Thumbnail
Δέκα κριτήρια

Δέκα κριτήρια που πριμοδοτούνται  με διαφορετικά μόρια και ποσόστωση έως 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή προβλέπει το νέο σύστημα μετεγγραφών που αναμένεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τίναξε στον αέρα το προηγούμενο σύστημα κρίνοντάς του αντισυνταγματικό, το νέο καθεστώς που θα το αντικαταστήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος χαρακτηρίζεται από περιορισμό των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές και ταυτόχρονα διεύρυνση των κατηγοριών στις οποίες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις. Από όσους υποβάλλουν αίτηση, όμως, μόνο ένας στους δέκα νεοεισερχόμενους φοιτητές θα κατορθώσει τελικά να πάρει μετεγγραφή, εκτός αν κάποια τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικό ποσοστό.

Δίνονται όμως και δύο νέες δυνατότητες: να λαμβάνουν μετεγγραφή δικαιούχοι από όλα τα έτη εκτός του τελευταίου  - και φυσικά όσων έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο σπουδών 0- και φοιτητές πανεπιστημίων εξωτερικού (κάτι που είχε καταργηθεί πριν από πολλά χρόνια) για εξαιρετικούς λόγους.

Αυστηρός έλεγχος.

Πάντως η διαδικασία έγκρισης των μετεγγραφών αυστηροποείται καθώς όλες οι αιτήσεις θα κρίνονται από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό και μέλη έναν πανεπιστημιακό έναν καθηγητή ΤΕΙ και δύο στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Η επιτροπή αυτή θα εξετάζει τα κριτήρια που επικαλείται ο υποψήφιος, θα το μοριοδοτεί (σ.σ: τα μόρια για κάθε κατηγορία ακόμα συζητούνται) με βάση όσα κρίνει ότι πράγματι ισχύουν και θα κατατάσσει σε έναν πίνακα. Αν η σχολή για την οποία ενδιαφέρεται δεν έχει συμπληρώσει το 10% ή αν είναι στις πρώτες θέσεις του πίνακα έχοντας επικαλεσθεί πολλαπλά κριτήρια (π.χ. οικονομική αδυναμία, ασθένεια, πολυτεκνία ταυτόχρονα) θα λαμβάνει τη μετεγγραφή.

Οικονομικά πλαφόν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι – σύμφωνα με προσχέδιο τουλάχιστον – θα τεθούν δύο οικονομικά πλαφόν 5.000 και 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογενείας του αιτούντος, τα οποία θα μοριοδοντούνται και διαφορετικά. Η ίδια επιτροπή θα κρίνει και τα αιτήματα για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού.

Μετεγγραφές δεν θα επιτρέπονται ανάμεσα σε τμήματα ή σχολές του ίδιου ιδρύματος ή μεταξύ τμημάτων και σχολών ιδρυμάτων που εδρεύουν στη ίδια περιφέρεια, ενώ οι αιτούντες θα μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή σε έως δύο ΑΕΙ των πλησιέστερων πόλεων όπου οι γονείς ή οι ίδιοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετεγγραφές στις εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πόλεις.

Όλα αυτά συζητούνται και εξετάζονται αυτές τις μέρες από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που σκοπεύουν να καταθέσουν σύντομα στη Βουλή ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Τάσος Κουράκης. Συνεπώς ενδέχεται να προκύψουν κάποιες αλλαγές ώσπου να φθάσει στη βουλή, όπως εξάλλου και σε άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Μεγάλες Αλλαγές.

Πρόκειται για το γνωστό – και ήδη πολυσυζητημένο, παρότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή – νομοσχέδιο που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ειδικά στην Τριτοβάθμιας που επιστρέφει στη δεκαετία του ’80. Μεταξύ άλλων, προβλέπει επαναφορά ασύλου, κατάργηση των συμβουλίων ιδρυμάτων (τα οποία αντιδρούν εντόνως) και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επιστροφή φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, εξομοίωση διδακτικών με πιστωτικές μονάδες κ.λπ. Αλλά και στη  Δευτεροβάθμια προβλέπει έλεγχο ωραρίου και αργιών, φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων ( επίσης αντιδρούν έντονα), ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλαγή τρόπου μεταθέσεων και μοριοδοτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών,, κατάργηση αξιολόγησης και πολλά ακόμα θέματα που έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις.

Τα 10 κριτήρια

  1. Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας σύμφωνα με το Ν. 1897/1990
  2. Πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες (Φ.151/122732/Β6 – είναι 58 στον αριθμό) εφόσον έχουν διαπιστωθεί ιατρικά, ή έχουν κάνει δωρεά οργάνου ή μυελού οστών σε  συγγενή α’ ή β’ βαθμού.
  3. Κατά κεφαλή εισόδημα μελών την οικογένειας που δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ. Θα πριμοδοτείτε με περισσότερα μόρια  από όσους έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα έως 8.000 ευρώ.
  4. Ορφανοί και από του δύο γονείς
  5. Πολύτεκνοι ή τέκνα πολύτεκνων
  6. Έχοντες αδελφό ή αδελφή φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Η μετεγγραφή αφορά πλησιέστερη πόλη φοίτησης αδελφού κατοικίας γονέων.
  7. Γονείς ή τέκνα πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα.
  8. Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (οι ίδιες που περιγράφονται στη Φ. 151/122732/Β6) ή πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω (σ.σ. εδώ θα έπρεπε να προστεθεί και αναπηρία του ίδιου του υποψηφίου).
  9. Υποψήφιο με γονείς ή κηδεμόνες, ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός τρέχοντος έτους.
  10. Ορφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ.jpg
Στελέχη εκπαίδευσης: Δύο επιμορφωτικά προγράμματα για Διευθυντές-Υποδιευθυντές και για Σύμβουλους-Μέντορες από το ΕΚΔΔΑ
Για τον εντοπισμό της επιθυμητής ημερομηνίας υλοποίησης των προγραμμάτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/ες να προβούν σε Αναζήτηση Προγραμμάτων από την...
Στελέχη εκπαίδευσης: Δύο επιμορφωτικά προγράμματα για Διευθυντές-Υποδιευθυντές και για Σύμβουλους-Μέντορες από το ΕΚΔΔΑ
ΥΠΑΙΘ
Μέχρι πότε οι αιτήσεις αποσπάσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε περιοχές/ΚΕΔΑΣΥ/ΣΔΕΥ των ΚΕΔΑΣΥ
Πρόσκληση μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε...
Μέχρι πότε οι αιτήσεις αποσπάσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε περιοχές/ΚΕΔΑΣΥ/ΣΔΕΥ των ΚΕΔΑΣΥ