Thumbnail
ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

            Συνεδρίασε τη Δευτέρα 19-1-2-15 το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με κύριο θέμα τον προγραμματισμό της δράσης μας για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά. Αυτό που τονίστηκε καταρχήν από όλους είναι ότι πρώτιστο καθήκον των σωματείων και του εκπαιδευτικού κινήματος γενικότερα, στην παρούσα συγκυρία ενόψει εκλογών, είναι να επαναφέρουν στο προσκήνια όλα τα αιτήματα που αποτέλεσαν τις κύριες αιχμές της πάλης μας ενάντια στη λαίλαπα της εποχής των μνημονίων, της τρόικας και του βαθέματος της εξάρτησης της χώρας μας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Ούτως ή άλλως, καθήκον των σωματείων είναι να μην υποστέλλουν τη σημαία των πάγιων αιτημάτων τους σε οποιαδήποτε πολιτική συγκυρία. Πόσο μάλλον σε προεκλογική περίοδο, απέναντι στην υποσχεσιολογία, τα εκβιαστικά διλήμματα, τις εύκολες λύσεις και τους πάσης φύσεως μεσσίες, είναι ανάγκη επιτακτική, να προβληθεί η αξία του συλλογικού αγώνα, της συμμετοχής και της συσπείρωσης στα Σωματεία ως τη μόνη εγγύηση για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής στη χώρα μας και την ανάσχεση της κατάρρευσης του Δημόσιου Σχολείου.

            Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα εκπαιδευτικά συνδικάτα πρέπει καταρχήν να απαιτήσουν την ακύρωση των μνημονίων και όλων των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν στη βάση αυτών, με τα οποία ανατράπηκαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον κόσμο της εργασίας γενικότερα, και με τα οποία υπονομεύτηκε περαιτέρω ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και οξύνθηκε η ταξικότητα του σχολείου. Συγκεκριμένα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να απαιτήσουμε:

  1. Άμεση αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις όλων των εκπαιδευτικών. Να επανέλθουν όλοι οι μισθοί στα επίπεδα προ του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Να ενισχυθούν άμεσα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να γυρίσουν πίσω όλα τα χρήματα των εργαζομένων που υφαρπάχτηκαν.

  2. Καμία σύνδεση μισθού – αξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για όλους. Να καταργηθεί άμεσα όλο το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα) της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης.

  3. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Να επιστρέψουν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα και να ξαναλειτουργήσουν όλες οι καταργημένες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης.

  4. Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος για το λύκειο και η τράπεζα θεμάτων. Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά.

  5. Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο για λειτουργικές ανάγκες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (τη φετινή σχολική χρονιά γίναμε μάρτυρες διορισμών αναπληρωτών κυρίως με συμβάσεις β΄ κατηγορίας μέσω ΕΣΠΑ, με το σταγονόμετρο, με απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών, φαινόμενο ιδιαίτερα οξυμμένο στην περιοχή μας).

  6. Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στα επίπεδα του Μαΐου 2013. Κανένας εκπαιδευτικός με περισσότερες από 21 ώρες.

  7. Κανένα τμήμα με περισσότερους από 25 μαθητές.

  8. Να ανοίξουν άμεσα τα 1000 σχολεία που έκλεισαν την περίοδο 2010 – 2014. Καμία νέα συγχώνευση-κατάργηση σχολείου. Στη δυσπρόσιτη και προβληματική περιοχή της Ευρυτανίας θα θεωρήσουμε αιτία πολέμου οποιαδήποτε κατάργηση σχολικής δομής, όποιος και για όποιους λόγους κι αν την εισηγηθεί.

  9. Εργασιακή δημοκρατία στα σχολεία. Σύλλογοι διδασκόντων κυρίαρχα όργανα. Όχι στην επιβολή φόβου και τρόμου. Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου.

  10. Υπεράσπιση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, στη βάση της πάγιας πρακτικής της προώθησης της κοινής δράσης σε επίπεδο Περιφέρειας, θα προτείνει το συγκεκριμένο πλαίσιο ως κείμενο προς τις ΕΛΜΕ της Στερεάς Ελλάδας για έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, που θα συμπεριλαμβάνει και ορισμένα οξυμμένα ζητήματα των σχολείων που άπτονται της αρμοδιότητας των Δήμων και της Περιφέρειας (λειτουργικά έξοδα των σχολείων ιδιαίτερα για τη θέρμανση, λειτουργία σχολικών επιτροπών, μαθητικές μετακινήσεις αλλά και μετακινήσεις εκπαιδευτικών δυσπρόσιτων περιοχών).

Το Δ.Σ. αποφάσισε, επίσης, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων-ημερίδων που θα επικεντρώνονται στα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αλλά και του Δημόσιου Σχολείου των αναγκών και των ονείρων μας, όπως το έχει ζωγραφίσει το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του εδώ και δεκαετίες. Το ακριβές περιεχόμενο αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων αυτών, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του επόμενου Δ.Σ., για την οποία θα σταλεί πρόσκληση στα σχολεία. Η συμμετοχή και η κατάθεση ιδεών και προτάσεων από τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων θα ήταν ιδιαίτερα γόνιμη. Στη συνεδρίαση αυτή, θα καθοριστεί και η γραμμή πλεύσης με την οποία θα συμμετέχει η ΕΛΜΕ στην επικείμενη σύσταση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Ευρυτανία.

Με τις θερμότερες ευχές για υγεία και μια νέα χρονιά αγώνων και κατακτήσεων,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                            Η  Γ. Γραμματέας 

Μαστροκώστας Κώστας                     Πανοπούλου Φωτεινή        


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Καρπενήσι 36100

Τηλ: 2237022459

[email protected]                                              

 www.elme-eyr.blogspot.gr                                             

Καρπενήσι 22 Γενάρη 2015                                        

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos.jpg
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»
«Ελπίζουμε ότι οι θεσμικά υπεύθυνοι θα προστατεύσουν τα κατεξοχήν θύματα της υποθέσεως του Κολωνού»
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»