Thumbnail
Πανελλαδικές εξετάσεις

Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ προσπαθώντας να θεραπεύσει αδυναμίες του προηγούμενου εξεταστικού συστήματος δημιούργησε ένα νέο εξεταστικό που υποφέρει από νέες στρεβλώσεις εξίσου σημαντικές με το προηγούμενο. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στον προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών τα Πανεπιστημιακά τμήματα είναι περίπου 120. Σε αυτά μόνο σε 6 Πανεπιστημιακά τμήματα διδάσκεται το μάθημα των Λατινικών (τμήματα Φιλολογίας), ενώ σε 70 Πανεπιστημιακά τμήματα διδάσκεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας και μάλιστα σε  αρκετά εξάμηνα. Αυτό καταδεικνύει ότι η Κοινωνιολογία αποτελεί απαραίτητη επιστήμη σε πολλούς Πανεπιστημιακούς κλάδους ενώ τα Λατινικά όχι (αποτελούν μια νεκρή γλώσσα).

Επιπρόσθετα το μάθημα της Κοινωνιολογίας στο Λύκειο είναι ένα πολυσχιδές διδακτικό αντικείμενο που εφοδιάζει τους μαθητές με πολύ σημαντικές γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις πολύ χρήσιμες για τη ζωή τους ως μελλοντικοί πολίτες κάτι που εκ της φύσεως τους αδυνατούν να κάνουν τα Λατινικά.

Συνεπώς η επιλογή των Λατινικών αντί της Κοινωνιολογίας ως Πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα σε καμία περίπτωση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των υποψηφίων ούτε των Πανεπιστημιακών τμημάτων, αφού θα εισάγονται σε αυτά φοιτητές που δεν θα διαθέτουν ένα βασικό υπόβαθρο γνώσεων σχετικών με τα Προγράμματα Σπουδών τους.

  1. Στον Προσανατολισμό Οικονομίας και Πληροφορικής αν και οι μαθητές διδάσκονται Κοινωνιολογία και Ιστορία δεν έχουν καμία πρόσβαση στις σχολές/τμήματα του 1ου Προσανατολισμού. Η απόφαση αυτή περιορίζει αισθητά το εύρος επιλογών που έχουν οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου προσανατολισμού, χωρίς να τεκμηριώνεται ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Θα ήταν χρήσιμο να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να επιλέγουν ως τέταρτο μάθημα την Κοινωνιολογία ώστε να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες σχολές του Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών π.χ. Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης.

Οι παραπάνω στρεβλώσεις είναι εύκολο να διορθωθούν, ώστε να έχουμε ένα σωστότερο εξεταστικό σύστημα που θα είναι προς το συμφέρον τόσο των υποψηφίων όσο και των Πανεπιστημιακών τμημάτων. Το εξεταστικό σύστημα αφορά το μέλλον περίπου 100.000 μαθητών ετησίως και η επιμονή στη διατήρηση των συγκεκριμένων στρεβλώσεων μόνο τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα θα υπηρετήσει.

Γρηγοροπούλου Σωτηρία

Εκπαιδευτικός-Κοινωνιολόγος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ