Thumbnail
Εκπαιδευτές ΠΕ κοινών ειδικοτήτων 

Απάντηση και σχολιασμός στο από 04/09/2015

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

και στην από 09/09/2015

ΠΡΟΣ ΤO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ και της «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» Ο.Κ.Π.Ε.

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Με έκπληξη αλλά και με δυσαρέσκεια διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη «αγωνιστές συνάδελφοι», οι οποίοι επιμένοντας στον «καλό» τους αγώνα, «υπό την σκέπη» μάλιστα, της «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» -Ο.Κ.Π.Ε. συνεχίζουν να «διεκδικούν» την επιστροφή μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παρά τη θέλησή μας!!!

Χαρακτηριστικά αναφέρουν «ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ότι ανακαλέσετε τις διοικητικές πράξεις των υποχρεωτικών μετατάξεων των καθηγητών - συναδέλφων μας που προήλθαν από τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθόσον αυτές στηρίζονται σε ΑΝΤΙ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»…

Γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά, πρωτίστως η Ο.Κ.Π.Ε., ότι η ζητούμενη ανάκληση των υποχρεωτικών μετατάξεων ΔΕΝ μπορεί να αφορά μόνο στους μεταταχθέντες συναδέλφους τους των ειδικοτήτων τους (ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16) ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των μεταταχθέντων συναδέλφων ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για αυτό άλλωστε έχουν προσβάλλει στα αρμόδια Δικαστήρια τις μετατάξεις στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ αφού όλες διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς του ν. 4172/2013.

Έτσι  για να επωφεληθούν – καρπωθούν κάποιες επιπλέον θέσεις για αποκλειστική τους χρήση (π.χ. για αποσπάσεις) αδιαφορούν για το σύνολο των εκπαιδευτικών ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων στη Π.Ε.  

  Μία παρατήρηση :       Όταν  η πλεονεξία συνδυάζεται με αντισυναδελφική   συμπεριφορά καταλήγει  ως  αχαρακτήριστη !

Επί της ουσίας.

ΠΡΩΤΟΝ, με την υπ’ αριθ. 1672/2015  απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία συνιστά δεδικασμένο,δικαιώνονται και δικαστικά οι από καιρό και με σαφήνεια διατυπωμένες θέσεις μας ως μεταταχθέντων,  διότι το εν λόγω Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι :

α)   η διαδικασία των μεταθέσεων,  (καθώς προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε υπό το νομικό καθεστώς  των διατάξεων του π.δ. 50/1996 και μάλιστα πριν  από την έναρξη ισχύος του  νομοθετικού καθεστώτος των υποχρεωτικών μετατάξεων ),

 β)    ΔΕΝ  σχετίζεται με τη διαδικασία των μετατάξεων  και

ότι οι διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 11 του Ν.4172/2013   ΔΕΝ αντιβαίνουν τις γενικές αρχές του δικαίου και τις συνταγματικές διατάξεις.

Διότι όπως αναφέρεται επί λέξει στο κείμενο της προναφερθείσας υπ’ αριθ. 1672/2015 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών :

……..«οι εν λόγω αποφάσεις»,

( δηλαδή η  υπ’ αριθ. 119666/Δ2/13-8-2013 διαπιστωτική πράξη του Υπουργού  Παιδείας και Θρησκευμάτων, η υπ’ αριθ. 111967/Δ2/13-8-2013 Υπουργική Απόφαση περί καθορισμού του αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια καθώς και  οι συμπροσβαλλόμενες 111655/Δ1/30-8-2013 και 148440/Δ1/11-10-2013 ατομικές πράξεις των υποχρεωτικών μετατάξεων),  

«δεν σχετίζονται με τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν χώρα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 50/1996, πριν  από την έναρξη ισχύος του πιο πάνω νομοθετικού καθεστώτος, το οποίο διέπει τις υποχρεωτικές μετατάξεις του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού,

αλλά εκδόθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων αυτών, κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 82 παρ.11 του Ν.4172/2013, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στις πιο πάνω υποχρεωτικές μετατάξεις

χωρίς, περαιτέρω να προβλέπουν, στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, εξέταση αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν είχαν προηγουμένως ικανοποιηθεί.

Από το γεγονός αυτό δε, δεν  τίθεται ζήτημα αντίθεσης των προεκτιθέμενων διατάξεων (άρθρου 82 παρ.11 ν.4172/2013) προςτις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων καθώς και προς το άρθρο 21 παρ.1 του Συντάγματος περί προστασίας της οικογένειας, όπως αβάσιμα υποστηρίζει η αιτούσα »……

Στην παραπάνω Απόφαση αναφερθήκαμε αναλυτικά   στο κείμενό μας  με τίτλο  «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 28/07/2015«Επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ από τους Εκπαιδευτικούς Ειδικοτήτων ΠΕ» το  οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις29/07/2015.

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ,  πρέπει να πληροφορήσουμε τους «αγωνιστές συναδέλφους» μας ότι το ζήτημα της ανάκλησης των υποχρεωτικών μετατάξεων έχει λήξει οριστικά για τη Διοίκηση.

Πέραν των άλλων επιχειρημάτων που ήδη έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη, υφίσταται πλέον η ρητή απαγόρευση της ανάκλησης των υποχρεωτικών μετατάξεων που απορρέει από την κείμενη νομοθεσία και νομολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα)  απαγορεύεται η ανάκληση πράξεων διορισμού μετά την πάροδο διετίας από τη δημοσίευσή τους.

Επιπλέον, κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 1886/1966, 1396/1965, 1106/1962), ημετάταξη αναλύεται σε ταυτόχρονη απόλυση από μια θέση και διορισμό σε μια άλλη, και κατά συνέπεια λογίζεται ως οιονεί διορισμός.

Ως εκ τούτου, οι πράξεις των μετατάξεων, ως οιονεί διορισμοί εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.3528/2007 και επομένως, λόγω παρέλευσης της διετίας από τη δημοσίευσή τους, οι υποχρεωτικές μετατάξεις ΔΕΝ είναι πλέον ανακλητέες.

Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε ότι στα  επίμαχα κείμενα εμπεριέχεται μία σημαντική ανακρίβεια.

Αναφέροντας ότι η πολιτική ηγεσία «έδωσε πολύ μικρό αριθμό μεταθέσεων» αποκρύπτεται η αλήθεια, αφούφέτος το ποσοστό των μεταθέσεων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ικανοποιήθηκε το 87% των αιτήσεων μετάθεσης των συναδέλφων των κλάδων ΠΕ06 και ΠΕ16 (Αγγλικής και Μουσικής) και το 45% του κλάδου ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής).

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό

των αιτήσεων μετάθεσης που ικανοποιήθηκαν ήταν 45% για τον κλάδο ΠΕ06, 8,5% για τον κλάδο ΠΕ16 και 3% για το κλάδο ΠΕ11.

Άρα δόθηκαν διπλάσιες μεταθέσεις στον κλάδο ΠΕ06, δεκαπλάσιες στον κλάδο ΠΕ16 και δεκαπενταπλάσιες στον κλάδο ΠΕ11!!!

Επομένως, το ζήτημα δεν είναι ότι δόθηκαν λίγες μεταθέσεις φέτος, αλλά προφανώς ότι με την υπ’ αριθ. 129468/Ε1/14-8-2015 (ΦΕΚ 1719Β’/17-8-2015) Κοινή Υπουργική Απόφαση συστάθηκαν λίγες νέες οργανικές θέσεις για τον κλάδο ΠΕ11 (299), συγκριτικά με τον αριθμό των οργανικών θέσεων που συστάθηκαν για τους κλάδους ΠΕ06 (732) και ΠΕ16 (655).

Ως εκ τούτου, συμφωνούμε ότι πρέπει να συσταθούν οργανικές θέσεις «σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και τις προτάσεις των Διευθύνσεων» καθώς και «σύσταση οργανικών και στα λειτουργικά κενά».

Όμως τονίζουμε ότι εμείς διεκδικούμε τη σύσταση των θέσεων αυτών για όλους τους συναδέλφους (μεταταγμένους και προϋπάρχοντες) όλων των ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κοινών και μη κοινών) και δεν κοιτάζουμε να βολέψουμε μόνο κάποιους από τους συναδέλφους μας.

Επίσης διεκδικούμε την ΑΜΕΣΗ διάθεση των οργανικών θέσεων που έχουν ήδη συσταθεί,

διότι η παραμονή των συναδέλφων (μεταταγμένων και μη) σε προσωρινή τοποθέτηση δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης.

Εν κατακλείδι, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι οι διχαστικές πρακτικές μόνο δεινά δύνανται να επιφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Αντιθέτως, πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί από κοινού να διεκδικήσουμε τη σύσταση οργανικών θέσεωνγια το σύνολο των συναδέλφων (μεταταγμένων και προϋπαρχόντων) ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των  ειδικοτήτωντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη διάθεση, επιτέλους, των θέσεων αυτών (ήδη υφιστάμενων και  υπό σύσταση οργανικών) σε όσους παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής τοποθέτησης (στη διάθεση, απόμετάθεση ή μετάταξη).

Είναι προφανές ότι η ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΗ στήριξη των θέσεών μας ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ θα κομίσει όφελος για ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της εκπαιδευτικής κοινότητας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να ζημιωθεί κανείς συνάδελφος.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΜΕΤΑΤΑΧΘΕΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Ν.4172/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας