Thumbnail
Δείτε τη φωτογραφία

Τι πιο ευτελές, καθημερινό και κοινό από ένα κουτί; Ο υλικός κόσμος μας βρίθει από κουτιά. Δεν είναι ίσως υπερβολή να πούμε ότι το κουτί είναι από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου μας: ενός κόσμου καταναλωτικών αγαθών, κλεισμένων μέσα σε συσκευασίες κάθε σχήματος, υφής και χρώματος που τα καθιστούν ξεχωριστά.

Υπάρχει, όμως, ένα κουτί όχι σαν τα άλλα. Ένα κουτί ικανό να σταθεί αφορμή για το στήσιμο μιας ολόκληρης έκθεσης, με έργα αναγνωρισμένων Γάλλων καλλιτεχνών που καλούνται να αποτίσουν φόρο τιμής, σε αυτό το ξεχωριστό και μυστηριώδες αντικείμενο.

Ο λόγος για την έκθεση «BOÎTE EN VALISE - Ένας φόρος τιμής στον Marcel Duchamp από σύγχρονους Γάλλους καλλιτέχνες» που ετοιμάζεται να κάνει εγκαίνια σε λίγες μέρες στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στου Ψυρρή και εν συνεχεία στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το γνωστό έργο που έφτιαξε ο διάσημος Γάλλος καλλιτέχνης, όταν μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαν ένα φορητό μουσείο που παρουσιάζει τις δημιουργίες του σε μινιατούρα.

Η έκθεση μάς προτείνει να σκεφτούμε τη διακίνηση των έργων και την προώθηση των καλλιτεχνών. Και με το πνεύμα αυτό προσκλήθηκαν δεκαπέντε νέοι καλλιτέχνες να συλλάβουν ένα συγκεκριμένο project, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο πρωτόκολλο: να βάλουν το έργο τους (πίνακα ζωγραφικής, εγκατάσταση, βίντεο, γλυπτό, ακόμα και performance) μέσα σε μια βαλίτσα.

Το κουτί σε βαλίτσα θα μπορεί να ενταχθεί, αλλά όχι υποχρεωτικά, στην παρουσίαση του έργου, ανάλογα με τις επιλογές του καλλιτέχνη. Δημιουργήθηκαν δεκαπέντε κουτιά και έχει προταθεί σε κάθε χώρο υποδοχής να φτιάξει τη δική του έκθεση, επιλέγοντας να παρουσιάσει ή να ενεργοποιήσει τα κουτιά που επιθυμεί.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Έλληνας συνεργάτης του project Ντένης Ζαχαρόπουλος, Διευθυντής του Μακεδoνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρώην Γενικός Επιθεωρητής Καλών Τεχνών στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

22.02-27.04 | Αθήνα | ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
13.05-15.07 | Θεσσαλονίκη | ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Παραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο
Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος & Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Καλλιτέχνες: Farah Atassi, Laetitia Badaut-Haussmann, Jonathan Binet, Gaëlle Boucand, Louise Hervé & Chloé Maillet, Renaud Jerez, Pierre Labat, Christophe Lemaitre, Emilie Pitoiset, Elisa Pone, Julien Previeux, Florian Pugnaire & David Raffini, Clément Rodzielski, Benjamin Seror, Shingo Yoshida



Πηγή: iefimerida.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας