Thumbnail
Ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την  ακύρωση της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας που εισήγαγε ο ν.  4024/2011, η κυβέρνηση ακάθεκτη, μετά τον ν. 4093/2012 για την κατάργηση  θέσεων και τον ν. 4172/2013 για την κινητικότητα των υπαλλήλων, προχωρά  στην απομάκρυνση – απόλυση χιλιάδων ακόμη εργαζομένων με σκοπό όχι την  καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά τη μείωση των  δαπανών μισθοδοσίας.

Του Τάσου Πετρόπουλου

Ο σκοπός αυτός δεν νομιμοποιεί τις απολύσεις, ακόμα  και αν γίνονται κατ΄ επίκληση της κατάργησης θέσεων. Διότι η κατάργηση  θέσεων δικαιολογείται μόνο όταν επιτυγχάνεται η καλύτερη και  αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Και ενώ το  κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, σχολείων, αλλά ακόμα και αυτό της  δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αποτιμήθηκε από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες  ως «περιορισμός της σπατάλης», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωτοτύπησε  επικαλούμενος ένα «σύστημα αξιολόγησης» που οδηγεί σε απολύσεις  εργαζομένων, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας με τις  νόμιμες διαδικασίες που υπαγορεύει το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  Ενωσης, αλλά και το εθνικό μας Δίκαιο.

Στην πραγματικότητα θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση προκαλεί μεγαλύτερο  κόστος από τη δημοσιονομική ωφέλεια στην οποία, υποτίθεται, ότι  αποβλέπει. Οχι μόνο διότι απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση,  συρρικνώνεται κι άλλο η δυναμικότητα των κλινών των δημόσιων  νοσοκομείων, απαξιώνεται η αμυντική βιομηχανία, παραλύουν οι  εισπρακτικοί μηχανισμοί και άλλοι νευραλγικοί τομείς της δημόσιας  διοίκησης. Αλλά και επειδή οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες  συγκρούονται με θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και το κανονιστικό  πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση το οποίο άλλωστε, εκδόθηκαν και τα  λεγόμενα Προεδρικά Διατάγματα «Παυλόπουλου».

Ξαφνικά τα Π.Δ.  Παυλόπουλου εμφανίζονται ως διαδικαστικές πράξεις που επικύρωσαν τη  φαυλότητα. Το σύστημα μοριοδοτήσεων που εμπνεύστηκε ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι  μόνο προϊόν διαστροφικής σύλληψης, καθώς, ενώ ο ίδιος έχει μοριοδοτηθεί  φυσικώ τω τρόπω, ως γόνος της γνωστής οικογενείας, εισάγει για τους  απολυόμενους κριτήρια που δεν επιβραβεύουν την αξιοσύνη και την  ευσυνειδησία, αλλά κυρίως αντιστρατεύεται την έννοια του Κράτους Δικαίου  και την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, που πρέπει κατά το άρθρο  25 του Συντάγματος να κανοναρχεί τις ενέργειες των λειτουργών του  Κράτους στις σχέσεις τους με τους πολίτες. Και οι λόγοι αυτοί, μαζί με  άλλους πολύ ειδικότερους, είναι λόγοι αρκετοί για να κριθούν άκυρες οι  προδιαγεγραμμένες απολύσεις. [email protected]  

* Ο Τάσος Πετρόπουλος είναι δικηγόρος – εργατολόγος

efsyn.gr

…………………………………………………………………………………………..

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των 2500 διαθεσιμοτήτων-απολύσεων για συναδέλφους τεχνικών ειδικοτήτων, στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, εκτός από την κινηματική δράση, την οποία θεωρεί και την πιο σημαντική για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, εξέτασε και τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης του δικαιώματος των συναδέλφων στην εργασία.

Μετά από επαφές – συζητήσεις με εργατολόγους και συνταγματολόγους και ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό κατέληξε στα παρακάτω:

Να εξετασθεί μαζί με νομικούς κάθε πλευρά του θέματος (νόμος, υπουργική απόφαση κ.λπ.) που θα μπορούσε να παρέμβει και νομικά η ομοσπονδία. Ήδη το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργείου Παιδείας για την προσπάθειά του να εφαρμόσει το νόμο πριν ψηφιστεί στη βουλή και να δημοσιοποιήσει ατομικά δεδομένα εκπαιδευτικών. Οι συνάδελφοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα έχουν τη δυνατότητα με βάση τη διαπιστωτική πράξη, να ασκήσουν προσφυγές ακύρωσης κατά της απόφασης στα κατά τόπους διοικητικά εφετεία στο πλαίσιο της συνταγματικής κατοχύρωσης της παιδείας σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και του δικαιώματος στην εργασία. Ταυτόχρονα μπορούν να καταθέσουν αίτηση προσωρινής αναστολής της απόφασης της πράξης διαθεσιμότητας. Η προσωρινή αναστολή δίνεται συνήθως στις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να αποδείξει σοβαρή οικονομική βλάβη και αδυναμία διαβίωσης ως άμεσο αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας. Οι δικαστικές προσφυγές και αιτήσεις αναστολής είναι ατομικές για κάθε συνάδελφο που τίθεται σε διαθεσιμότητα και το χρονικό περιθώριο για να ασκηθούν είναι 60 μέρες. Οι ατομικές προσφυγές μπορούν να ομαδοποιηθούν (σε μικρό αριθμό) για να ελαχιστοποιηθεί και το κόστος. Επειδή η περίοδος του Αυγούστου για τα δικαστήρια θεωρείται κενή, οι προσφυγές μπορούν να γίνουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Καλούνται τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους της περιοχής και τους ενδιαφερόμενους σε διαθεσιμότητα συναδέλφους, να ερευνήσουν το θέμα και να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή λύση. Δεν είναι υποχρεωμένος ο εκπαιδευτικός να παραλάβει τη διαπιστωτική πράξη. Όποιοι συνάδελφοι παραλαμβάνουν τη διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας να υπογράφουν «με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να συνεχίσουν την κινηματική μαζική δράση που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα την περίοδο αυτή και να προετοιμάσουν τον κλάδο με τον καλύτερο τρόπο για τις μεγάλες κινητοποιήσεις της νέας χρονιάς.

Καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση δεν είναι αποδεκτή.


Link : http://xenesglosses.eu

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης