Thumbnail
Μειονοτικό σχολείο Γλαύκης Ξάνθη

Πέστε με ρομαντική, αριστερή ιδεαλίστρια, μεσήλικη που συγκινείται, αλλά με αρέσει να ακούω να αντηχούν, στο χωριό τη Γλαύκη, λόγια από το στόμα των παιδιών όπως «τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι» και «μες στης λίμνης τα νερά, όπ’ έφθασε μ’ ασπούδα, έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα, που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο, το σκουληκάκι βρίσκεται σ’ ώρα γλυκιά κι εκείνο».

Δεν με ενδιαφέρει αν τα παιδιά καταλαβαίνουν τους στίχους, αν ξέρουν τόσα καλά ελληνικά ώστε να μου εξηγήσουν «τι λένε» και να ξεκινούν πάντα με τη φράση «να πώς κυρία;». Με νοιάζει όμως κάτι να αισθάνονται. Να μπορέσουμε ως σχολείο να τους παρουσιάσουμε την επανάσταση σε πλαίσιο ιστορικό με την παράλληλη ιστορία και των άλλων λαών που ξεσηκώθηκαν από τις σκέψεις και τα λόγια των διαφωτιστών ενάντια στις τυραννίες. Και αυτά τα μάθαμε από το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων» από τη Φραγκουδάκη και τη Δραγώνα. Και ήρθε ο νέος υπουργός παιδείας να  επιβεβαιώσει.

Δεν με ενδιαφέρει αν θα αποδοθεί τέλεια το νόημα της εθνικής γιορτής σε ένα μειονοτικό σχολείο, αλλά με ενδιαφέρει να το αναζητήσουμε με τα παιδιά και να είμαι ευτυχής όταν εξετάζοντας με την Στ΄ τάξη τη γέννηση του έθνους-κράτους, να διατυπώνουν το ερώτημα «και εμείς κυρία πώς γίναμε μειονότητα;».

Επίσης με ενδιαφέρει τα παιδιά να γευτούν το κομμάτι της ευτυχίας που λέγεται ποίηση - τέχνη - απόλαυση. Να γνωρίζουν τη δυνατότητα στις λέξεις και «τα μασάλια», να «ευωδιάζει ο ύπνος της πεταλούδας στον άγριο κρίνο».

Ο δάσκαλος/α πρέπει να έχει «λευκοφόρον διάνοια» (όπως λέει ο Ελύτης ότι έχει ο Παπαδιαμάντης), να έχει διατρέξει το μαύρο ως το έσχατο άκρο και να επιστρέψει πίσω σαν να μην το έχει υποψιαστεί καν.

Έτσι ως αθώοι στο σχολείο.

Λένα Παπαδοπούλου

Δασκάλα στο Μειονοτικό Σχολ. Γλαύκης Ξάνθη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας