Thumbnail
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία

Δελτίο 15

της συνδικαλιστικής χρονιάς    2014-2015

Πρωτομαγιά 2015

Οι καιροί απαιτούν ισχυρό Κλάδο με μαχητικό Συνδικάτο, που δε θα είναι δέσμιο των ενωμένων μνημονιακών δυνάμεων!

Ενιαίο ριζοσπαστικό μέτωπο, ο μόνος δρόμος

         Πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της μνημονιακής καταιγίδας, τις αντιστάσεις και τους αγώνες που ξεσήκωσε, η κυριαρχία του πρασινογάλαζου κομματικού κατεστημένου έχει συρρικνωθεί, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στα συνδικάτα.

         Όμως, παρά την αποκαθήλωση του υποταγμένου συνδικαλισμού στους περισσότερους συλλόγους του λεκανοπεδίου κι άλλων αστικών κέντρων, αποτελεί παραφωνία ο πολιτικός έλεγχος της Ομοσπονδίας μας από τις ενωμένες δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πραγματικότητα επικαθόρισε την πορεία του συνδικάτου τα τελευταία χρόνια, δυσκόλεψε την ανάπτυξη των αναγκαίων αγώνων, στάθηκε φραγμός σε μια συνολική αντιπαράθεση του κλάδου με την κυβέρνηση και την πολιτική των μνημονίων, έβαλε πλάτη στα ιδεολογήματα του «νέου σχολείου», πρωταγωνίστησε σε επεισόδια αποσπασματικής δράσης, άσφαιρης διαμαρτυρίας και εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων. Αλήθεια είναι επίσης, ότι η ηγεμονία του συνδικαλιστικού κατεστημένου στη ΔΟΕ που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, ενισχύθηκε και από τις διαχειριστικές σκοπιμότητες, την περιχαράκωση αλλά και τον κατακερματισμό των ριζοσπαστικών δυνάμεων (με τελευταίο παράδειγμα τις πρόσφατες εκλογές στο ΚΥΣΠΕ).

         Η πολιτική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις εκλογές της  25ης Γενάρη και η κυβερνητική αλλαγή που επήλθε, διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου το κίνημα και τα συνδικάτα καλούνται σήμερα να διευρύνουν τους αγώνες τους για να κατεδαφιστεί η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, να αναταχθεί το δημόσιο σχολείο και να δικαιωθούν τα ιστορικά αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Σε συνδυασμό δε, με τους εκβιασμούς που ασκούνται στο λαό μας από τις δυνάμεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και των αγορών, καλούμαστε να παρατάξουμε ένα Συνδικάτο μαχητικό, ακηδεμόνευτο, ταξικό, που θα συνεχίσει τους αγώνες μας για τη ΝΙΚΗ όλων των μορφωτικών, κοινωνικών αναγκών και των εργασιακών δικαιωμάτων.

                      Αυτήν την υπόθεση δεν μπορεί να την υπηρετήσει η πρασινογάλαζη συμμαχία της ΔΟΕ. Βρίσκεται στον αντίποδα και την υπονομεύει!  Απαξιώνει το κεντρικό διακύβευμα της περιόδου, τη μάχη ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών, το χρέος και την αποτίναξή του. Δεν πιέζει, δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση για τις όποιες παλινωδίες της στην κατεδάφιση του νεοφιλελεύθερου-μνημονιακού σχολείου των περικοπών και της αξιολόγησης. Κάνει μόνο κούφιο θόρυβο υπέρ του μηχανισμού των αξιολογητών που εξέθρεψε από τις σάρκες της, εκδηλώσεις υπέρ της επαναφοράς της αξιολόγησης με άλλη μορφή και δηλώσεις υπέρ της διατήρησης  των δομών της αγοράς στο δημόσιο σχολείο. Δείχνει όψιμο πελατειακό ενδιαφέρον για ομάδες συναδέλφων που αγνοούσε επιδεικτικά, συσκοτίζοντας την πολιτική που δημιούργησε τα προβλήματά τους. Επιστρατευμένη από το μνημονιακό μπλοκ, ενισχύει την επικοινωνιακή του καταιγίδα βγάζοντας όψιμα συνεχείς κορόνες και διακηρύσσοντας κινητοποιήσεις με άρωμα «κατσαρόλας».  

         Το επόμενο διάστημα η πραγματική μάχη θα φουντώσει σε όλα τα επίπεδα:

Μετά τα πρώτα εκπαιδευτικά νομοθετήματα που καταγράφουν νίκες για την εκπαίδευση αλλά και κυβερνητικές παλινωδίες-υπαναχωρήσεις, η μάχη θα ενταθεί! Τα επίδικα της περιόδου είναι  η ανάταξη του δημόσιου σχολείου, η επανακατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, οι αναγκαίες βαθιές τομές και ο αναπροσανατολισμός της εκπαίδευσης  στην κατεύθυνση του δημοκρατικού σχολείου, ενάντια στο σχολείο της αγοράς, της αξιολόγησης και της ιεραρχίας. Απαιτείται ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων κι ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων με ριζοσπαστικό προσανατολισμό, που συγκρούεται με τον πυρήνα των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών του πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου!

Παράλληλα στους εκπαιδευτικούς αγώνες εξελίσσεται κι η συνολική μάχη των εργαζομένων για το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της περιόδου. Οι εκβιασμοί και η σκληρότητα της επίθεσης του ενωμένου μνημονιακού μπλοκ μέσα κι έξω από τη χώρα έχουν τέτοια ένταση, που μόνο η άμεση ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, η όξυνση του κοινωνικού ανταγωνισμού, το εξεγερτικό πνεύμα και οι  ενωτικές κνητοποιήσεις μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα, να φέρουν τη νίκη και μια άλλη πορεία για το λαό και τον τόπο.

Στα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης βρίσκεται η βάση για τη διαμόρφωση αυτού του κοινού εκπαιδευτικού και πολιτικού πλαισίου δράσης της περιόδου, που μόνο από ένα  ενιαίο ριζοσπαστικό μέτωπο, μπορεί να αναληφθεί. Και είναι ο μόνος δρόμος για να ενισχυθούν και να πάρουν ριζοσπαστικό πρόσημο οι αγώνες στην εκπαίδευση την επόμενη περίοδο, να σταματήσει ο κατακερματισμός των δυνάμεων του αγώνα, να αποκαθηλωθεί η κατεστημένη πρασινογάλαζη συμμαχία στη ΔΟΕ και να συγκροτηθεί μια νέα αγωνιστική και ριζοσπαστική πλειοψηφία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!   

         Πεδίο υπάρχει, για τη συγκρότηση του ενιαίου ριζοσπαστικού μετώπου. Είναι οι κινητοποιήσεις της περιόδου, οι Γ.Σ των συλλόγων, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων, το συνέδριο της ΔΟΕ. Περιθώρια για περιχαρακώσεις και για  αποκλεισμούς δεν υπάρχουν! Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία θα συμβάλει σε όλες τις διεργασίες της περιόδου, με όσες δυνάμεις διαθέτει, σε αυτή την αναγκαία μετωπική συνάντηση των αγωνιστικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων της μαχόμενης εκπαίδευσης.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλικιωμένος εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται
Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται