Thumbnail
Αλέξης Μητρόπουλος: Τέλος επικουρικές και εφάπαξ μέχρι το 2015!

Πετρόπουλος Ανδρέας

 
 
Την προδιαγεγραμμένη και οριστική διακοπή χορήγησης των επικουρικών συντάξεων το αργότερο μέχρι το 2015 εξηγεί στην "Αυγή" της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΚΚΕ Δημόσιας Διοίκησης Αλέξης Μητρόπουλος. Όπως σημειώνει "η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, εμπαίζει τους συνταξιούχους, αποκρύπτοντας ότι έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη που στην ουσία καταργεί τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και το εφάπαξ το αργότερο μέχρι το 2015".
 
    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος εξηγεί πώς οι διαδοχικές μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ μέσα στο 2014 θα οδηγούν σε προδιαγεγραμμένη και οριστική διακοπή τους το αργότερο από το 2015
 
 
 
Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο
 
* Έχετε υποστηρίξει ότι οι ρήτρες "απαγόρευσης κρατικής επιχορήγησης επικουρικών συντάξεων", αλλά και "μηδενικού ελλείμματος" στα επικουρικά ταμεία οδηγούν σε διακοπή χορήγησης των επικουρικών και του εφάπαξ.
 
Αυτές οι δύο ρήτρες, που προβλέπονται από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τον Συντελεστή Βιωσιμότητας, «ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις» (!), οδηγούν σταθερά στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, μετά από μία ή δύο δραστικές μειώσεις που θα προηγηθούν.
 
Έτσι, μετά τη λεηλασία των αποθεματικών με το PSI, τις συνταξιοκτόνες συνέπειες του Μνημονίου (ανεργία, μείωση μισθών) που στερούν από τα Ταμεία μας 6 δισ. ευρώ κατ' έτος, έρχεται τώρα η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και του εφάπαξ. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι από 1.1.2015 έρχεται επίσης, σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010 (άρθρο 37), η θέσπιση της κατώτατης εγγυημένης βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για όλους!
 
 
 
* Δηλαδή τόσο οι ρήτρες όσο και συντελεστής βιωσιμότητας προβλέπονται με νόμο;
 
Βεβαίως, ο ίδιος νόμος ρητά ορίζει ότι "εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος σ' αυτό για το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».
 
 
 
* Αν ορισμένα επικουρικά ταμεία δεν είναι ελλειμματικά, έστω και οριακά, οι καταβαλλόμενες εισφορές τι θα γίνουν;
 
Η δυνατότητα αυτή σήμερα δεν φαίνεται. Καμιά αναλογιστική μελέτη δεν μπορεί να αναδείξει αυτή τη δυνατότητα. Όμως, αν ορισμένα ταμεία μπορούν συγκυριακά βεβαίως, θα καταβάλλουν κάποια ψήγματα επικουρικής σύνταξης, κάτι όμως που δεν αναιρεί την ειλημμένη απόφαση κυβέρνησης και τρόικας να δώσουν θεσμικό τέλος στις επικουρικές συντάξεις, που συγκυριακά μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των τυχόν υπολειμμάτων της στον κορμό της κύριας σύνταξης μετά το 2015.
 
 
 
* Για το εφάπαξ τι προβλέπεται από το 2014;
 
Ο θεσμός αυτός είναι προγραμμένος από την τρόικα και τη μνημονιακή κυβέρνηση. Η δραστική μείωσή του και η κατάργησή του στο άμεσο μέλλον έχει θεσπιστεί ήδη με τον Ν. 4093/2012 («Μεσοπρόθεσμο 2013-2014»). Ο νόμος αυτός εισήγαγε την «νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές».
 
Οι προϋποθέσεις που θέτει για τη χορήγησή του είναι απαγορευτικές για τη διατήρηση στο μέλλον αυτού του βασικού πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης - Πρόνοιας. Και οι διατάξεις για το εφάπαξ, σύμφωνα με ρητή δέσμευση προς την τρόικα, όπως και εκείνες για τις επικουρικές συντάξεις, θα ισχύσουν από 1.1.2014. Γι' αυτό η κυβέρνηση με νόμο που έχει ήδη επεξεργαστεί, προετοιμάζει τις τελευταίες ημέρες, για τα χειρότερα, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και τον ελληνικό λαό με... διαρροές!
 
Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα