Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε η ηγεσία του

Μέσα στον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τα Δημοτικά σχολεία, που θα περιλαμβάνει μείωση της ύλης

Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης ήταν το μήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε, κάνοντας απολογισμό και ανακοινώνοντας τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Ο Α. Λοβέρδος εξήγγειλε «δομικές αλλαγές» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από διαβούλευση που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, με στόχο το Γενάρη να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πού θα κινηθεί αυτή η αλλαγή, παραπέμποντας στην εισήγηση που θα κάνει κατά τη συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας», η οποία τοποθετείται μέσα στον Οκτώβρη. Επανέλαβε ότι σήμερα στο δημοτικό υπάρχουν 17 αντικείμενα και εξήγγειλε «λιγότερη ύλη και περισσότερη παιδεία».

Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανακοινώθηκε η ένταξη της Πληροφορικής στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Διευκρινίστηκε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές σταματούν εκεί, δηλαδή παραμένουν η «τράπεζα θεμάτων» και τα άλλα μέτρα του «νέου» λυκείου. «Θα πρέπει να συγκεντρωθεί εμπειρία από την εφαρμογή των αλλαγών, προκειμένου να επιχειρηθεί η αλλαγή τους στο μέλλον», δηλώνει το υπουργείο.

Το υπουργείο αποτιμά ως «επιτυχές» το άνοιγμα των σχολείων και δηλώνει ότι «παρακολουθεί τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τοποθετεί κατά κύματα αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τόσο στη Γενική Εκπαίδευση όσο και στην Ειδική Αγωγή». Πάντως, στα σχολεία η εικόνα είναι κενά σε εκπαιδευτικούς, μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τα ολοήμερα στα πρωινά τμήματα και καθημερινή αναμονή για τον αναπληρωτή εδώ και ένα μήνα προκειμένου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα...

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, το υπουργείο εξαγγέλλει ολοκλήρωσή της για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσα στη χρονιά. Προαναγγέλλει, παράλληλα, την αλλαγή της αναλογίας προσλήψεων / αποχωρήσεων εκπαιδευτικών από το σημερινό 1 προς 10 (που ούτε αυτό δεν τηρείται) και τη διενέργεια διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το Φλεβάρη για την πρόσληψη εκπαιδευτικών καθώς με τα σημερινά δεδομένα το υπουργείο θεωρεί βέβαιο ότι του χρόνου δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Ωστόσο, η διενέργεια του διαγωνισμού δεν είναι ακόμα σίγουρη.

Σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση εξήγγειλε μεταξύ άλλων ότι μετά την «αξιολόγηση» των τμημάτων της, το Δεκέμβρη αναμένεται και η «αξιολόγηση» των ίδιων των ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν γίνει 12.035 αιτήσεις για τον κωδικό που απαιτείται προκειμένου να γίνει αίτηση για μετεγγραφή και ήδη 10.170 αιτήσεις είχαν υποβληθεί.

Παράλληλα, και όχι βέβαια ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική του υπουργείου, ξετυλίγονται και οι δράσεις του ΕΣΠΑ που το αφορούν. Εκεί αποτυπώνεται και πιο ξεκάθαρα η στρατηγική για «ενίσχυση της διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με τον κόσμο της εργασίας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, με τελικό στόχο την απασχόληση των νέων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Απασχόληση βέβαια με τους όρους που έχουν διαμορφώσει επιχειρήσεις και ΕΕ, με μαθητεία και εκμετάλλευση...

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

petroyniass.jpg
Νέος Θρίαμβος του Λευτέρη Πετρούνια – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους
Μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια που χάρισε 15.000 βαθμούς ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για 7η φορά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους...
Νέος Θρίαμβος του Λευτέρη Πετρούνια – Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους