Thumbnail
του Νίκου Κόκκη

            Η εκπαίδευση ενηλίκων έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί ως εργαλείο προόδου και ανάπτυξης σε πολλές χώρες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα –ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης- χρησιμοποιείται περισσότερο ως μέσο κέρδους(για λίγους) και πρόσκαιρης μείωσης της ανεργίας. Παρακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια τα τεράστια ποσά που κέρδιζαν τα ΚΕΚ από την δήθεν επανακατάρτιση των ανέργων. Όμως, το παρόν άρθρο έχει στόχο να θυμίσει τα προβλήματα των Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή του εκπαιδευτικού προσωπικού που ασχολείται με την εκπαίδευση ενηλίκων.

            Στην Ελλάδα προπτυχιακό τμήμα σπουδών με κύριο αντικείμενο την εκπαίδευση ενηλίκων δεν υπάρχει. Το προνόμιο των αναγνωρισμένων σπουδών από το ελληνικό κράτος στην Ελλάδα την είχε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Οι προσφερόμενες θέσεις για το μεταπτυχιακό ελάχιστες , η προσφορά φοιτητών μεγάλη. Επίσης, η διάρκεια του μεταπτυχιακού πάνω από 3 έτη και περίπου 3500€  κόστος, χωρίς ιδιαίτερη ευελιξία πληρωμής. Την ίδια ώρα η Κύπρος προσελκύει έλληνες φοιτητές μέσω των εξ αποστάσεως σπουδών.

            Η διαδικασία πιστοποίησης για τους εκπαιδευτές ενηλίκων έχει να γίνει από το 2007. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ΚΕΚ την πίτα της εκπαίδευσης να τη μοιράζονται συνεχώς ίδιοι εκπαιδευτές με αποτέλεσμα το επάγγελμα να τείνει να γίνει ΚΛΕΙΣΤΟ. Από το 2014 που ξεκίνησε η διαδικασία του ΕΟΠΠΕΠ για την πιστοποίηση των εκπαιδευτών ακολουθεί αργούς ρυθμούς. Συνάμα, δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διαδικασία των εξετάσεων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν ενημερώνεται και οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν απαντούν σε τηλέφωνα και email. Ξαφνικά, εμφανίστηκε στο diaugeia και όχι στην επίσημη ιστοσελίδα του Εοππεπ ότι μέσα στον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου θα γίνουν οι εξετάσεις. Κανένας δεν σκέφτηκε πότε θα προετοιμαστούν οι υποψήφιοι που είναι ενήλικες, εργάζονται και έχουν και άλλα πράγματα να κάνουν στη ζωή τους. Για άλλη μια φορά φάνηκε η προχειρότητα του ΕΟΠΠΕΠ. Φυσικά να μην μιλήσουμε για την ασυνέπεια πληρωμής προς τους εκπαιδευτές που πήραν μέρος στην πιστοποίηση των αποφοίτων των ΙΕΚ. Ο Εοππεπ εισέπραξε 50€ ανά απόφοιτο αλλά κανένας εκπαιδευτής- εξεταστής σεν αποζημιώθηκε.

            Ένα άλλο πολύπαθο κομμάτι για τα εργασιακά των εκπαιδευτών ενηλίκων είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Φορέας που ανήκουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Δ.ΙΕΚ & οι Σχολές Γονέων. Κάθε χρόνο δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία πρόσληψης των εκπαιδευτών. Επιπλέον, αρκετά στοιχεία της μοριοδότησης  διαφέρουν ανά έτος. Φυσικά, μοριοδοτούνται οι επιμορφώσεις που σπάνια γίνονται από δημόσιους φορείς δωρεάν αλλά οδηγούν τους εκπαιδευτές ενηλίκων στα ιδιωτικά κέντρα. Τόσα χρόνια κανένας δεν ενδιαφέρθηκε  να αλλάξει κάτι, και φυσικά οι κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των ΚΕΚ και των διαφόρων επιστημονικών ενώσεων. Σταθερή ημερομηνία πρόσληψης δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει και σταθερή ημερομηνία πληρωμής των εκπαιδευτών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Μάλιστα, τελευταία προτεραιότητά του είναι να πληρώνει τους προμηθευτές του, τους Οικονομικούς συμβούλους του και τα οδοιπορικά των διευθυντών των ΣΔΕ. Λεφτά για τους ωρομισθίους πουθενά. Ανακαλύπτουν διάφορα κόλπα λογιστικά για την καθυστέρηση πληρωμών όπως τα ίδια κόλπα ανακάλυψαν για την ασφάλιση των εκπαιδευτών(ανακάλυψαν την ΑΕΔ) .  Η ανακολουθία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεχίστηκε και την πρόσληψη Συμβούλων Ψυχολόγων& Σταδιοδρομίας των ΣΔΕ για το 2014-15. Υποχρέωσε όσους προσλήφθηκαν να παραιτηθούν από άλλες δομές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάτι που δεν ίσχυσε για τους ωρομισθίους που κάλυψαν θέσεις των ΣΔΕ. Δύο μέτρα και δύο σταθμά φυσικά . Η ίδια τακτική όμως ακολουθείται και στην κατανομή των ωρών στα δημόσια ΙΕΚ. Ο κάθε διευθυντής μοιράζει τις ώρες όπως κρίνει ο ίδιος και χωρίς να λογοδοτήσει πουθενά.

            Όλα τα παραπάνω ας τα λάβει υπόψη η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ας αλλάξει κάτι. Ότι καλύτερο γίνει δεν θα είναι μόνο για το όφελος των εργαζομένων στις δομές της εκπαίδευσης ενηλίκων αλλά για όλη την κοινωνία και τα οφέλη θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.   

 

      Νίκος Κόκκης

      ΠΕ03

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα