Thumbnail
Νέα Κυβέρνηση

Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδειξε η νέα κυβέρνηση η οποία ορκίστηκε χθες. Εξήγγειλε δια μέσου των αρμόδιων υπουργών το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, προανήγγειλε την ανάκληση όσων απολύσεων έγιναν αντισυνταγματικά, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ε.Ε. ο οποίος αντέδρασε στην διατύπωση ανακοίνωσης για την Ουκρανική κρίση.

«Το πρώτο πράγμα που είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού διασώζεται, παραμένει και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας λίγο πριν την ορκωμοσία του.

Όπως τόνισε θα ανασταλούν οι διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμανιού του Πειραιά.

Επίσης σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε πως η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

Λίγο αργότερα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Mega προανήγγειλε την ανάκληση όσων απολύσεων έχουν γίνει αντισυνταγματικά,  όπως είπε.

«Θα ανακληθούν όλες οι πράξεις διαθεσιμότητας» τόνισε και διευκρίνισε ότι στις ανακλήσεις αυτών των απολύσεων συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν γίνει μέσω του θεσμού των διαθεσιμοτήτων.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα της ΕΡΤ δήλωσε αναρμόδιος, ωστόσο εκφράζοντας τη δική του θέση είπε:

«Θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο εκεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί. Να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ».

Επιπλέον, η κυβέρνηση δια μέσου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών στη συνέχεια, έδωσε το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι για το γεγονός ότι προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε.» σε σχέση με την ουκρανική κρίση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Με την δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η ανακοίνωση αυτή της Ε.Ε. δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, ενώ οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για την σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία.

Ακολούθησαν, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών,  οι δηλώσεις του νέου υπουργού Νίκου Κοτζιά ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «ήταν πολλοί εκείνοι που παραβίασαν τους κανόνες και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση».

«Εάν νομίζουν ότι στο  όνομα του χρέους θα μας κάνουν  να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας για την ενεργή δραστήρια συμβολή στις ευρωπαϊκές πολιτικές κάνουν λάθος» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής δήλωσε πως η ισότιμη αντιμετώπιση της Ελλάδας στην Ευρώπη με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες θα είναι η βασική επιδίωξη της προσπάθειας, που θα καταβάλλει, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, μπροστά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής, κατά την τελετή παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πεδίο των οικονομικών , πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, έχουμε πολλά να πούμε και για τη διαπραγμάτευση και για το μακροοικονομικό πλαίσιο που πρέπει να φτιάξουμε αλλά και μία σειρά μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα για να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο που έχει ανάγκη ο τόπος.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα