Thumbnail
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Οι σπουδές στην ιατρική επιστήμη αποτελούν όνειρο ζωής για χιλιάδες νέα παιδιά, τα οποία τελειώνουν το λύκειο κάθε χρόνο.

Οι λόγοι που θέλουν να γίνουν γιατροί είναι πολλοί, αλλά στην Ελλάδα οι ιατρικές σχολές απευθύνονται στους λίγους και εκλεκτούς. Στους άριστους. Γιατί μόνο αυτοί μπορούν να καταλάβουν μια θέση στα αμφιθέατρα των σχολών της χώρας. Και εδώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και φέτος αρκετές χιλιάδες παιδιών δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ενδιαφέρον για κάποια από τις ιατρικές σχολές.

 

Πόσοι εισήχθησαν; Κοντά στα 1.000 άτομα μόνο... Και αυτοί που εισήχθησαν τι θα κάνουν; Θα εκπληρώσουν το όνειρό τους με κόπο και με βάσανα. Για να φτάσουν σε μια ηλικία κοντά στα 40 ώστε να έχουν επαγγελματικά αποκατασταθεί κάπως. Ίσως και όχι.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν νέοι άνθρωποι για τους οποίους οι σπουδές στην Ιατρική αποτελούν όνειρο, το οποίο σε καμία περίπτωση και μπροστά σε οποιοδήποτε εμπόδιο δεν απαρνούνται. Και φυσικά όλοι ξέρουν ότι οι σπουδές μέσα στις σχολές είναι απαιτητικές, ότι για να αποκτήσεις ειδικότητα θα περάσουν πολλά χρόνια και για να βρεις καλή δουλειά, θα πρέπει να έχεις τεράστια υπομονή. Οι δυσκολίες αυτές οδηγούν εδώ και αρκετά χρόνια -και τώρα πια λόγω της κρίσης- δεκάδες πτυχιούχους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες θέσεις εργασίας και φυσικά υψηλότερες αμοιβές.

Εδώ και μία δεκαετία οι θέσεις εισαγωγής στις ιατρικές, οδοντιατρικές σχολές έχουν μειωθεί σε κάποιες σχολές ακόμη και κατά 50%, ωστόσο η ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων παραμένει υψηλή. Τόσο οι ίδιες σχολές αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούσαν από το υπουργείο Παιδείας να μειώσει δραματικά τις θέσεις που παρέχονται στα ΑΕΙ για σπουδές Ιατρικής. Στην πράξη τελικά αυτό έγινε, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2002 η Ιατρική Σχολή της Αθήνας διέθετε 250 θέσεις και φέτος διέθεσε μόνο 153 θέσεις. Το ίδιο έγινε και σε όλες τις αντίστοιχες σχολές της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης κ.ά.

Όσο για την κίνηση των βάσεων τα τελευταία χρόνια είναι πάντα με οριακές αυξομειώσεις, συνεπώς όποιος στοχεύει σε αυτές τις σχολές, πρέπει να προετοιμάζεται μόνο για το άριστα. Τα 7 ιατρικά τμήματα και τα 2 οδοντιατρικά αποτελούν την αιχμή του δόρατος των επιστημών Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προτιμήσεις από την πλευρά των υποψηφίων. Παλιότερα η Ιατρική της Αθήνας θεωρούνταν το «νούμερο 1», σήμερα όμως όλο και περισσότεροι νέοι δείχνουν προτίμηση και στις σχολές που εδρεύουν στις υπόλοιπες πόλεις και κυρίως στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς απέκτησαν εξίσου καλή φήμη

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Από τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων για το 2013 -όπως σημειώθηκαν στα μηχανογραφικά δελτία-, φαίνεται ότι η Ιατρική της Αθήνας και μετά της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των ενδιαφερομένων. Συγκεκριμένα την Ιατρική της Αθήνας σημείωσαν στο μηχανογραφικό τους ως πρώτη τους προτίμηση 1.840 άτομα και συνολικά 3.889, ενώ οι θέσεις ήταν μόνο 153. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κάποιος το μέγεθος του ανταγωνισμού αλλά και τις μικρές πιθανότητας επιτυχίας που υπάρχουν.

Το φαινόμενο αυτό φυσικά θα επαναληφθεί και στις φετινές εξετάσεις, γιατί παρά το γεγονός των δυσκολιών, που έχει το λειτούργημα αυτό, πάντα θα υπάρχουν νέοι που θα θέλουν να το ακολουθήσουν. Εξίσου μεγάλη ήταν και η ζήτηση ως πρώτη προτίμηση και για την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Συνολικά «δέχτηκε» 1.115 πρώτες προτιμήσεις, ενώ οι θέσεις ήταν μόνο 171.

Ακολουθεί η Ιατρική Πάτρας με 204 προτιμήσεις, η Ιατρική Ιωαννίνων με 144, της Θράκης με 153, της Κρήτης με 203 και της Θεσσαλίας με 110.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
Ειδικότητες που δίνουν δουλειά...

Οσον αφορά στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται για τους γιατρούς είναι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας αλλά και στη διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε διεθνείς οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου κ.ά.). Σε γενικές γραμμές πάντως απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε προσωπικό ιατρείο ή κλινικές. Ως έμμισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα με το ιατρεία τους κατέχουν μια θέση έμμισθη που μπορεί να είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε πανεπιστήμια, σε δήμους, τράπεζες, ιδρύματα, ασφαλιστικούς οργανισμούς, φαρμακευτικές εταιρείες κ.ά.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ
Οι ιατρικοί σύλλογοι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες συνιστούν στους φοιτητές να σκεφτούν πολύ ποια ειδικότητα θα επιλέξουν, γιατί αυτή η επιλογή θα καθορίσει και το μέλλον τους. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας, αλλά γενικότερα αφού πλέον το πιθανότερο είναι ότι κάποιος απόφοιτος Ιατρικής θα βρεθεί μακριά από την Ελλάδα, προκειμένου να κάνει μεταπτυχιακό, ειδικότητα ή να δουλέψει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ειδικότητες που έχουν προοπτικές είναι αυτές που συνδέονται με τον καρκίνο, τα καρδιακά και αγγειακά προβλήματα, τα ψυχικά νοσήματα κ.ά. Επίσης νέοι ορίζοντες ανοίγουν και στον τομέα της γενετικής, της δημόσιας Υγείας και της σχολικής Ιατρικής.

Υπερκορεσμένες είναι ειδικότητες όπως αυτές της καρδιολογίας, της γενικής χειρουργικής, της παθολογίας και της παιδιατρικής. Σοβαρά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και ειδικότητες όπως: γενικής Ιατρικής, φυσιοϊατρικής, κυτταρολογίας, αιματολογίας, αγγειοχειρουργικής, αναισθησιολογίας, και χειρουργικής θώρακος.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ
Η Ιατρική είναι μια επιστήμη που μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε από τη χώρα μας, ενώ η προσφορά της ιπποκρατικής Ιατρικής στην παγκόσμια ιατρική επιστήμη είναι ανεκτίμητη. Το περιεχόμενό της είναι μαζί ιστορικό και φιλοσοφικό, ανθρωπιστικό και μεθοδολογικό. Η ιπποκρατική μέθοδος απάλλαξε την Ιατρική από τις μαγικοθρησκευτικές αντιλήψεις, την αγυρτεία και τις δεισιδαιμονίες και απέρριψε τη δοξασία πως η προέλευση των νόσων είναι θεϊκή.

Στον καιρό του, οι άνθρωποι πίστευαν πως οι επιδημίες παρουσιάζονταν επειδή το ήθελαν οι θεοί. Ο Ιπποκράτης τούς είπε πως τις πληγές αυτές τις δημιουργούσαν το μολυσμένο νερό, η ακαθαρσία, τα ποντίκια και οι άρρωστοι που έρχονταν σε επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία.

Αν και διαχώρισε την Ιατρική από τη Φιλοσοφία, ο Ιπποκράτης δεν παραμέλησε να προσδώσει βαρύνουσα σημασία στις ηθικο-δεοντολογικές αξίες και στον φιλοσοφικό στοχασμό «ιητρός γαρ φιλόσοφος ισόθεος». Και δεν παρέλειψε να τονίσει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Ιατρικής, τη ρευστότητα των γνώσεων, τη σχετικότητα των διαγνώσεων και το περιορισμένο των ιατρικών δυνατοτήτων, επισημαίνοντας: «Ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρή, ο καιρός οξύς, η πείρα σφαλερή και η κρίσις χαλεπή» (η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη, η επιστήμη ατέλειωτη, ο χρόνος λίγος, η πείρα λαθεμένη και η απόφαση γεμάτη ευθύνες).

Το γνωμικό αυτό συνοψίζει τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη. Λίγο κρατά η παραμονή του ανθρώπου πάνω στη Γη. Ο Ιπποκράτης προσπαθούσε να κάνει την παραμονή αυτή πιο υποφερτή. Προσπαθούσε να ανακουφίσει τον άνθρωπο από τον πόνο, την αρρώστια και τον φόβο. Η παγκόσμια αναγνώριση του Κώου σοφού ως «πατέρα της ορθολογικής Ιατρικής» αποτελεί περίτρανη απόδειξη της ανεκτίμητης αξίας του πρωτοποριακού του έργου, που επηρέασε βαθύτατα τη διαχρονική εξέλιξη της επιστημονικής ιατρικής σκέψης στα χρόνια που ακολούθησαν από τότε έως τις ημέρες μας.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΣΧΟΛΗ
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ
ΣΥΝΟΛΟ
ΘΕΣΕΙΣ
ΒΑΣΕΙΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
144
4.110
117
18.250
ΠΑΤΡΑΣ
204
3.919
135
18.449
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ
153
4.167
108
18.090
ΚΡΗΤΗΣ
203
3.844
99
18.197
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
110
3988
72
18.250
ΑΘΗΝΑΣ
1840
3889
153
18.919
ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1115
4.303
171
18.680
ΟΔΟΝΤ. ΑΘΗΝΑΣ
396
3.273
81
18.039
ΟΔΟΝΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
267
3.659
72
18.000

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ 2001-2002, 2011-2013
ΣΧΟΛΗ
2001
2002
2011
2013
Αθήνας
260
250
144
153
Θεσ/νίκης
235
225
162
171
Πάτρας
130
125
130
135
Ιωαννίνων
120
115
112
117
Θράκης
125
120
103
108
Κρήτης
90
85
94
99
Θεσσαλίας
50
55
58
72
Σύνολο
1.010
975
763
1.008
 

ethnos

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα