Thumbnail
Ασήκωτα χαράτσια σε σπίτια και κάθε σπιθαμή γης φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Μόνιμος ο φόρος στη λαϊκή στέγη, επέκταση του μέτρου σε κάθε είδους αγροτικές εκτάσεις

 
Μαζικό, γενικευμένο, μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη, τα οποία από το 2014 επεκτείνονται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όπως σε αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκοτόπια, εγκαταλελειμμένα κτίσματα, στη κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης. Τα νέα χαράτσια που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έδωσε για «δημόσια διαβούλευση» το υπουργείο Οικονομικών αποδείχνονται χειρότερα ακόμη και σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
 
Κατάφωρο εμπαιγμό αποτελούν και οι δήθεν «εκπτώσεις», μόνο για το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού, οι οποίες χορηγούνται κάτω από εξοργιστικούς όρους και προϋποθέσεις. Για πρώτη φορά θα χαρατσωθούν οι φτωχομεσαίοι αγρότες, για τις κάθε είδους γεωργικές εκτάσεις και χωράφια, ακόμη και αν δεν αποκτούν από αυτά κανένα εισόδημα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης ενιαιοποίησης των φόρων καταργείται επιλεκτικά και μόνο ο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας (ΦΑΠ), εξέλιξη που επίσης ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Στόχος είναι η επιτάχυνση συγκέντρωσης της μικροϊδιοκτησίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
 
Κατοικίες και λοιπά κτίσματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων (π.χ. εταιρείες real estate) να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα. Συγκεκριμένα:
 
-- Καθιερώνεται ο «βασικός φόρος» που ξεκινά από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (μέχρι 17 ευρώ) και κλιμακώνεται σε 20 συντελεστές, ανάλογα με την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) που ισχύει σε κάθε περιοχή.
 
Τ.Ζ. μέχρι 500 ευρώ: 2,3 ευρώ ανά τ.μ.
 
501-750: 2,7 ευρώ ανά τ.μ.
 
751-1.000: 3 ευρώ ανά τ.μ.
 
1.001-1.250: 3,2 ευρώ ανά τ.μ.
 
1.251-1.500: 3,6 ευρώ ανά τ.μ.
 
1.501-1.750: 4 ευρώ ανά τ.μ.
 
1.751-2.000: 4,5 ευρώ ανά τ.μ. κ.ο.κ.
 
-- Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος. Προβλέπεται η προσαύξηση του «βασικού φόρου» μέχρι και 25% ανάλογα με την παλαιότητα του κτίσματος. Για τα κτίρια μέχρι 4 χρόνων, ο συντελεστής παλαιότητας φτάνει σε 1,25, από 5 μέχρι 9 χρόνια στο 1,2 (προσαύξηση 20%), από 10 μέχρι 14 στο 1,15 (15%), από 20 μέχρι 25 στο 1,05 (προσαύξηση 5%). Συντελεστής 1 προβλέπεται μόνο για παλαιά κτίσματα (πάνω από 26 χρόνια).
 
-- Συντελεστής Ορόφου, που θα προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο (1 για τον πρώτο όροφο, 1,02 για το 2ο και 3ο, 1,03 για 4ο και 5ο, 1,04 για τον 6ο και τους επόμενους ορόφους). Σε περίπτωση μονοκατοικίας, θα εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
 
-- Συντελεστής πρόσοψης. Προβλέπεται προσαύξηση 2% (συντελεστής 1,02) για κτίρια που βλέπουν σε 1 δρόμο και 1,03 (προσαύξηση 3%) για κτίρια που βλέπουν σε 2 ή περισσότερους δρόμους.
 
-- Συντελεστής «απομείωσης». «Ελαφρύνσεις» σε σχέση με το «βασικό φόρο» διαμορφώνονται ανάλογα με την έκταση της επιφάνειας. Ειδικοί συντελεστές «απομείωσης» θα ισχύουν για τους βοηθητικούς χώρους (0,1) και τα ημιτελή κτίσματα (0,4).
 
-- Για τα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού οικόπεδα, ο συντελεστής του φόρου θα κλιμακώνεται από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 20 ευρώ, ανάλογα με την αξία του οικοπέδου.
 
Για παράδειγμα, διαμέρισμα 85 τ.μ. στο Γαλάτσι 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών (πρόσοψη σε 1 δρόμο) θα πληρώνει χαράτσι στα 377,74 ευρώ. Για 60 τ.μ. στο Περιστέρι, στον 3ο όροφο 16 ετών στα 213,25 ευρώ, ποσά που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Αγροτεμάχια
 
Για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπια κ.λπ.) θα εφαρμόζεται ο βασικός συντελεστής φορολογίας, ο οποίος ορίζεται σε 1,5 ευρώ το στρέμμα (0,0015 ευρώ ανά τ.μ.). Για τον υπολογισμό του τελικού φόρου θα λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές:
 
    Χρήση. Ο αρχικός φόρος (1,5 ευρώ στο στρέμμα) διπλασιάζεται (προσαύξηση 100%) στις δενδροκαλλιέργειες φτάνοντας στα 3 ευρώ το στρέμμα, ενώ η προσαύξηση στις ελαιοκαλλιέργειες φτάνει στο 80%. Ο αρχικός βασικός φόρος παραμένει σταθερός στις μονοετείς καλλιέργειες, ενώ τα χαράτσια για τα βοσκοτόπια υπολογίζονται με συντελεστή 0,6 (απομείωση 40%) και στις δασικές εκτάσεις με συντελεστή 0,5.
    Συντελεστής Θέσης. Ο Συντελεστής Θέσης αντιστοιχεί στην ελάχιστη αντικειμενική αξία γης του Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου ανήκει το αγροτεμάχιο. Θα ξεκινά από 1, για εκτάσεις με αξία από 0,1 έως 0,49 ευρώ το τ.μ., και θα φθάνει μέχρι το 3,5, για εκτάσεις αξίας πάνω από 20 ευρώ ανά τ.μ.
    Απόσταση από τη θάλασσα: Τα παραπάνω χαράτσια τριπλασιάζονται σε περίπτωση απόστασης κάτω από 100 μέτρα, διπλασιάζονται για αγροτεμάχια με απόσταση από τη θάλασσα από 100 μέχρι 200 μέτρα κ.ο.κ. Η αρχική φοροληστεία διατηρείται στο ύψος της για αποστάσεις πάνω από 800 μέτρα.
    Ο συντελεστής για την επιφάνεια της κατοικίας που τυχόν υπάρχει στην εδαφική έκταση πολλαπλασιάζεται με 5. Προσαυξήσεις με 20% ισχύουν για οικόπεδα με πρόσοψη σε εθνικό δρόμο και με 10% σε επαρχιακή οδό.
    Τρανταχτές ελαφρύνσεις ισχύουν για τις μεγάλες συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης. Η μείωση του αρχικού φόρου φτάνει στο 60% για εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα.
 
Κλιμακώνουν τον εμπαιγμό
 
Βροχή πέφτουν τα νέα χαράτσια σε άνεργους και οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν το συγκεκριμένο χαράτσι. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χορηγεί ...έκπτωση 50% σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν να πληρώσουν, ασκώντας στην πραγματικότητα εκβιασμό σε βάρος τους. Κι αυτό επειδή, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια:
 
    Ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα παιδιά να μην έχουν «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία! Θα πρέπει, δηλαδή, να τις εξοφλήσουν προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.
    Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι χαμηλότερο από 7.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί.
    Η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα και κάτω από 600 στρέμματα για κάθε είδους εκτάσεις εκτός οικισμών.
    Επιπλέον, οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
 
Προκειμένου να διασφαλίσουν την «εισπραξιμότητα» του νέου φόρου, απαγορεύουν κάθε μεταβίβαση του ακινήτου, καθιστώντας υπεύθυνους τους συμβολαιογράφους και τους υπεύθυνους κτηματολογικών γραφείων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση καταβάλλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτου σε τρίτο, ο οποίος με τη σειρά του θα αναλάβει την εξυπηρέτηση του χρέους προς την Εφορία...
 
Ριζοσπάστης, 24/10/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρυτ
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
Με ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Πιερρακάκης-Σύνοδος Πρυτάνεων: Έρχεται ήπια αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
ypoyrgeio paideias
Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών σε άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους και σε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε άλλους εκπαιδευτικούς...
Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών σε άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους και σε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.