέρθουμε σε  λεπτομέρειες των κατηγοριών με τις οποίες παραπέμπονται οι μαθητές. Άλλωστε με τις ίδιες ή παραπλήσιες κατηγορίες αθωώθηκαν στο κοντινό παρελθόν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου ΓΕΛ Βόλου όπως και άλλοι μαθητές σ’ ολόκληρη τη χώρα. Όμως πρέπει να καταδείξουμε ότι σήμερα βιώνουμε ένα κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας, και ανασφάλειας με την ποινικοποίηση οποιασδήποτε μορφής αγώνα μέσα στα Σχολεία. Θεωρούμε ότι με την κλήτευση αυτή ο εκφοβισμός και η ποινικοποίηση είναι ξεκάθαρη.  Καλούνται να προσέλθουν στις Δικαστικές Αίθουσες τα μέλη του 15μελούς, τα μέλη ενός θεσμού της σχολικής κοινότητας, του μαθητικού συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες έγιναν οι εκλογές για τα 15μελή σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Αναφερόμενοι στην «ουσία» του θέματος, μιλάμε για μικροφθορές 2-3 σπασμένων τζαμιών «ως πράγματα που χρησιμεύουν για κοινό όφελος» για τις οποίες «πρέπει να πληρώσουν»!!!.

Κι αναρωτιόμαστε… Αυτοί που στράφηκαν ενάντια στο κοινό όφελος. δηλαδή η μνημονιακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, με την κατάργηση τομέων των ΕΠΑΛ και το διώξιμο 20.000 μαθητών από αυτούς τους τομείς, αυτοί που οδήγησαν τους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους σε αδιέξοδο, ποια ποινική και αστική ευθύνη θα πρέπει να τους καταλογιστεί; Πότε και πώς θα πληρώσουν;

Ο στόχος της μνημονιακής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος. Είναι να βάλει φραγμό σε οποιοδήποτε αγωνιστικό κύμα δημιουργείται και να ανακόψει αγώνες για την ανατροπή της καταστροφικής αυτής πολιτικής. Κι αυτό επειδή είναι ξεκάθαρος και ο σκοπός τους: να διαλύσουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, να κάνουν τη μόρφωση επιλεκτική για λίγους και να οδηγήσουν πλήθος νέων παιδιών στη «μαθητεία» του φτηνού μεροκάματου, σε αμφίβολης ποιότητας δομές κατάρτισης ή στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Θεωρούμε ότι οι μαθητές, ως κομμάτι της Σχολικής Κοινότητας, έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν αιτήματα για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους αλλά και να διεκδικούν μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Εμείς προσθέτουμε ότι δεν έχουν απλά το δικαίωμα αλλά έχουν την υποχρέωση να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Το μαθητικό κίνημα επιλέγει τις μορφές του αγώνα του μέσα από τις δικές του διαδικασίες. Το μαθητικό κίνημα όμως είναι και αυτό που θα πρέπει να κρίνει, να εκτιμήσει και να πάρει σοβαρά υπόψη του τα φαινόμενα ευτελισμού και εκφυλισμού μορφών αγώνα που έχει επιλέξει ή θα επιλέξει.

Όμως σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε οι αγώνες των μαθητών να ποινικοποιηθούν, να κατασταλούν με τη δράση των πάσης φύσεως «αγανακτισμένων» ή να εμποδιστούν με τις απειλές που κατά κανόνα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην ανάμιξη δικαστικών και αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση, αφού η Σχολική Κοινότητα έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι διαθέτει τη θέληση, τους θεσμούς και τον τρόπο να διαχειρίζεται από μόνη της και επιτυχώς τα ζητήματα και τις υποθέσεις της.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη των μαθητών μας.

Λέμε όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας μας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος

Σωκράτης Σαβελίδης   Η Γραμματέας

Μαρία Γιαννουλή


Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
Νομού Μαγνησίας

Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
e-mail: [email protected]
 

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Αρ. Πρωτ. 105

Προς

    Σχολεία και Υπηρεσίες

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Νομού  Μαγνησίας

    ΜΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Ξεκινά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τεχνητή νοημοσύνη - Οι δράσεις αυτές θα ξεκινήσουν τον Μάιο με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών 
Πιερρακάκης: Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
petroyniass.jpg
Νέος Θρίαμβος του Λευτέρη Πετρούνια – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους
Μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια που χάρισε 15.000 βαθμούς ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για 7η φορά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους...
Νέος Θρίαμβος του Λευτέρη Πετρούνια – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους