Thumbnail
ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αξιότιμοι Κύριοι

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και στο όνομά της, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αντιλαϊκής λαίλαπας που σαρώνει στο διάβα της δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και περικόπτει βίαια δομές και κοινωνικά αγαθά που είναι απαραίτητα για μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη δημοκρατική κοινωνία. Στο χώρο της εκπαίδευσης έχουμε δραματικές περικοπές που αναιρούν και ανατρέπουν το αγαθό της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, αγαθό που προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας μας και αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα ελληνόπουλα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας και άλλων δυσκολιών και  ιδιαιτεροτήτων. Η μείωση κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού στα κατώτατα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, το κλείσιμο χιλιάδων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών αλλά και των σχολικών μονάδων με την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης, ο οικονομικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καλείται να λειτουργήσει σχολικές μονάδες χωρίς πόρους και πάρα πολλά άλλα προβλήματα που θα θέλαμε σελίδες για να τα περιγράψουμε, δείχνουν τα ερείπια και τα αποκαΐδια του κοινωνικού κράτους  που άφησε πίσω της η επιβολή της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και η συμπαιγνία των κυβερνήσεων που τη διαχειρίστηκαν με την ΕΕ και εν γένει τους Ευρωπαίους «σωτήρες» μας.

Σε αυτό το μαύρο φόντο και ο νομός μας υπέστη τις συνέπειες της «μνημονιακής σωτηρίας». Ελλείψεις σε προσωπικό ακόμα και τον Γενάρη, δραματική μείωση του προσωπικού στο νομό, μετατροπή συναδέλφων σε λάστιχο για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα το ένα από το άλλο και με ένα δύσκολο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, μετακινήσεις μαθητών με δυσκολία αφού οι αναγκαίες πιστώσεις πάντα καθυστερούσαν και ήταν και λειψές.

Παρόλα αυτά όλοι οι εκπαιδευτικοί του νομού μας και ιδιαίτερα αυτοί των περιφερειακών σχολείων,  έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση και πνεύμα αλληλεγγύης, κόντρα στις όποιες δυσκολίες και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την παροχή του αγαθού της γνώσης στους μαθητές μας, πολλοί από τούς οποίους προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα της υπαίθρου που αγωνίζονται για την επιβίωση και την παραμονή στον τόπο τους.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΛΜΕ, προτάσσοντας την κοινωνική και οικονομική ιδιαιτερότητα του νομού (ένας από τους φτωχότερους της χώρας) με ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω κλίματος αλλά και γεωγραφικού ανάγλυφου, με ελλείψεις σε υποδομές και κάκιστο οδικό δίκτυο, με συνθήκες απομόνωσης και στέρησης πολλών αγαθών που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών, θεώρησε ότι η οποιαδήποτε αποψίλωση δομών παιδείας και υγείας στο νομό θα έχει δραματικές συνέπειες. Το κλείσιμο οποιασδήποτε σχολικής μονάδας του νομού και ιδιαίτερα εκείνων των απομακρυσμένων περιοχών θα έχει τεράστιες συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Με αυτό το γνώμονα η ΕΛΜΕ δραστηριοποιήθηκε έντονα για την υπεράσπιση και τη συνέχιση της λειτουργίας του Γυμνασίου Παλαιοκατούνας που έχει στοχοποιηθεί από την Περιφερειακή Δ/νση Στερεάς Ελλάδας αλλά και από την ΔΔΕ Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα, στο όνομα «παιδαγωγικών κριτηρίων» αλλά με πραγματικό κίνητρο την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, προσπάθησαν να αναστείλουν τη λειτουργία του σχολείου στην αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους, πράγμα που απεφεύχθη  κυριολεκτικά στο «και πέντε» μετά από παρέμβαση της ΕΛΜΕ. Το ζήτημα της υπεράσπισης του Γυμνασίου Παλαιοκατούνας είναι για μας ζήτημα υπεράσπισης κάθε σχολικής δομής που θα τίθεται εν αμφιβόλω αν μπούμε στη λογική να «αρχίσουμε να ξηλώνουμε το πουλόβερ».

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και επειδή το θέμα επανέρχεται με στόχο την αναστολή λειτουργίας του σχολείου αυτού (με άλλα λόγια το κλείσιμο) το σωματείο μας θέτει ενώπιον όλων το πραγματικό δίλλημα και πρόβλημα: με βάση τις δυσκολίες που περιγράψαμε παραπάνω αλλά και ως ζήτημα αρχής, αφού το δικαίωμα στην παιδεία είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο για κάθε παιδί, θα υπερασπιστούμε τη λειτουργία του σχολείου ή θα τις χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι για να κλείσουμε μία από τις τελευταίες παροχές της πολιτείας στους χειμαζόμενους Ευρυτάνες;

Εδώ δε χωρούν ούτε διλλήματα ούτε πολύ περισσότερο οικονομικοί δείκτες. Η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νομού είναι η τελευταία κόκκινη γραμμή που πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι: φορείς, τοπική κοινωνία, γονείς, μαθητές εκπαιδευτικοί. Ζητάμε λοιπόν χωρίς περιστροφές το Γυμνάσιο της Παλαιοκατούνας όχι μόνο να μην κλείσει, αλλά να στελεχωθεί πλήρως ώστε να προσφέρει το αναγκαίο εκπαιδευτικό οξυγόνο στην τοπική κοινωνία.

Καλούμε τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Μπαμπαλή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, αλλά και την τοπική κοινωνία  όχι μόνο να μην συναινέσουν στο κλείσιμο του σχολείου, αλλά να μπουν μπροστά και να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια προοπτική.

Τέλος καλούμε τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες (Περ/κό Δντή Στερεάς Ελλάδας κ. Παλιαλέξη Ηλία και Δντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας κ. Λουκά Δημητρίου)  να ανακαλέσουν την πρότασή τους για αναστολή δεδομένου ότι δεν εξυπηρετεί το κοινό καλό και δεδομένου ότι η πρόσφατη εκλογική διαδικασία και οι πολιτικές διεργασίες που πυροδοτήθηκαν από αυτή, αλλά κυρίως η μετατόπιση που σημειώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για την πάλη του λαού μας για μια πορεία της χώρας πέρα και έξω από τις λογικές των μνημονίων. 

       Ο Πρόεδρος                           Η  Γ. Γραμματέας 

             Μαστροκώστας Κώστας                      Πανοπούλου Φωτεινή                       


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Καρπενήσι 36100

Τηλ: 2237022459

mail: [email protected]                                              

 www.elme-eyr.blogspot.gr                 Καρπενήσι 29 Γενάρη 2015

               Κοινοποίηση

  1. Δήμαρχο Αγράφων κ. Μπαμπαλή Θεόδωρο
  2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγράφων
  3. Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Παλαιοκατούνας κ. Γκούρλια Θωμά
  4. Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης νομού Ευρυτανίας κ. Δημητρίου Λουκά
  5. Περιφερειακό Δ/ντή  Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας κ. Παλιαλέξη Ηλία
  6. Βουλευτή νομού Ευρυτανίας κ. Κώτσια Θωμά.
  7. Σχολεία του νομού Ευρυτανίας

                        

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συλλήψεις ΑΠΘ
Απίστευτη προβοκάτσια στο ΑΠΘ: Το "πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ ήταν κατασκεύασμα των ΜΜΕ - Καμιά παραβίαση δεν έγινε!
"Πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ ή ένας ακόμη τρόπος για να δικαιολογηθούν οι δεκάδες συλλήψεις φοιτητών;  «Δεν παραβιάστηκε ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται ο...
Απίστευτη προβοκάτσια στο ΑΠΘ: Το "πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ ήταν κατασκεύασμα των ΜΜΕ - Καμιά παραβίαση δεν έγινε!
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Αποκάλυψη Πιερρακάκη: Ερχονται προσλήψεις εκπαιδευτικών με ... «συνταγή» ΟΟΣΑ!
Πιερρακάκης: «Ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε αυτό το διάστημα. Θα επανέλθουμε στην πορεία της τετραετίας»
Αποκάλυψη Πιερρακάκη: Ερχονται προσλήψεις εκπαιδευτικών με ... «συνταγή» ΟΟΣΑ!
viasmos-kopela.jpg
Φρίκη: Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία - Τους έκλειναν ραντεβού σε ξενοδοχεία της Αθήνας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από χρήματα, έδιναν στις ανήλικες και ναρκωτικές ουσίες
Φρίκη: Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία - Τους έκλειναν ραντεβού σε ξενοδοχεία της Αθήνας