Thumbnail
Κανείς δεν σκέφθηκε ότι έπρεπε τουλάχιστον να ελεγχθούν οι ενστάσεις.

Αδιαφάνεια, αναλγησία, προχειρότητα και αιφνιδιασμός

 

Παρά τα λάθη, παρά τις ενστάσεις, οι μετατάξεις εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε θέσεις Διοικητικών καθώς και σε θέσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε. ανακοινώθηκαν και σε ΦΕΚ. Κανείς δεν σκέφθηκε ότι έπρεπε τουλάχιστον να ελεγχθούν οι ενστάσεις. Ότι έπρεπε τουλάχιστον να αποφευχθεί η περίπτωση του δόλου. Δεν έπρεπε άραγε, όταν υπήρχαν τόσες διαμαρτυρίες να ανακοινωθεί ότι αυτές  ερευνήθηκαν;

Εκτός αν το Υπουργείο δεν μπορούσε να απαντήσει και θεώρησε καλό να τις παραβλέψει, γιατί δεν επαρκούσε ο χρόνος.  Πρέπει να προλάβει, οι ημερομηνίες τρέχουν, η Τρόϊκα έρχεται. Δεν πρέπει να είμαστε ανέτοιμοι. Το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε. Τι κι αν αδικήσαμε κάποιους; Στη ζωή γίνονται και λάθη.

Είναι τραγικό να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι σαν αριθμοί, σαν πιόνια ενός παιχνιδιού, όπου ο παίκτης αποφασίζει ποιον θα θυσιάσει, στον βωμό της επίτευξης του στόχου. Να εφευρίσκονται κενά και ανάγκες, να μεταφέρονται από Διεύθυνση σε Διεύθυνση, απλά, χωρίς μελέτη των δεδομένων, να αλλάζουν αιφνιδιαστικά οι αναθέσεις μαθημάτων μέσα σε μια νύχτα, να αποκλείονται από αποσπάσεις επειδή ανήκουν σε κάποιους στοχοποιημένους κλάδους.

 Είναι σίγουρο  ότι θα ακολουθήσει 2η φάση μετατάξεων, η οποία θα γίνει όχι γιατί είναι αναγκαία αλλά για να διορθωθούν όσο γίνεται κάποια από τα λάθη, αλλά και να συμπληρωθεί ο αριθμός που από την αρχή είχαν ορίσει. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που αφαιρέθηκε η ανάθεση της Ιστορίας από τους ξενόγλωσσους, για να τους φοβίσει, ώστε να κάνουν αίτηση μετάταξης. Είναι και αυτή μια νέα αντίληψη περί ελεύθερης επιλογής και δικαιοσύνης.

Έγινε όμως και ένα δεύτερο ατόπημα, επίσης  τραγικό, για όλους τους εκπαιδευτικούς Δ. Ε. ιδίως σε μικρές και απομακρυσμένες περιοχές.  Όλοι οι μεταταγμένοι σε Διοικητικές θέσεις, τοποθετήθηκαν σε Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές μικρές και απομακρυσμένες, όπως η Φλώρινα, έμειναν χωρίς Διοικητικό Προσωπικό και καλούνται να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο φόρτο εργασίας τους με μετρημένους στα δάχτυλα υπαλλήλους. Η έλλειψη δε αυτή, συμπληρώθηκε από την ανυπαρξία ουσιαστικά αποσπάσεων στα Γραφεία, που φέτος ήταν πολύ λιγότερες ακόμα και από αυτές που έγιναν σε Βιβλιοθήκες. Έτσι, ολόκληρα τμήματα Διευθύνσεων έμειναν κενά από προσωπικό, (π.χ. οικονομικό τμήμα Δ/νσης Δ. Ε. Φλώρινας) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εκπαιδευτικούς των Νομών αυτών. Επαφίεται λοιπόν στην καλή διάθεση του εκάστοτε π.χ. Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας η ίδια η μισθοδοσία των καθηγητών του ΠΥΣΔΕ Φλώρινας. Κι αν οι σχέσεις του με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας είναι αγαστές έχει καλώς. Αν όχι….

Φαίνεται ότι κάποιοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο αποφασίζουν χωρίς να βλέπουν τα δεδομένα, χωρίς να γνωρίζουν, χωρίς να ρωτούν. Εκτός αν γίνεται επίτηδες, με σχέδιο τη διάλυση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους εμπλεκόμενους με αυτήν.

Δεν ξέρω πως λειτουργούν στο Υπουργείο (η μάλλον όλοι γνωρίζουμε), ξέρω απλώς ότι όλα οδηγούν σε μια απογοήτευση, απογοήτευση για  τις πρόχειρες, αιφνιδιαστικές και συχνά ανεξήγητες αποφάσεις, που δείχνουν άγνοια της πραγματικότητας, απογοήτευση για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν, απογοήτευση για την αδιαφορία στον άνθρωπο, την οικογένεια, τον δάσκαλο, τους μαθητές, την ίδια την Παιδεία.

Δεν θα αφήσουμε όμως να τους περάσει, εμείς θα ελπίζουμε και θα παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο, δίκαιο, ισότιμο, με προτάσεις και λύσεις τεκμηριωμένες και στηριγμένες στην πραγματικότητα.

Καπαρός Βαγγέλης

Αιρετός ΠΥΣΔΕ Φλώρινας  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα