Thumbnail
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, του συλλόγου "Αθηνά"

κι ήθελε ακόμα πολύ φως να ξημερώσει…

στα σχολεία…

Ένα μήνα μετά το ξεκίνημα και της νέας σχολικής χρονιάς, τα σχολεία μετρούν πληγές από τις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται.

Πολλά σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα, εκατοντάδες τάξεις παραμένουν χωρίς δάσκαλο-πάνω από 100 κενά δασκάλων καταγράφονται μόνο στην Α΄ Αθήνας, σχολεία χωρίς χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, νηπιαγωγούς, τμήματα ένταξης, χωρίς χρήματα και υποδομές. Παρά της δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διορισμούς εκπαιδευτικών, συνεχίστηκε και φέτος το γνωστό πλέον μνημονιακό μοτίβο των μηδενικών μόνιμων διορισμών σε συνθήκες συνεχών συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων και η επί ματαίω αναζήτηση των απαραίτητων πιστώσεων για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς ανέρχονται στις 25.000 και πλέον, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν προβλέπεται φυσικά να καλυφθούν, ενώ μικρό μόνο μέρος θα καλυφθεί με αναπληρωτές από προγράμματα ΕΣΠΑ με όλους τους περιορισμούς που τα συνοδεύουν, αλλά και την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων που προωθούν. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών και της εγκατάλειψης της δημόσιας εκπαίδευσης συνεχίζονται και επιχειρούν να της δώσουν τη χαριστική βολή, ως ένα κοινωνικό αγαθό που συνθλίβεται.

Την ίδια στιγμή, η πεπατημένη των κυβερνήσεων ακολουθείται με σχολαστική ακρίβεια: Το άσπρο μαύρο σε σχέση με τα κενά επιχειρεί να κάνει ο Υπουργός, να τα «μειώσει» χωρίς διορισμούς, με αλχημείες δηλαδή και επικοινωνιακά τρυκ, να ξεγελάσει την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, να μετακυλήσει το πρόβλημα στην πλάτη των μάχιμων εκπαιδευτικών σε βάρος των ωραρίων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ σημειώνουμε πως το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ήταν έτοιμο και ανακοινωμένο από το Mάιο με το οποίο ρυθμίζονταν νομοθετικά και η κατάργηση της αξιολόγησης, δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή!

και στην κοινωνία…

Το 3ο μνημόνιο, νόμος 4336/15, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου μετά την υπογραφή της συμφωνίας από την κυβέρνηση με το «κουαρτέτο» των τοκογλύφων – δανειστών, τα προαπαιτούμενα αλλά και οι «εφαρμοστικοί» νόμοι που θα το συνοδεύσουν, αποτελούν συνέχιση και όξυνση των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας

Συνεχίζεται η κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και η μόνιμη επιτροπεία από τους δανειστές, ενώ απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για τους εργαζόμενους, διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου και ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί την τελική φάση ακραίων εκβιασμών, τρομοκρατίας και χρηματοδοτικής ασφυξίας από την πλευρά της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, και των συμβιβασμών – υποχωρήσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες αυτές αποκάλυψαν σε όλο το λαό την αντιδραστική και ιμπεριαλιστική φύση των μηχανισμώντης Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Τα μέτρα αυτά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς της ασφάλισης, της φορολογίας, της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, των μισθών, των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μέτρα ακραία νεοφιλελεύθερα και θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και του λαού.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν κατοχυρωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, είναι ορατή νέα μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, μέσα από ένα νέο μισθολόγιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2015 και θα ισχύσει από 1-1-2016.

Η νέα δέσμευση, ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, με την ανάλογη αναθεώρησή της, θα είναι οδηγός για τις εκπαιδευτικές αλλαγές, μπορεί να επιφέρει σοβαρές αρνητικές εξελίξεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως π.χ. ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και την υποχρεωτική μαθητεία βάσει του ν.4186/13, συνέχιση της υλοποίησης της «μεταρρύθμισης του νέου σχολείου» και αξιολόγηση των σχολείων βάσει της λεγόμενης «αποδοτικότητας», που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους) όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (όπως αύξηση ωραρίου, επαναφορά της αξιολόγησης-χειραγώγησης εκπαιδευτικών κ.λπ.)

η ελπίδα στην ενότητα και στους αγώνες

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι δεν έχουμε πολλές επιλογές. Η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα επιχειρεί να μας αφανίσει. Η απογοήτευση και απαισιοδοξία μπορούν και πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην οργάνωση και την αντεπίθεση. Με ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με προσανατολισμό στην καθημερινή αντίσταση, στη σύγκρουση και στην ανατροπή της κοινωνικής λεηλασίας. Γιατί τελικά, η μόνη ελπίδα απέναντι στην καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει βρίσκεται στην ενότητα των εργαζομένων και στους αγώνες τους.

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, με βάση και τις θέσεις ευθύνης που έχει στο Προεδρείο και το Δ.Σ, στηρίζει αποφασιστικά, με όλες τις δυνάμεις της, την ενωτική και ακηδεμόνευτη δράση του Συλλόγου «Αθηνά», τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του.

Χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν και με μόνο οδηγό τα δικαιώματα και της ανάγκες των μάχιμων εκπαιδευτικών, αλλά και το δίκιο της εργαζόμενης πλειοψηφίας, θα βρεθεί, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή των αγώνων που θα αναληφθούν, απέναντι στην καταιγίδα των μέτρων του νέου μνημονίου που ήδη ξεκίνησε.

Παραμένουμε προσηλωμένοι, και στο κίνημα και στο σύλλογο, στο χτίσιμο ενός ενιαίου ενωτικού μετώπου όλων των αγωνιστικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων- που είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ και δε θα φειστούμε προσπαθειών για τη συγκρότησή του. Ως τη μόνη ελπίδα για μια νικηφόρα προοπτική της μαχόμενης εκπαίδευσης στη μάχη για το δημοκρατικό σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών και τη δικαίωση των ιστορικών αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος.

Αλλά και γιατί απέναντι στα νέα δεσμά που ετοιμάζονται για τον κόσμο της εργασίας γίνεται αδήριτη η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ανατροπής και ρήξης με τους εκβιαστές-τοκογλύφους της Ε.Ε, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που θα διεκδικεί ξανά τον χαμένο πλούτο, τη ριζική ανατροπή των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του θα είναι σε διαρκή σύγκρουση με την ολιγαρχία του πλούτου, τις μνημονιακές δυνάμεις, τις κυβερνήσεις τους, αλλά και όλους τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τα 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
pangaiou
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Δευτέρα 29-04 ξεκινάει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών
29 Απριλίου 2024 η έναρξη των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την goLearn που αφορούν εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Δευτέρα 29-04 ξεκινάει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών
mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων