Thumbnail
Βάσεις εισαγωγής 2015 

Τα θέματα των Μαθηματικών και της Φυσικής Κατεύθυνσης που ήταν υψηλής δυσκολίας, αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο. Οι βάσεις των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης αναμένεται να πέσουν συγκρατημένα. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ πρώτοι έγκυρα και έγκαιρα τις βάσεις 2015 για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι άλλοι δύο παράγοντες που θα επιρεάσουν την κίνηση των βάσεων είναι: 

  • O αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων 
  • H σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

1ο Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την εικόνα των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε Ιστορία και Αρχαιολογία και Θεατρικές Σπουδές έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση –ανάλογα και με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων- μπορεί να είναι μεγαλύτερης έντασης.

2ο και 4ο  πεδίο Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.

3ο πεδίο Επιστήμες υγείας

Η δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας ήταν πιο δύσκολα από πέρυσιόχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Ομως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.

4ο πεδίο Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης

Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως οι βάσεις θα μεινουν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς οι θέσεις ψαλιδίστηκαν και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.

Η μείωση των αριστούχων, σύμφωνα με όσα εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας θα φέρει και πτώση των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, «η πτώση των βάσεων αφορά στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή, εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές».


Σημειώνει δε ότι, η πτώση αυτή θα αφορά «στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης καθώς και της περιφέρειας» ενώ στα περιφερειακά πανεπιστήμια, «η πτώση θα είναι μεγαλύτερη και θα ξεκινά τουλάχιστον από τα 500 μόρια».

«Η πτώση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, οι νομικές, οι φιλολογικές σχολές, οι ξένες φιλολογίες κλπ, και του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, εκεί όπου υπάρχουν δηλαδή, τα τμήματα οικονομίας και διοίκησης» συμπληρώνει ο κ. Κάτσικας.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις; Όπως εξηγεί ο κ. Κάτσικας «η κίνηση των βάσεων εισαγωγής φέτος διαμορφώνεται από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και από τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμη ένας παράγοντας που είναι η ζήτηση, εξουδετερώνεται καθώς δεν υπάρχουν διακριτές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι».


«Φέτος», συνεχίζει ο κ. Κάτσικας, «υπάρχουν δύο χιλιάδες λιγότερες θέσεις, ένα στοιχείο που επηρεάζει τις βάσεις, ενώ καταγράφονται χειρότερες επιδόσεις σε μαθήματα κλειδιά, όπως τα μαθηματικά γενικής παιδείας, τα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, τα μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, η φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, η βιολογία και η λογοτεχνία της θεωρητικής κατεύθυνσης».
Οι βαθμοί των Πανελληνίων Εξετάσεων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Αριθμός εισακτέων

 

ΤΜΗΜΑ

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ 2015

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 2014

1.     Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

230

+5

2.     Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

200

-25

3.     Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΔΠΘ

230

-20

4.     Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΠΘ

180

-20

5.     Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρα

280

-45

6.     Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

120

-5

7.     Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

110

-15

8.     Μηχανολόγων Μηχανικών Δ.Μακεδονία

150

0

9.     Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ

130

-20

10.  Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Πάτρα

160

-15

11.  Ναυπηγών Μηχανικών

90

-10

12.  Νομική Αθήνας

420

-5

13.  Νομική Θεσσαλονίκης

370

-5

14.  Νομική Κομοτηνής

420

+20

15.  Ψυχολογία ΕΚΠΑ

145

-5

16.  Ψυχολογία Πάντειο

130

-20

17.  Ψυχολογία ΑΠΘ

160

-15

18.  Ψυχολογία Κρήτη

170

-30

19.  Ιατρική Αθήνας

180

+5

20.  Ιατρική Θεσσαλονίκης

190

-10

21.  Ιατρική Λάρισας

95

-5

22.  Ιατρική Ιωαννίνων

145

-30

23.  Ιατρική Αλεξανδρούπολης

150

-25

24.  Ιατρική Πάτρας

170

-5

25.  Ιατρική Κρήτης

125

-25

26.  Κτηνιατρική ΑΠΘ

85

-15

27.  Κτηνιατρική ΠΘ

85

-15

28.  Οδοντιατρική ΕΚΠΑ

95

-5

29.  Οδοντιατρική ΑΠΘ

85

-15

Μετεγγραφές

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του στη Ναυτεμπορική ο Μαθηματικός και ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης  Ρύθμιση για τις μετεγγραφές περιλαμβάνεται στο πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, οι φοιτητές δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχο τμήμα σε άλλη πόλη και μέχρι δύο διαφορετικά ΑΕΙ, που ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες. Απαγορεύονται οι μετεγγραφές ανάμεσα στις σχολές και τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ίδιας περιφέρειας και σε σχολές και τμήματα του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.


Από όσους αιτηθούν μετεγγραφής μόνο το 15% θα πάρει μετεγγραφή. Η επιλογή γίνεται κατόπιν μοριοδότησης σύμφωνα με τα μόρια που φαίνονται στον πίνακα. Ο υποψήφιος με χαμηλά εισοδήματα εντάσσεται σε μία μόνο από τις τρεις πρώτες κατηγορίες και μετά προσθέτει στα μόρια που έχει τα μόρια που συγκεντρώνει από τις υπόλοιπες κατηγορίες, αν έχει συμμετοχή σε άλλες κατηγορίες. Επειδή η ισοβαθμία θα είναι πολύ συχνό φαινόμενο σ' αυτή την περίπτωση μεταξύ των ισοβάθμων θα κρίνεται η σειρά από τα μόρια που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αν, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος έχει οικογενειακό εισόδημα 7.000€ το χρόνο και ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια, τότε θα συγκεντρώνει 3+2=5 μόρια. Αν υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν 5 μόρια για τους ίδιους ή άλλους λόγους, αν π.χ. έχουν εισόδημα μέχρι 3.000€ το χρόνο, τότε μεταξύ των ισοβάθμων θα προηγείται αυτός που συγκέντρωσε περισσότερα μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις. Θα παίρνουν τόσοι μετεγγραφή μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός του 15% των εισακτέων.
Είναι προφανές ότι δεν θα παίρνουν όλοι μετεγγραφή. Το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στους έχοντες μεγάλη οικονομική αδυναμία πριμοδοτώντας τους με τα περισσότερα μόρια από όλες τις άλλες κατηγορίες. Απομακρύνεται πολύ το ενδεχόμενο κάποιος που πέτυχε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης και, προφανώς, έχει τη μικρότερη βαθμολογία από τους υπόλοιπους Πολιτικούς Μηχανικούς, να πάρει μετεγγραφή στο Μετσόβιο, δημιουργώντας φοιτητές δύο ταχυτήτων, όπως πολλές φορές διαμαρτύρονταν οι πανεπιστημιακοί. Όσοι λοιπόν δηλώσουν το πολυτεχνείο της Ξάνθης και ελπίζουν σε μετεγγραφή στην Αθήνα πρέπει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι είναι πολύ πιθανό να σπουδάσουν στην Ξάνθη.


Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση είναι η μόνιμη επωδός όλων των νόμων, και αυτού επίσης. Όμως θα πρέπει η υπουργική απόφαση και όλες οι λεπτομέρειες να έχουν δημοσιευτεί πριν την έναρξη κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων σε περίπου 15 μέρες.

Κατηγορίες υποψηφίων που δικαιούνται αίτησης μετεγγραφής

 

 

Μόρια

1

Κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι 3.000 € ετησίως

5

2

Κατά κεφαλήν εισόδημα από 3.000 € μέχρι 6.000€ ετησίως

4

3

Κατά κεφαλήν εισόδημα από 6.000 € μέχρι 8.000€ ετησίως

3

4

Ορφανός και από τους δύο γονείς

2

5

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας

2

6

Μέλος τρίτεκνης οικογένειας

1

7

Με αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη

1

8

Πολύδυμα παιδιά που συμμετέχουν στις εξετάσεις

1

9

Να έχει συγγενή πρώτου βαθμού με αναπηρία > 67%

1

10

Ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας

1

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα