Thumbnail
Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνικολόγων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Πλατ. Άγιων Θεοδώρων 3 Αθήνα, 10561, Τ.Θ. 4239

[email protected]

http://www.sek-sociology.gr 

Τηλέφωνο: 2114037963

Αθήνα 30/04/2015

Αρ. Πρωτ. 52/2015

ΠΡΟΣ: Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής            

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων με βάση τα υπομνήματα του, σε σχέση με το νομοσχέδιο  για το εξεταστικό που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας  ζητά:

1.Να είναι η Κοινωνιολογία εξεταζόμενο μάθημα στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών σπουδών στην θέση των λατινικών (το οποίο μπορεί να είναι απλά διδασκόμενο).

2.Να υπάρχει μάθημα κοινωνικών επιστημών (με βάση το βιβλίο Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών) στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου για μια (1) ώρα.

Οι παραπάνω δυο προτάσεις είναι εύκολο να υλοποιηθούν στο υπάρχον σχέδιο  του Υπουργείου Παιδείας, δεν διαταράσσουν την προετοιμασία των μαθητών και αίρουν τις αδικίες σε βάρος των κοινωνικών επιστήμων.

Επιχειρηματολογώντας επί αυτών των προτάσεων αναφέρουμε τα παρακάτω:

  1. Στο προτεινόμενο σχέδιο προβλέπονται 32 ώρες μαθημάτων συνολικά, 17  ώρες γενικής παιδείας (2 ώρες επιλογής) και 15 ώρες μαθημάτων προσανατολισμού  ως εξής:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΩΡΕΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

1

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

2

ΙΣΤΟΡΙΑ 

2

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

2

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

2

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ  (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά)

2

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

2

ΣΥΝΟΛΟ

15

 

Επίσης για την  ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην οποία εντάσσονται τα τμήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστήμων προβλέπονται οι παρακάτω ώρες:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΩΡΕΣ 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

5

ΙΣΤΟΡΙΑ

3

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

3

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

2

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

2

ΣΥΝΟΛΟ

15

 

Για την εισαγωγή στα τμήματα του  1ου επιστημονικού πεδίου (1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες)   το νομοσχέδιο αναφέρει ότι:     αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και  η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

    Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό  Πεδίο.

Με βάση τα παραπάνω  παρατηρούμε ότι:

1.Δεν προβλέπεται καμία ώρα μαθήματος κοινωνικών επιστημών!!! στην Γενική Παιδεία. Σήμερα οι μαθητές διδάσκονται 2 ώρες Κοινωνιολογία. Αντίθετα προβλέπονται 6  ώρες φιλολογικών μαθημάτων ( ενός μονό κλάδου) στην Γενική Παιδεία και 13 ώρες φιλολογικών μαθημάτων !!! στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών επιστημών. Δηλαδή σε ένα σύνολο 32 ωρών εβδομαδιαίως  οι μαθητές θα παρακολουθούν 19 ώρες φιλολογικών μαθημάτων!!! Πρόκειται για αναβίωση της παλιάς σχολαστικής παιδείας.

2. Για να εισαχθούν οι μαθητές στο 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες θα εξετάζονται πανελλαδικά σε 4 αμιγώς φιλολογικά μαθήματα!!! τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού), την Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού)   την Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) και τα Λατινικά ( Ομάδας Προσανατολισμού). Πρόκειται για πλήρη υποβάθμιση των τμημάτων Κοινωνικών Πολιτικών Επιστημών που αποτελούν το 60% του συνόλου των τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου (τμήματα κοινωνιολογίας, πολιτικών επιστημών, ψυχολογίας κ.α.) . Μας κατηγορούν ότι θέλουμε μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο την κοινωνιολογία (για να βγάλουμε ιδιαίτερα λένε κάποιοι με θράσος, όταν γνωρίζουν ότι κανείς κοινωνιολόγος δεν ασχολείται με ιδιαίτερα) όταν δεν αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να έχει σχέση με τα τμήματα που θα εισαχθούν οι μαθητές. Μάλιστα δεν λαμβάνουν καν υπόψη ότι οι μαθητές στην Β΄ Λυκείου προετοιμάστηκαν στο μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστήμων, με σκοπό να εισαχθούν σε τμήματα κοινωνικών επιστημών.

3. Ως επιχειρήματα για να αντικρούσουν, τις προτάσεις μας λένε ότι δεν υπάρχουν βιβλία απαντούμε:

Για το μάθημα Γενικής Παιδείας, που προτείνουμε με τίτλο «Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών», προτείναμε στο υπουργείο με εισήγηση των συμβούλων μας  το βιβλίο «Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών», που το αποδέχθηκε το Υπουργείο.

Για το Πανελλαδικώς Εξεταζόμενο μάθημα που προτείνουμε «Κοινωνιολογία», υπάρχει το βιβλίο «Κοινωνιολογία» της Γ Λυκείου, το οποίο με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα του, ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των εξετάσεων. Άλλωστε, είχε φτιαχτεί για υπάρχει στις εξετάσεις.

Πιστεύουμε ότι με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας, θα άρει την μεροληπτική αντιμετώπιση της Κοινωνιολογίας και των Κοινωνικών Επιστήμων, την αναγκαιότητα των οποίων, αναγνωρίζει το σύνολο της κοινωνίας  ώστε, όλοι οι μαθητές να έρθουν σε μια ουσιαστική επαφή με τα θέματα τα οποία θεραπεύει (Μορφές κοινωνικής οργάνωσης, Κοινωνικοποίηση και κοινωνικούς έλεγχος, Οικογένεια - ελληνική οικογένεια, Μ.Μ.Ε., Φτώχεια, ανεργία και κοινωνικές ανισότητες, Μορφές και κοινωνικές βάσεις της εξουσίας, Αποκλίνουσα συμπεριφορά: παραβατικότητα - εγκληματικότητα, Ετερότητα, πολυπολιτισμικότητα, Μειονότητες, Ρατσισμός, βία, ενδοσχολική βία), αν προσδοκούμε το σχολείο να προετοιμάζει τους μαθητές για μια ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ        ΗΛΙΑΣ ΤΑΤΣΗΣ

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€
 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»