Thumbnail
Εξοπλιστικό πρόγραμμα–μαμούθ, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ

Εξοπλιστικό πρόγραμμα–μαμούθ, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο «δικαιώνει» σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων, κατάφερε να περάσει τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του μισθολογίου και των ασφαλιστικών ταμείων των ενστόλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που υπογράφει ο Μάνος Τσαλδάρης, ανήμερα της κατάθεσης από την κυβέρνηση του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο διαλύονται τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στη Βουλή πρόταση για την ενεργοποίηση σαράντα δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία στο σύνολό τους υπερψηφίστηκαν.
Ανάμεσα σε αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι εντάσσονται αρκετά που έχουν απασχολήσει ή εξετάζονται από τις δικαστικές αρχές και αντί να ζητηθούν από το υπουργείο ευθύνες ή να επιβληθούν στις εταιρείες κυρώσεις, «επιβραβεύτηκαν» με μερικά εκατομμύρια ακόμα.
Ανάμεσα στα προγράμματα, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, εντάσσονται ορισμένα που είχαν χαρακτηριστεί «σκάνδαλα» και τα οποία είχαν απασχολήσει όχι μόνο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά και τις δικαστικές αρχές.
Το πλέον «αθώο» είναι η προμήθεια 30.360 πυρομαχικών των 120 χιλιοστών για τα Leopard-2, αξίας 148 εκατ. ευρώ.
Ετσι, τα άρματα μάχης, που τα είχαμε παραλάβει «άσφαιρα», θα αποκτήσουν πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες για «αγώνα» τουλάχιστον τριών ημερών.
Η πλέον προκλητική περίπτωση, όμως, είναι το πρόγραμμα συντήρησης ύψους 75,5 εκατ. ευρώ για τα μεταγωγικά ελικοπτέρα ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς, το οποίο δόθηκε στην ίδια ευρωπαϊκή κοινοπραξία που τα είχαμε παραγγείλει.
Αντί, δηλαδή, να επιβληθούν κυρώσεις στην κοινοπραξία ΝΗ INDUSTRIES (αποτελούμενη από τις εταιρείες Eurocopter Γαλλίας, Eurocopter Γερμανίας, Fokker Ολλανδίας, Agusta Ιταλίας), την… επιβραβεύσαμε, γιατί μόλις προχθές πήραμε το ένατο από το συνολικά είκοσι ελικόπτερα που είχαμε παραγγείλει και τα οποία θα έπρεπε να έχουμε παραλάβει –σύμφωνα με την αρχική σύμβαση– το 2009.
Πρόκειται για μια σύμβαση συνολικού κόστους περίπου 700 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε μέσω SWAP ύψους 41 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank και για την οποία προκαταβάλαμε το 40% τον Οκτώβριο του 2003.
Το «σκάνδαλο» βρίσκεται ήδη, από το 2004, στα συρτάρια των εισαγγελικών λειτουργών, μετά το πόρισμα που συνέταξε επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βάσει του οποίου υπάρχει υπερτιμολόγηση (τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ ανά ελικόπτερο) και ώς τώρα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που έχουν προσδιοριστεί σε 919 εκατ. ευρώ.
 
Φωτογραφικές διατάξεις
 
Ομως, το ανωτέρω πρόγραμμα δεν είναι το μόνο που προκαλεί το «περί δικαίου αίσθημα». Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάθεση στη Rolls Royce της συντήρησης των μηχανών αεριοστρόβιλου των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, παρ’ όλο που υπάρχει έκθεση η οποία αναφέρει ότι η εταιρεία θα δυσκολευτεί μετά το 2015 στο έργο αυτό καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα, και η ανάθεση με φωτογραφικές διατάξεις στην Ιντρακόμ του τηλεπικοινωνιακού συστήματος «Αιγέας».
Με την επιλογή, τέλος, της προμήθειας κατευθυνόμενων βλημάτων Kornet-E, αντί 10 εκατ. ευρώ από την ίδια ρωσική εταιρεία, που όπως είχε ομολογήσει ο Αντώνης Κάντας είχε πάρει προμήθεια ύψους τριών εκατ. ευρώ (η αγορά των ρωσικών αντιαρματικών κόστισε περίπου 140.000.000 ευρώ), το υπουργείο δεν φαίνεται να πείθει ότι είναι ο υπερασπιστής των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά