Thumbnail
Σκληραίνουν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών

Την σκλήρυνση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τους εφαρμοστικούς νόμους του 3ου μνημονίου αλλά και των όσων προβλέπεται να κατατεθούν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, αθροιστικά με τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως επισημαίνεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, δεν προβλέπεται  άλλη ρύθμιση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών –πέραν της πάγιας ρύθμισης- ενώ ενεργοποιείται η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να δεσμεύουν ηλεκτρονικά τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών που χρωστούν περισσότερα από 70.000 ευρώ.

Με τη μείωση του «ορίου προστασίας» πλέον θα μπορεί να κατασχεθεί τμήμα του μισθού, της σύνταξης ή του επιδόματος άνω των 1.000 ευρώ και όχι άνω των 1.500 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Μια ακόμη απόφαση θα αφορά τη λειτουργία του λεγόμενου «έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών». Σήμερα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ ακόμη και γι’ αυτό απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου να σταλούν τα αιτήματα στις τράπεζες. Η απόφαση που θα εκδοθεί -αποτελεί μάλιστα μνημονιακή υποχρέωση του Σεπτεμβρίου- θα ανοίξει τον δρόμο για την παροχή στην εφορία στοιχείων από τις τραπεζικές καταθέσεις σε βάθος 10ετίας.

Οι ελεγκτές θα μπορούν να εντοπίσουν ηλεκτρονικά αναλήψεις και καταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ακόμη και το 2005.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα