Thumbnail
Σύλλογος αποφοίτων τμήματος οικιακής οικονομίας και οικολογίας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, Τ.Κ.176 71
Αρ. Πρωτ.:  223/ 19.04.2014 
ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ της Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας (ΠΕ15) 
 
Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Την τροποποίηση με αρ. πρωτ. 118842/Γ2/17−09−2008 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1984 Β΄) ως ακολούθως: • Το μάθημα «Οικιακή Οικονομία», που προβλέπεται στην Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου, ορίζεται ως Β΄ Ανάθεση και στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ09 (Οικονομολόγων), ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής). Κατά τα λοιπά ισχύει η με αρ. πρωτ. 118842/Γ2/17−09−2008 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1984 Β΄), όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί.
 
Η παρούσα επιστολή αντιπροσωπεύει τη φωνή των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, ως διαμαρτυρία και αγανάκτηση για τη συνεχή απαξίωση και υποβιβασμό που δέχεται η ειδικότητά μας, η οποία φαίνεται να γίνεται χωρίς καμία μελέτη και αναγνώριση της αξίας του αντικειμένου και φυσικά των σπουδών και προσόντων των εκπαιδευτικών που την υπερασπίζουν. 
        Για άλλη μια φορά ο Σύλλογος αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας αναγκάζεται να αποδείξει ότι ‘δεν είναι ελέφαντας’. Δυστυχώς, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου ορίζεται το μάθημα ως Β΄ Ανάθεση και στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ09 (Οικονομολόγων), ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής) με την Οικιακή Οικονομία να παραχωρείται απερίσκεπτα  σε όσους κλάδους δεν συμπληρώνουν ωράριο, ενώ παράλληλα οι Απόφοιτοι του Τμήματός μας να μένουν άνεργοι. Πολλές φορές ο Σύλλογος προσπάθησε να αποδείξει (με τα αναλυτικά προγράμματα, τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου) ότι η Οικιακή Οικονομία δεν είναι ένα μάθημα το οποίο μπορεί να το διδάξει η κάθε ειδικότητα.
       Η Οικιακή Οικονομία, παρά το διεπιστημονικό και διαθεματικό της χαρακτήρα, είναι συγκεκριμένη ως προς τους στόχους που προσπαθεί να επιτύχει. Είναι η μοναδική Επιστήμη που προσπαθεί να βρει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ διαφορετικών πεδίων που εμπίπτουν σε φαινομενικά διαφορετικές επιστήμες. Ανακαλύπτει τις σχέσεις που συνδέουν τη Διατροφή του ανθρώπου με το Περιβάλλον, το Περιβάλλον με την Οικονομία, την Οικονομία με τη Διατροφή, τη Διατροφή με την Υγεία, το Περιβάλλον με τον Πολιτισμό, τον Πολιτισμό με την Οικονομία, τον Πολιτισμό με τη Διατροφή και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της μικρότερης οικονομικής - κοινωνικής μονάδας που είναι η Οικογένεια. Μέσω της έννοιας της Οικογένειας, που αποτελεί την πιο προσιτή και οικεία σε όλους τους ανθρώπους μιας κοινωνίας έννοια,  δίδεται το ερέθισμα να μελετηθούν και να κατανοηθούν έννοιες όπως Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνία, Υγεία, Διατροφή, Πολιτισμός με βασικό σκοπό την επίτευξη της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μιας κοινωνίας.
       Ως Σύλλογος Αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις  για τις αναθέσεις του μαθήματός μας  οδηγούμαστε στο να εκδηλώσουμε την  οργισμένη διαμαρτυρία μας απέναντι στις ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας  και συγκεκριμένα:
      Παραβλέποντας το αντικείμενο των σπουδών μας και την επί χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία κάποιων επιμέρους αντικειμένων του μαθήματός μας, προχωρά  στη β’ ανάθεση του μαθήματος  της Οικιακής Οικονομίας σε ειδικότητες οι οποίες δεν έχουν την επαγγελματική κατάρτιση να διδάξουν το συγκεκριμένο μάθημα. Με αυτό τον τρόπο προχωρά στην υποβάθμιση του αντικειμένου  της  Οικιακής Οικονομίας από τη μία και από την άλλη καθιστά πλέον ανέφικτο να επιτευχθούν οι στόχοι του μαθήματος που σχετίζονται άμεσα με το επίκεντρο της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον ίδιο το μαθητή.
         Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις του σχετικά με τη Β΄ ανάθεση του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. 
     Τελικά χρειάζεται να επανευφεύρουμε τον τροχό για να καταλάβουμε τα αυτονόητα………….;
Με εκτίμηση
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γαλάνης Νικόλαος          Καρακολίδου Μαρία
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»