Thumbnail
ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αίσχος!!!

Επτά μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) συστάθηκε με το ΦΕΚ Β2508/4-11-2011 και με «συγχώνευση δια απορροφήσεως» του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαιδεύσεως Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) και του Ινστιτούτου Νεολαίας από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) σε ενιαίο φορέα. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, σύμφωνα με το θεσμικό του πλαίσιο, αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις δράσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ περιλαμβάνονται οι Σχολές Γονέων, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), η Εκπαίδευση των Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα (Οδυσσέας), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ). Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των δράσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κυριαρχεί η ελαστική – ανασφάλιστη εργασία και το «μπλοκάκι». Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία από αυτές τις δράσεις, τα ΣΔΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή που απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας, τη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη Διοίκηση του ΙΚΑ και κοινοποιείται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ζητεί τροποποιήσεις της διάταξης του άρθρου 31 του ν. 4186/2013 ώστε να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι παρέχοντες εκπαιδευτικό έργο με σύμβαση.

Η υπομονή των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει εξαντληθεί προ πολλού. Εκτός από τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, εποπτικό υλικό και εγχειρίδια, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές πολλές φορές φτάνουν στο απροχώρητο. Οι περισσότεροι (όσοι έχουν φορολογική δήλωση πάνω από 5000 ευρώ) είναι αναγκασμένοι να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ (δηλ. να πληρώνουν τουλάχιστον 450 ευρώ το δίμηνο χωρίς να έχουν πληρωθεί!!!) ενώ δεν έχουν καν δικαίωμα επιλογής μεταξύ ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ καθώς έχουν παγιδευτεί σε συμβάσεις έργου ώστε οι εργασιακές σχέσεις να είναι πολύπλοκες και αδιευκρίνιστες. Μέχρι σήμερα, η προϋπηρεσία τους στις περισσότερες από τις δράσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει αναγνωριστεί. Αναγκάζονται να δουλεύουν αποσπασματικά, χωρίς προοπτική, μόνο για συγκεκριμένους μήνες και να λαμβάνουν τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θεωρούν τελείως φυσιολογικά τα δεδομένα αυτά, σε μια εποχή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ως ταξικό κίνημα είχαμε προβλέψει ότι με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους οι εισφορές που θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί θα ανέβαιναν κατακόρυφα. Οι εκπαιδευτικοί του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πληρώνουν α) τουλάχιστον 450 ευρώ το δίμηνο ΟΑΕΕ, β) όσο αφορά τη φορολογική δήλωση: 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ + 50% προκαταβολικά για του χρόνου και γ) για το τιμολόγιο: 20% παρακράτηση φόρου προκαταβολικά και καταβολή ΦΠΑ εντός τριμήνου χωρίς να έχουν πληρωθεί. Μαζί με την αγωνία τους βιώνουν και την επιθετική αδιαφορία κυβέρνησης – ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το λόγο των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές ενώ τα χρήματα έχουν εκταμιευθεί. Έτσι, μετά από μια σκληρή μακρόχρονη εργασία, παραμένουν εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες απλήρωτοι. Όχι μόνο δεν πληρώθηκαν από όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν αλλά από όταν τελείωσαν τα τμήματα (αφού για να πληρωθεί ένας εκπαιδευτής πρέπει να έχει λήξει το τμήμα στο οποίο εργάζεται συνήθως για 3 μήνες τουλάχιστον). Μέσα από αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση υλοποιεί τη στρατηγική κεφαλαίου και ΕΕ για φθηνό ευέλικτο δυναμικό στην εκπαίδευση και κατάρτιση και απαξιώνει την πολυδιάστατη προσφορά των εργαζόμενων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ανοίγει, με τον τρόπο αυτό, ο δρόμος για μεγαλύτερη δράση των επιχειρηματιών στον τομέα της εκπαίδευσης, που υπηρετείται ευρύτερα η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Τα προγράμματα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν καλύπτουν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες για την εκπαίδευση ενηλίκων ή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε πολύγλωσσους - μετανάστες κλπ. Έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, όταν οι ανάγκες αυτές έχουν παγιωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η κατάσταση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι σκοπός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι ο κατακερματισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, η ενσωμάτωση μερίδας των ενηλίκων και των μεταναστών στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Η διδασκαλία σήμερα δεν είναι ενταγμένη σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα ούτε καλύπτει όλους όσους το έχουν ανάγκη, όπως θα έπρεπε. Η διδασκαλία όφειλε να πραγματοποιείται με ευθύνη των πανεπιστημιακών τμημάτων για τους ενήλικες και με ευθύνη του σχολείου για τους έφηβους. Η ολόπλευρη ικανοποίηση της ανάγκης αυτής και η ένταξη της διδασκαλίας στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προϋποθέτει εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή εργασία, μαζικούς διορισμούς.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

1.      Άμεση εξόφληση όλων των εργαζομένων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και σε τακτά διαστήματα στο μέλλον.

2.      Μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3.      Να παρασχεθεί πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

4.      Άμεση ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς ασφάλισης ΙΚΑ, με ένσημα ή δυνατότητα επιλογής ΟΑΕΕ για όσους το επιθυμούν.

5.      Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος και χωρίς ταμείο ανεργίας.

6.      Να δοθεί δωρεάν κάρτα για ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

Αργοστόλι 23/07/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα