Thumbnail
Οι διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου

Από τη Δευτέρα στις επάλξεις συνάδελφοι!

Φτάνοντας στο τέλος της προεκλογικής περιόδου τελειώνει και η αναμονή για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή θα αποτελείται από το ΣΥΡΙΖΑ, ή θα περιλαμβάνει και κάποιους πιθανούς συμμάχους του.

            Ανεξάρτητα από πολιτικές διακηρύξεις, προθέσεις, δηλώσεις, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης δε μπορούν να παρακολουθούν παθητικά το κατά πόσο μια κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις όποιες δεσμεύσεις της. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κλίμα είναι εχθρικό απέναντί σε οποιαδήποτε προοδευτική λύση -ή έστω πινελιά-  στη λαίλαπα που έπληξε τα τελευταία χρόνια τους λαούς της Ε.Ε.

            Επομένως, ο λαός συνολικά, αλλά και ειδικά όσοι υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση, οφείλουμε να αφυπνιστούμε, να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις μας, να επιβάλλουμε με τη δράση μας θέσεις και λύσεις που θα ανακουφίσουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς τους, που θα επουλώσουν τα οξύτατα τραύματα που προκλήθηκαν την τελευταία πενταετία. Να στηρίξουμε έμπρακτα οποιαδήποτε αλλαγή -αν και εφόσον- δρομολογηθεί σε θετική κατεύθυνση, αλλά να μη μείνουμε σε αυτό. Ο εκπαιδευτικός κόσμος μπορεί -ανάμεσα σε πολλά άλλα- να διεκδικήσει :

- Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που επέφεραν την ολοσχερή διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

- Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, άμεσα μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, με απορρόφηση των συναδέλφων που βρίσκονται στους κλειστούς πίνακες (διοριστέοι ΑΣΕΠ, 40%, 24μηνο κ.ο.κ.), σταδιακή αποκατάσταση -αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2015-2016- των συναδέλφων αναπληρωτών, οι οποίοι επί χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να τους εξασφαλίζεται η εργασιακή σταθερότητα. Επανεξέταση του συστήματος προσλήψεων. Επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

- Απόσυρση της τράπεζας θεμάτων που εντείνει την παραπαιδεία. Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών όλων των βαθμίδων και νέα σχολικά εγχειρίδια με τη συμμετοχή και τη γνώμη των μάχιμων εκπαιδευτικών- να σταματήσουν να παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών και των εκπαιδευτικών υποτιθέμενοι "σοφοί" της εκπαίδευσης οι οποίοι ουσιαστικά "χόρευαν" τόσα χρόνια στο ρυθμό της εκάστοτε κυβέρνησης και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων.

- Ενιαία 12χρονη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Αλλαγή προσανατολισμού του σχολείου με στόχο τη δημιουργία δημιουργικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, να σταματήσει να λειτουργεί το σχολείο ως φροντιστήριο πανελλαδικών εξετάσεων.

- Απόσυρση του νόμου περί αξιολόγησης, διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα στηρίζει το εκπαιδευτικό έργο, με την παιδαγωγική και καθοδηγητική-και μόνο- ευθύνη των σχολικών συμβούλων  και την τακτική παροχή επιμορφωτικών σεμιναρίων.

- Σταδιακή και προγραμματισμένη αποκατάσταση των μισθολογικών  δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και γενικά όλων των εργαζόμενων.

Καμιά κυβέρνηση -ακόμη κι αν έχει αριστερό, όπως διατείνεται, πρόσημο- δε θα ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα αν δε συναντήσει ένα ισχυρό κίνημα διεκδικήσεων. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, από τη Δευτέρα στις επάλξεις συνάδελφοι! Καλό βόλι!

                                                            Καρακάσογλου Δημήτρης, φιλόλογος

                                                                                                                      

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα