Thumbnail
Β Σύλλογος ΠΕ Αν. Θεσσαλονίκης

………………………………………………………………………..

 Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής τραγωδία: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από περιοχές που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα δουλεμπόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούν και να βρουν καταφύγιο στην ΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε της φτώχειας είτε των πολεμικών συγκρούσεων.

Μας κατακλύζει καθημερινά η ανείπωτη βαρβαρότητα της εικόνας παιδιών που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς κι αφήσανε την τελευταία τους πνοή στις όχθες του Αιγαίου.
Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου. Μετατρέπεται στο μεγαλύτερο μαζικό τάφο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα "δάκρυα" της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της είναι υποκριτικά.

Είναι η ίδια η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που πρωταγωνίστησαν σε πολέμους και επεμβάσεις κατά χωρών όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δημιούργησαν το τέρας των "τζιχαντιστών". Η επέμβαση τους με κύριο σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, καταδικάζει τους ντόπιους πληθυσμούς στη δυστυχία, την πείνα και το θάνατο. Αυτή είναι η αιτία που διογκώνει το μεταναστευτικό κύμα των ανθρώπων που φεύγουν από τις πατρίδες τους για να εξασφαλίσουν πρώτα απ’ όλα την επιβίωση τη δική τους και των παιδιών τους.

Είναι η ίδια η ΕΕ που με την πολιτική της πνίγει χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αφού τα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων δεν μπορούν να τα σταματήσουν ούτε οι «φράχτες», ούτε η Frontex, ούτε οι φασιστικές επιθέσεις, ούτε άλλα μέτρα καταστολής. Η ΕΕ, αντί να δεχθεί τους πρόσφυγες, τους κηρύσσει τον πόλεμο οδηγώντας τους έτσι να ρισκάρουν ακόμη περισσότερο τις ζωές τους για να περάσουν στην Ευρώπη. Η «κατανομή 120.000» είναι το πρόσχημα για να εγκατασταθούν σκληροί και άκαρδοι μηχανισμοί «καταγραφής» από τη FRONTEX και τις αστυνομικές αρχές, ώστε να μπλοκαριστεί το πέρασμα τους.

 Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει συμμετοχή σ' αυτό το έγκλημα, πρέπει να το εμποδίσει. Η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Καμία συμμετοχή στις νέες επεμβάσεις που ήδη ξεκίνησαν  με πρόσχημα τους "τζιχαντιστές", που θα πολλαπλασιάσουν τα κύματα των προσφύγων.

Θεωρούμε, τουλάχιστον, απάνθρωπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή) και να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (ακόμα και από τις αρχές).

          Η κυβέρνηση πρέπει, εδώ και τώρα, να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου στους πρόσφυγες, καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Πλήρη και ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες που επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται στη χώρα μας. 

Απαιτούμε την άμεση στέγαση όλων όσων κατασκηνώνουν σε πλατείες. Να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για στέγαση, σίτιση και περίθαλψη όλων των προσφύγων, με άμεση πρόσληψη προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες.
Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας  Ένωσης Δήμων Θεσσαλονίκης να πάρουν πρωτοβουλίες για το άνοιγμα χώρων φιλοξενίας των προσφύγων σε δήμους και να διεκδικήσουν χρηματική επιχορήγηση για το σκοπό αυτό.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος, κανένας άνθρωπος καλής θέλησης δε μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σ' αυτά τα εγκλήματα. Ο πόνος και η οργή για τον τραγικό θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και μικρών παιδιών, πρέπει να στραφεί ενάντια στους υπεύθυνους αυτών των εγκλημάτων. Πρέπει να μετουσιωθεί σε αλληλεγγύη για "της γης τους κολασμένους", σε αγώνα για να εκλείψουν οι αιτίες αυτής της τραγωδίας.
       Γιατί οι άνθρωποι που ξεριζώνονται και βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αναζητώντας ένα λιγότερο ζοφερό μέλλον δεν έχουν ανάγκη τον εύκολο οίκτο μας ή τα μεγάλα λόγια των αρμόδιων, αλλά τις απλές εκείνες ενέργειες που δείχνουν στην πράξη τον σεβασμό μας στο πρόσωπο του κυνηγημένου και την αλληλεγγύη μας.

       Το Δ.Σ. αποφάσισε, στα πλαίσια της αναγκαίας αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να τους στηρίξει υλικά με είδη πρώτης ανάγκης και καταθέτει οικονομικό ποσό για το σκοπό αυτό.

Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, συλλέγουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους, τους συλλόγους διδασκόντων, τους μαθητές και τους γονείς των σχολείων μας, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή είτε με τα είδη πρώτης ανάγκης είτε με χρηματικό ποσό.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν να συγκεντρώνονται είναι:
(Γάλα μακράς διάρκειας, τσάι, κονσέρβες –όχι χοιρινό- χυμούς, μπισκότα, πάνες, κουβέρτες, σαπούνια, είδη υγιεινής, χαρτιά υγείας, φάρμακα ).
 Τις τελευταίες μέρες, λόγω και της αλλαγής του καιρού, εντοπίσθηκαν αυξημένες ανάγκες  από χειμωνιάτικα παπούτσια, μπουφάν, αδιάβροχα, ομπρέλες, παιδικά καροτσάκια, φάρμακα. 

Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνει κάθε σύλλογο διδασκόντων μπορεί να παραδίδεται στα μέλη του Δ.Σ. για την αγορά των αναγκαίων προμηθειών, ενώ η συγκέντρωση των διαφόρων ειδών μπορεί να γίνεται στα σχολεία και το Δ.Σ. αναλαμβάνει άμεσα τη μεταφορά τους στους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ                                   ΑΛΒΑΝΟΥΔΗ Ζ.


Β’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΠΡΟΣ

« Ο ΜΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»       Τα μέλη του συλλόγου

b.syllogos.megas [email protected]

ΠληροφορίεςΑγαπητός Θανάσης

τηλσχολείου: 2310310855 κιν.: 6976281776     ΚΟΙΝ.:  Φ.1 – Αρχείο μας

e-mail:agapitos3@gmail.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας