Thumbnail
Του Κώστα Τζίκα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Η χθεσινή εξέλιξη στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων στο ΠΥΣΔΕ Σερρών είναι ο πραξικοπηματικός και παράνομος αποκλεισμός μου από τη συνέχεια της διαδικασίας μοριοδότησης των υποψηφίων διευθυντών μετά την αίτηση-ένσταση κατά της συμμετοχής μου, που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, αιρετός του ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος διευθυντής του Γυμνασίου Λευκώνα.

Η αίτηση-ένσταση του προέδρου της ΔΑΚΕ είχε ως σκεπτικό ότι πρέπει να αποκλειστώ εξολοκλήρου από την διαδικασία, αφού η σύζυγός μου ήταν υποψήφια διευθύντρια στο γυμνάσιο Αχλαδοχωρίου. Εγώ γνωρίζοντας τη νομοθεσία, ζήτησα από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η υποψηφιότητα της συζύγου μου να απευθυνθεί από την Υπηρεσία γραπτό ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας, για ενδεχόμενο κώλυμα συμμετοχής μου, το οποίο δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Διοίκησης, δεν κατάφεραν να πάρουν εγγράφως γνωμάτευση από οποιονδήποτε υπηρεσιακό ή μη παράγοντα που να συστήνει τον αποκλεισμό μου λόγω κωλύματος από την διαδικασία. Επίσης επειδή «οφείλω», σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Ν. 2690/99 (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, Αρθρο 7 “Αμεροληψία των διοικητικών οργάνων” 1. Τα διοικητικά όργανα, μονομελή ή συλλογικά, πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.), απείχα από την αίθουσα  οποιαδήποτε στιγμή συζητήθηκε  θέμα που σχετιζόταν με τη μοριοδότηση των υποψηφιοτήτων στο Γυμνάσιο Αχλαδοχωρίου στο οποίο ήταν υποψήφια η σύζυγός μου. Αυτοεξαιρέθηκα, όπως γίνεται σε όλες τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, όταν συζητείται θέμα που έχει σχέση με μέλος του συμβουλίου ή συγγενικού του προσώπου.

Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ είναι υποψήφιος μόνο στο Γυμνάσιο Λευκώνα με το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση η υποψηφιότητα της συζύγου μου και συνεπώς δεν έχει κανένα έννομο και έλλογο συμφέρον να υποβάλει ένσταση κατά της συμμετοχής μου στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ.

Ο νόμος 4327/15 αρ. 16 και εξής που αναφέρεται στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης αναφέρει τις περιπτώσεις που αποκλείεται κάποιος από το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ στις οποίες πουθενά  δεν εντάσσεται η περίπτωσή μου, ενώ αντιθέτως προβλέπει την απαγόρευση από την ψηφοφορία στα σχολεία όπου υπάρχουν σύζυγοι υποψηφίων. Επίσης δε γίνεται από τα μέλη του ΠΥΣΔΕ καμία βαθμολόγηση των υποψηφίων, παρά μόνο έλεγχος της νομιμότητας των δικαιολογητικών που προσκομίζουν για να μοριοδοτηθούν.

Η ψηφοφορία επί της αίτησης-ένστασης καθυστέρησε πάνω από 24 ώρες (καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12:00 την Τρίτη), αφού περίμεναν (κι ακόμα περιμένουν) το πολυπόθητο έγγραφο του Υπουργείου για να με αποκλείσουν.

Η σύζυγός μου θεωρώντας ότι η ΔΑΚΕ και η διοίκηση χρησιμοποίησαν την υποψηφιότητά της για να πλήξουν εμένα, απέσυρε την υποψηφιότητά της απεμπολώντας το νόμιμο δικαίωμα της υποψηφιότητάς της επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαιώματός της.

Επί της ουσίας:

Αυτό που ενδιαφέρει το σύνολο των συναδέλφων δεν είναι η συμμετοχή του ενός ή του άλλου αιρετού στην διαδικασία, αλλά η αντικειμενική μοριοδότηση των υποψηφίων διευθυντών που προκύπτει από τον αμερόληπτο και αντικειμενικό έλεγχο των προσκομιζομένων δικαιολογητικών. Η εξέταση των εγγράφων και η μοριοδότηση των υποψηφίων που διεξήγαμε με τον αιρετό της ΔΑΚΕ και τον σχολικό σύμβουλο, διήρκεσε πάρα πολλές ώρες για 3 μέρες. Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες, μιας και η νομοθεσία για την εκπαιδευτική και διδακτική προϋπηρεσία είναι αλληλοσυγκρουόμενη, τα ξενόγλωσσα πτυχία δεν έχουν δεδομένη αντιστοίχιση και για πολλά άλλα ζητήματα. Τελειώνοντας στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, φύγαμε από τη Διεύθυνση αφήνοντας περίπου 30 φακέλους με εκκρεμότητες στη μοριοδότηση. Δε γνωρίζω τι ακολούθησε μέχρι την τελική ανακοίνωση των πινάκων.

Καλώ όλους τους συναδέλφους υποψηφίους διευθυντές να ελέγξουν τα μόριά  τους, να προβούν σε ενστάσεις αν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τα μόρια τα δικά τους ή των συνυποψηφίων τους και  να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο.

Η όλη διαδικασία είναι έωλη, αφού υπάρχει παράνομος αποκλεισμός μέλος του Συμβουλίου.

Ο προεδρεύων σχολικός σύμβουλος ζήτησε με προφορική εντολή από τους υπαλλήλους της διεύθυνσης και εκδόθηκαν σε πολλές περιπτώσεις συναδέλφων διαφορετικά πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών από αυτά οι ίδιοι κατέθεσαν με αλλαγμένα τα έτη διδακτικής προϋπηρεσίας.

Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν τηρήθηκε η παρ. 10 του άρθρου 21 του ν. 4327 που αναφέρει τα εξής: «κάθε μέλος του συμβουλίου με εξαίρεση τον πρόεδρο αναλαμβάνει τη μελέτη συγκεκριμένου αριθμού φακέλων που του ανατίθενται από το συμβούλιο και προετοιμάζει σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση για κάθε υποψήφιο. Η κατανομή των φακέλων των υποψηφίων στα μέλη του συμβουλίου γίνεται κατά ΤΥΧΑΙΟ τρόπο.» 

Αποτελεί λάθος κατά τη γνώμη μου η νομιμοποίηση  της διαδικασίας δια της παρουσίας του αναπληρωματικού μου.

Στην εκδίκαση των ενστάσεων είναι υποχρεωμένοι να με καλέσουν να συμμετέχω ως τακτικό αιρετό μέλος αφού έχει εκλείψει το υποτιθέμενο κώλυμα συμμετοχής μου βάσει του οποίου με απέκλεισαν ως τώρα. Αν δεν το πράξουν, δεν θα είναι νόμιμη η σύνθεση του οργάνου, αφού δεν θα έχει κληθεί ο τακτικός εκπρόσωπος. Σε αυτή την περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν άμεσα τις συνέπειες.

Υ.Γ.1 Αποτελεί απορίας άξιον πως ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ γνώριζε από την Πέμπτη 4/6/2015 ότι η σύζυγός μου είναι υποψήφια και το συζητούσε με τον Διευθυντή εκπαίδευσης την ώρα που μπήκα στο γραφείο του, και έκανε την αίτηση-ένσταση στις 8/6/2015 ενώ οι πίνακες υποψηφίων ανακοινώθηκαν στις 10/6/2015.

Υ.Γ.2 Σωστός αιρετός είναι αυτός που συγκρούεται με την διοίκηση. Αυτός που ταυτίζεται με την διοίκηση μετατρέπεται σε διορισμένο υπάλληλό της.

Υ.Γ.3 Λίγα τα μόριά του τελικά, ενώ διεκδικούσε πολλά. Πύρρειος η νίκη του. Μάλλον άλλος θα γίνει Διευθυντής εκπαίδευσης. Εκτιμώ ότι ούτε καν θα είναι υποψήφιος.

Με τιμή,

Τζίκας Κώστας

Αιρετός ΠΥΣΔΕ Σερρών

Τηλ. 6977236838

[email protected]

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής
Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Μεγάλης Αμμου όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και...
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής