Thumbnail
Διάστημα

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το παλαιότερο πλανητικό σύστημα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον Γαλαξία μας, το οποίο έχει ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών και περιλαμβάνει πέντε πλανήτες περίπου στο μέγεθος της Γης.

«Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο: ένα αστέρι τόσο μεγάλης ηλικίας με πολλούς μικρούς πλανήτες τριγύρω του, κάτι που το καθιστά μοναδικό», υπογράμμισε ο Ντάνιελ Χάμπερ, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση The Astrophysical Journal.

Το πλανητικό σύστημα ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» και βαφτίστηκε «Κέπλερ-444». Το άστρο του είναι ένας «κόκκινος νάνος», 25% μικρότερος από τον Ήλιο.

Οι πέντε πλανήτες του έχουν διάμετρο από 0,4 έως 0,7 φορές εκείνη της Γης, δηλαδή έχουν περίπου το μέγεθος του Ερμή ή της Αφροδίτης. Ο πιο απομακρυσμένος πραγματοποιεί μία περιφορά γύρω από το άστρο του σε 9,7 ημέρες, ενώ ο κοντινότερος ολοκληρώνει την περιφορά του σε 3,6 ημέρες.

Το «Κέπλερ-444» απέχει 117 έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός ισοδυναμεί με 9.461 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και θεωρείται το «γηραιότερο» πλανητικό σύστημα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτοι πλανήτες του γαλαξία.

«Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για να κατανοήσουμε καλύτερα το σχηματισμό των πρώτων πλανητών στον γαλαξία (...) κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο Άγιο Δισκοπότηρο των αστρονόμων, δηλαδή στην ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη στο ίδιο μέγεθος με αυτό της Γης, που θα πραγματοποιεί μια περιφορά διάρκειας ενός έτους γύρω από ένα άστρο ίδιο με τον Ήλιο μας», σχολίασε ο καθηγητής Χάμπερ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική τάξη, σχολείο, θρανία, καρέκλες, πίνακας, μαυροπίνακας
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου
«Όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά και αυτοί που το έγραψαν κρύβονται πίσω από μια ανώνυμη καταγγελία»
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου