Thumbnail
Υπουργείο Παιδείας

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων Ημερήσιων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2014-2015

Σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  προωθεί Νομοθετική Ρύθμιση για αλλαγή στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις (όσον αφορά στα μαθήματα γενικής παιδείας) και στον τρόπο προαγωγής των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου και Α΄ και Β΄ τάξεων Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Σχετικά με τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, Τομέων και Ειδικοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης καθορίζεται επί του παρόντος από τις διατάξεις του Π.Δ. 50/2008 (Α΄ 81) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η ρύθμιση ορίζει τα εξής:

  • Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων (για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας) για τις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Για τις Α΄ και Β΄ τάξεις τα θέματα ορίζονται αποκλειστικά από τους διδάσκοντες το μάθημα και  είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατόν να δοθούν χωριστά θέματα, εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος αναγράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή του σχολείου.
  • Για την προαγωγή των μαθητών από την Α΄ και Β΄ τάξη Ημερήσιου και από την Α΄ και Β΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών της ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας και του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Περιβάλλον Εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή, όπου αυτά διδάσκονται.
  • Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου και Α΄ και Β΄ τάξεωνΕσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της για κάθε μάθημα γίνεται με εισήγηση των διδασκόντων και με την έγκριση του Διευθυντή του Λυκείου και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την λήξη των μαθημάτων.
  • Για τους μαθητές που φοίτησαν το σχολ. έτος 2013-2014 στην Α΄ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και το σχολ. έτος 2014-2015 φοιτούν στη Β΄ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., ο γενικός βαθμός προαγωγής από τις τάξεις αυτές δε θα προσμετράται στον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι για το σχολ. έτος 2014-2015 η διδακτέα – εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Γενικής Παιδείας των Α΄ και Β΄ τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου έχει καθοριστεί με τις υπ΄ αριθμ. 166677/Γ2/15-10-2014 (Β΄ 2863) και 186036/Δ4/18-11-2014 (Β΄ 3157) Υπουργικές Αποφάσεις. Επίσης, ισχύουν οι με αρ. πρωτ. 165772/Γ2/14-10-2014, 174014/Γ2/27-10-2014 και 187213/Δ4/19-11-2014 εγκύκλιοι, οι οποίες αναφέρονται στις οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας, Ομάδων Προσανατολισμού, Τομέων και Ειδικοτήτων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου και Α΄ και Β΄ τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου.

 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΚΟΥΡΑΚΗΣ

              Εσωτερική  Διανομή:

Γραφείο Υπουργού
Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Αν. Κουράκη
Γραφείο Γενικού Γραμματέα
Γενική Διεύθυνση Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης
Δ/νση Σπουδών, Προγ/των και Οργ/σης  Δ.Ε. – Τμήμα Α΄
Δ/νση Εκκλησιαστικής Εκπ/σης
Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης
Δ/νση Επαγγ/κης Εκπ/σης -Τμήμα Α΄
Αυτοτελής Διεύθυνση Π.Ο.Δ.Ε.
Αυτοτελές Τμήμα Επαγγελματικού Προσ/μού

 

Συμπλήρωσε το newsletter της Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγή 200€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα