Thumbnail

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 6.30 το απόγευμα η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «Baris», που αγκυροβόλησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά την πολύωρη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Ύδρα».

Οι επιβαίνοντες επιβιβάζονταν σε πλωτό του Λιμενικού που τους μετέφερε στη στεριά. Από την πρώτη καταμέτρηση, πρόκειται τελικά για 595 άτομα εκ των οποίων 396 άνδρες, 99 γυναίκες και 100 παιδιά.

Συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα. Πρόκειται για επτά μέλη του πληρώματος, δύο Κούρδους διακινητές και 12 μετανάστες οι οποίοι προκάλεσαν αναταραχή κατά τη διάρκεια ελέγχου του πλοίου.

Νωρίτερα, στο πλοίο ανέβηκαν γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημόσια υγεία στη χώρα ή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, και κανένα ύποπτο ή ενδεχομένως πιθανό περιστατικό Έμπολα. Στους μετανάστες περιλαμβάνονται περίπου 100 παιδιά, τα οποία πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα, ενώ ορισμένοι ελαφρώς τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είχε ληφθεί πρόνοια από το ΕΚΕΠΥ για την εκκένωση και διάθεση τουλάχιστον 100 κλινών σε νοσοκομεία της Κρήτης, λειτουργίας σταθμού πρώτων βοηθειών κατά την εκκένωση του πλοίου στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, όπως και πρόνοια υγειονομικών ελέγχων και εμβολιασμών από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λιμενικοί έχουν ήδη εφοδιάσει με τρόφιμα και νερό τους μετανάστες, που μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά. 

Νωρίτερα είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό και άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Ελέγχων και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, για να ελέγξουν τις πληροφορίες περί ενόπλων μεταξύ των επιβαινόντων. Οπλισμός πάνω στο «Μπάρις» δεν βρέθηκε. 

Από τον δήμο Ιεράπετρας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτόν, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου στην οδό Ολυμπιονικών θα συγκεντρώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο δήμος καλεί όσους πολίτες, φορείς και σύλλογοι επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια.

Στην Ιεράπετρα έφθασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της φιλοξενίας των μεταναστών και πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο με φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα εύσημα στο προσωπικό του Λιμενικού που συμμετείχε στην επιχείρηση τόσο στην περιοχή όσο και στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου έδωσαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Λιμενικού Σώματος, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας ενώ ο κ. Αθανασόπουλος συνεχάρη και τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στο «Baris» ενώ έπλεε ακυβέρνητο σε διεθνή ύδατα.

Το χρονικό

Το φορτηγό πλοίο «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάντι, τα ξημερώματα της Τρίτης έμεινε ακυβέρνητο ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας - εκείνη την ώρα οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες

Η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού είχε αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κοντά στο πλοίο βρίσκονταν, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετούσε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο φορτηγό πλοίο είχε κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών.

Ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, η φρεγάτα «Ύδρα» είχε αναλάβει να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη.

Η επιχείρηση διεξαγόταν σε απόσταση 60-70 μιλίων νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές