Thumbnail
Οι καθηγητές της σχολής μας εξακολουθούν να βλέπουν τους φοιτητές σαν κάποιους που πρέπει να τιμωρηθούν και να πειθαρχηθούν.

Ύστερα από ένα εξάμηνο ιδιαίτερων αναταραχών και έντονων κινητοποιήσεων στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, ενώ θεωρούσαμε και αναμέναμε οι σπουδές μας και η καθημερινότητα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα ξαναβρισκόμαστε να πρέπει να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Έπειτα από σχεδόν δυο μήνες κατάληψης για την αναστολή του αντιακαδημαικού μέτρου –ενός μέτρου που συνάντησε σχεδόν καθολική εναντίωση από μεριάς του φοιητικού συλλόγου - που θα περιόριζε τα μαθήματα που μπόρει να δώσει ένας φοιτητής σε μια εξεταστική, νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκινάει δυστυχώς μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών του τμήματος για το ζήτημα της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της κατάληψης είχε ανακοινωθεί η απώλεια της εξεταστικής περιόδου, δηλαδή η απώλεια των εξετάσεων για το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί έτσι κι αλλιώς (Τέλη Ιανουαρίου). Με τη λήξη των κινητοποιήσεων σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητητικού Συλλόγου η κ. Κυριαζοπούλου Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Γιαννακόπουλος Πρόεδρος του τμήματος και ο κ. Κουφοπαύλου Κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και ο κ. Τζες μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος εγγυήθηκαν την διεξαγωγή εξετάσεων στο τμήμα μας.

Παρά τις εγγυήσεις των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών η Γενική Συνέλευση Καθηγητών του τμήματος πήρε την απόφαση να μην διεξαχθούν εξετάσεις αγνοώντας τις δεσμεύσεις τους αλλά ακόμα περισσότερα αγνοώντας την ανάγκη τον φοιτητών να εξεταστούν σε νέα και χρωστούμενα μαθήματα. Ακόμα μεγαλύτερο βέβαια είναι το πρόβλημα για τους υπό διαγραφή φοιτητές καθώς δεν τους δύναται η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σε αυτό το φόντο ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος επέλεξε να προβεί σε νέο γύρο διεκδίκησης με βασικό επίδικο στη παρούσα φάση το ζήτημα της εξεταστικής. Ύστερα από μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του τμήματος και στη Γενική Συνέλευση του τμήματος καθηγητών είδαμε για μια ακόμη φορά τα αιτήματα μας να πέφτουν στο κενό.  Σε εκείνο το κρίσιμο σημείο πήραμε την επιλογή να απευθυνθούμε στις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου μας ενημέρωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το ζήτημα της χαμένης εξεταστικής στο τμήμα μας και ότι βάσει νόμου θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πλήρης διπλή εξεταστική για όλους όπως αναφέρει και η τροπολογία Λοβέρδου η οποία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι ο φοιτητικός μας σύλλογος μέσα από Γενική Συνέλευση κατέληξε σε ορισμένες ρεαλιστικές προτάσεις για να επιλυθεί το ζήτημα . Είτε στις δυο εβδομάδες κενό όπου δύναται να δοθούν από τη Σύγκλητο ανάμεσα στα δυο εξάμηνα να οριστούν εξετάσεις είτε να πραγματοποιηθούν εξετάσεις έπειτα από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου όπως είχε γίνει αντίστοιχα το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στο τμήμα μας.

Για όλα τα παραπάνω οι καθηγητές του τμήματος μας σε Γενική Συνέλευση του Τμήματος επέλεξαν να αγνοήσουν την τροπολογία Λοβέρδου για διπλή εξεταστική, να απορρίψουν τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών για διεξαγωγή εξεταστικής αλλά ακόμα χειρότερα να ορθώσουν ένα τοίχος άρνησης απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούσαν να εξεταστούν. Αντιθέτως επικύρωσαν προηγούμενη απόφαση του τμήματος για εξέταση των εισαχθέντων το 2001-2002 στο σύνολο των μαθημάτων που χρωστούν (τα οποία μαθήματα θα τα εξεταστούν όλα σε μία μέρα) και ψήφισαν να πραγματοποιηθεί διπλή εξεταστική μετά το πέρας του εαρινού εξαμήνου. Οι αποφάσεις του τμήματος καθώς επίσης και η στάση του προέδρου και του κοσμήτορα στο συγκεκριμένο θέμα δείχνουν κατά τη γνώμη μου πως οι καθηγητές της σχολής μας εξακολουθούν να βλέπουν τους φοιτητές σαν κάποιους που πρέπει να τιμωρηθούν και να πειθαρχηθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχουν ξεχάσει πράγματα που είπαν τις μέρες της κατάληψης ( όπως ότι από δώ και πέρα θα υπάρχει παραπάνω διάλογος μεταξύ φοιτητών και καθηγητών) καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος που είπε πως πρέπει να χαθεί η εξεταστική, παρά τις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις που πρότειναν οι φοιτητές , γιατί πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες των πράξεων μας , αναφερόμενος προφανώς στο ζήτημα του ορίου δήλωσης .

  Η απόφαση αυτή όπως μας ενημέρωσε και η ίδια η Πρύτανις δεν πληρεί την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας και σίγουρα είναι αντιπαραθετική στις ανάγκες των φοιτητών και του ακαδημαικού χαρακτήρα του τμήματος. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι την Πέμπτη 5/2 θα πραγματοποιηθεί Σύγκλητος όπου θα προταθεί παράταση έναρξης του εαρινού εξαμήνου κατά δυο εβδομάδες με αποτέλσμα να υπάρχει κενό χρονικό διάστημα ανάμεσα στο χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο.

Άναμένουμε μέχρι τη Σύγκλητο την Πέμπτη 5/2 για το ζήτημα της παράτασης του Εαρινού εξαμήνου καθώς επίσης και για τη στάση των καθηγητών του τμήματος σε μια τέτοια πολύ πιθανή απόφαση.

Γρηγόρης Τσαγρής

Μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλ/Μηχ



 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εκπαιδευτικοί: Τι προβλέπεται για την άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου - Οδηγίες
Βασική προϋπόθεση είναι να δηλώσει με σαφήνεια ο υπάλληλος το φορέα εργασίας του και το ακριβές ωράριο απασχόλησης του, δεδομένου ότι η άδεια...
Εκπαιδευτικοί: Τι προβλέπεται για την άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου - Οδηγίες
απθ
ΑΠΘ: Ταινία φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Καννών!
Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.263 συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι συντελεστές της είναι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος...
ΑΠΘ: Ταινία φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Καννών!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Κραυγή αγανάκτησης: Εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας οι αναπληρώτριες σε άδειες, επιδόματα, μητρότητα...
Αλήθεια, πρέπει οι αναπληρώτριες να υπολογίζουν τις ημερομηνίες που θα βολεύει περισσότερο για να κυοφορούν ή να παρθούν τώρα μέτρα για εξίσωση των...
Κραυγή αγανάκτησης: Εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας οι αναπληρώτριες σε άδειες, επιδόματα, μητρότητα...